MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (30/4/2015)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (30/4/2015)

Οι κομματικές διεργασίες μετεκλογικά, τα συγχαρητήρια που εξακολουθεί να δέχεται ο Μουσταφά Ακιντζί για την εκλογή του και η απόφαση του "κακουργιοδικείου" να επιβάλλει ποινή πέντε χρόνων φυλάκισης μόνο σε έναν 26χρονο που προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας ενώ οδηγούσε μεθυσμένος και με μεγάλη ταχύτητα, αποτελούν τα κύρια θέματα των τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Άλλα θέματα είναι η αρθρογραφία Τούρκων δημοσιογράφων για την αντιπαράθεση Ερντογάν – Ακιντζί, το θέμα του Τ/κ διαπραγματευτή, οι αποφάσεις του ΚΕΕ για εκλογικό και καταστατικό συνέδριο κ.ά.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική), με τίτλο "Χωράφι με κριθάρι η ΤΔΒΚ", αναφέρεται στην αρθρογράφο της Ζαμάν, Λαλέ Κεμάλ η οποία έγραψε πως τα λεφτά που στέλνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος δεν είναι για να οικοδομήσουν τους δικούς τους θεσμούς ώστε να σταθούν στα πόδια τους, αλλά φαίνεται πως η νοοτροπία του 'είναι χωράφι που κάνεις ό,τι θες', η οποία υπάρχει στην Τουρκία, επεκτείνεται μέχρις εκεί. Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και ζητεί όπως γίνει διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς ο Αλί Ερέλ που έπαιξε ρόλο κλειδί στην εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε παραίτηση βόμβα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα αφού η ηγεσία της νεολαίας παραιτήθηκε σύσσωμη.

Με τίτλο "Θυμός για τα πέντε χρόνια", η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού) γράφει ότι η οικογένεια θύματος τροχαίου, της Ασιά Ριντβάνογλου, υπέστη σοκ από την ποινή πέντε χρόνων φυλάκισης στον Αλί Ζενγκινσές και τα έβαλε με το "δικαστήριο". Αλλού γράφει ότι στην κατεχόμενη Γιαλούσα πιάστηκε σκυλόψαρο μήκους 3 μέτρων και βάρους 300 κιλών. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει "τους κρυφούς ήρωες της νίκης" του Μουσταφά Ακιντζί, την επικοινωνιακή ομάδα στήριξης που αποτελείτο από πέντε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν με τον Μεχμέτ Χαρμαντζί, όταν εκλέγηκε "δήμαρχος" Λευκωσίας και συνέχισαν με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση) με τίτλο "Συνεδριακή κρίση τώρα στο ΡΤΚ" γράφει ότι η απόφαση για εκλογή μόνο προέδρου στο εκλογικό συνέδριο της 14ης Ιουνίου άνοιξε το δρόμο για αντιπαραθέσεις στο κόμμα, με την ηγεσία της νεολαίας να έχει παραιτηθεί και στελέχη του κόμματος να ζητούν παραίτηση της κεντρικής επιτροπής και του πολιτικού γραφείου. Αλλού γράφει ότι το κόμμα Εθνικής Ενότητας θα πραγματοποιήσει δύο συνέδρια σε πέντε μήνες αφού λήφθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο εντός Ιουνίου και εκλογικό στο τέλος Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι απεβίωσε η Σερβέτ Σαμί Ντεντετσιάι, η πρώτη γυναίκα που είχε θέσει υποψηφιότητα για την "προεδρία" του ψευδοκράτους και σκαπανέας των "πανεπιστημίων" στα κατεχόμενα.

Με τίτλο "Ελπιδοφόρο" η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) αναφέρεται στα συγχαρητήρια μηνύματα του Προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτζ και του Βρετανού Υπουργού για την ΕΕ, Ντέιβιντ Λίντινγκτον προς τον νεοεκλεγέντα Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι σήμερα γίνεται η τελετή ορκωμοσίας του κ. Ακιντζί στη "βουλή" και στη συνέχεια η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο "προεδρικό". Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και γράφει ότι λήφθηκε απόφαση να διευρύνουν οι τρεις χώρες τη συνεργασία τους.

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (Νέα τάξη), με τίτλο "Ποινή πέντε χρόνων για τον τραγικό θάνατο", γράφει ότι ο Ζενγκινσές κρίθηκε ένοχος μόνο σε 4 από τις 11 κατηγορίες από το "κακουργιοδικείο" για το θάνατο της Ασιά Ριντβάνογλου το οποίο έκρινε πως δεν πρόκειται για έγκλημα αλλά για μια βαριά αμέλεια. Αλλού παραθέτει ανάλυση των αποτελεσμάτων των "προεδρικών εκλογών" με βάση τους "δήμους" για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος στηρίζει "μια ομόσπονδη Κύπρο και τη συμμαχία της ειρήνης". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ θα παραιτηθεί στις 15 Ιουνίου, την επομένη δηλαδή της εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις