MEDIA

Κριτική της ΕΣΗΕΑ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Κριτική της ΕΣΗΕΑ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Κριτική στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σχετικά με τα ΜΜΕ, ότι δεν υπηρετεί την «υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας» ασκεί η ΕΣΗΕΑ, ενώ κάνει λόγο για «απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών επισημαίνει ότι ναι μεν το νομοσχέδιο αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετους πραγματικότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας.

Γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ κατά τη χθεσινή (21/10) ακρόαση φορέων στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, σημειώνοντας ότι η Ένωση επανέλαβε την πάγια θέση της κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, ειδικά αυτή την ώρα που ιδιοκτήτες ΜΜΕ συνεχίζουν με απολύσεις, «μαύρη» εργασία και συνεχείς μειώσεις μισθών να «ξεφορτώνουν» εργαζόμενους.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ενώ γίνεται λόγος για την απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο νομοσχέδιο οι δημοσιογράφοι στα δημόσια μέσα (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕΕ, Δημοτικοί Σταθμοί κ.λπ.) αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι σε συνεννόηση με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις θα προασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και καλεί την κυβέρνηση να «ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να απομακρύνει ακόμα και κάθε σκιά διαπλοκής που βαραίνει πρόσωπα και καταστάσεις στο μιντιακό τοπίο». «Μόνο σε μια τέτοια προσπάθεια η ΕΣΗΕΑ θα είναι σύμμαχος και αρωγός» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις