MEDIA

ΕΚΚ: Παρουσίαση του Creative Europe Media Desk Greece

ΕΚΚ: Παρουσίαση του Creative Europe Media Desk Greece

Η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον κινηματογράφο αποτέλεσε το θέμα παρουσίασης που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με το Creative Europe Media Desk Greece, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στην Αποθήκη Γ’.

Ομιλητής στην παρουσίαση ήταν ο Thierry Baujard, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής εταιρείας peacefulfish, με εμπειρία στηνανάπτυξη κινηματογραφικών κινήτρων σε χώρες όπως η Μάλτα, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Λιθουανία.

Τον ομιλητή προλόγισε ο Γρηγόρης Καραντινάκης, γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, ο οποίος τόνισε: «Το ΕΚΚ σε συνεργασία με τοευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA και το ΦΚΘ κάνει σήμερα την αρχήμιας σειράς δράσεων που αφορούν στην προσέλκυση ξένωνπαραγωγών στην Ελλάδα. Είναι μια παλιά ιστορία, υπάρχουν πολλές μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ιδρύματος Ωνάση που καταδεικνύουν πόσο αναπτυξιακή μπορεί να είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον κινηματογράφο. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μια δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή από την κυβέρνησηκαι τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης που εστιάζουν στην προσέλκυση παραγωγών ως αναπτυξιακού εργαλείου. Στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο έχει σημειωθεί μεγάλη ανάπτυξη στοντομέα αυτό, κάτι που στην Ελλάδα γίνεται πάντα αποσπασματικά. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί τη συνέργεια πολλών φορέων και σχετίζεται με τη δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν μεταξύ τους, έχει όμως τεράστια ανταποδοτικά οφέλη.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά. Για κάθε εκατομμύριο που δαπανάται, το κράτος κερδίζει 1,4%. Αυτό λέει πολλά».

Η ομιλία του Thierry Baujard είχε τίτλο «The European IncentiveLandscape»: How to Design a Competitive Scheme for Greece toAttract Foreign Productions».

«Πριν 20 χρόνια έφτιαξα μια εταιρία γιανα βοηθήσω φορείς να βρουν χρηματοδοτικούς πόρους προκειμένουνα συμμετέχουν στη βιομηχανία οπτικοακουστικής παραγωγής.

Τελευταία ασχολούμαστε με τον κινηματογράφο, τα βιντεοπαιχνίδια,τη μουσική και τις εκδόσεις», εξήγησε ανοίγοντας την ομιλία του οκ. Baujard. Και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τηνεκάστοτε κυβέρνηση να προσελκύσει ξένα έργα και επενδύσεις στηνχώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Media Guarantee Fund (Ταμείο Εγγύησης Media), που θα λειτουργήσει το 2016, βοηθώντας παραγωγούς να βρουν δάνεια μέσω τραπεζώνκαι εγγυήσεις. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Το ταμείο θα εγγυάται το 100% του δανείου. Δεν μιλάμε για χρηματοδότηση, αλλά για εγγύηση του δανείου. Επίσης, σε πολλές χώρες κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη (Νορβηγία, Εσθονία) αλλά και στη Νότια Ιταλία, δημιουργήσαμε διάφορα ταμεία για επιτροπές κινηματογράφου προκειμένου να διευκολύνουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις εταιρίες παραγωγής».

Σχετικές ειδήσεις