MEDIA

ΣτΕ: Πρόστιμο 20.000 ευρώ στον ΣΚΑΪ

ΣτΕ: Πρόστιμο 20.000 ευρώ στον ΣΚΑΪ

Πρόστιμο 20.000 ευρώ υποχρεούται να πληρώσει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ για την προβολή -αν και μεταμεσονύκτιες ώρες - επεισοδίων «σεξ με το ίδιο φύλο» και «μερικοί το προτιμούν πιο καυτό» της σειράς των εκπομπών «Pornucopia» και «Sex and Shopping».

Οι επίμαχες εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών με λεσβιακό σεξ και με ομοφυλοφιλικό μεταξύ αντρών.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό οι εν λόγω εκπομπές πραγματεύονταν κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούσαν παραγωγή που έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, του τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ, ο οποίος παράγει και ποιοτικά προγράμματα. Ωστόσο, το ΕΣΡ που επέβαλε το πρόστιμο και επικύρωσε το ΣτΕ επισήμανε ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι επειδή τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυκτα μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Μάλιστα, κατά το ΕΣΡ, σε δύο εκπομπές της επίμαχης σειράς, υπήρξε η προτροπή «θα μπορούσε να ήσουν εσύ» και να κάνεις «τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών».

Τα παραπάνω επικύρωσαν στη συνέχεια οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3221/2015 απόφασή τους και απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού, κρίνοντας παράλληλα νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ. Επιπλέον, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό του τηλεοπτικού σταθμού ότι το πρόστιμο των 20.000 ευρώ ήταν υπερβολικά μεγάλο, κάτι που παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.