MEDIA

Captain America και X Men: Οι υπερήρωες που πάντα θέλαμε να είμαστε

Captain America και X Men: Οι υπερήρωες που πάντα θέλαμε να είμαστε

Πόσες φορές ονειρεύτηκες πως είσαι σουπερ ήρωας; Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να ήσουν εσύ αυτός που σώζει τον κόσμο και στο τέλος παίρνει και το κορίτσι; Πόσες φορές κάλυψες αυτή την ανάγκη κάτω από μία αποκριάτικη στολή; Captain America ή Γούλβεριν; Όλοι αναβιώνουν μέσα από η μικρή οθόνη!

Η Marvel Comics «γέννησε» τον Captain America μέσα από τις σελίδες της και έγραψε μια ιστορία με την οποία ταυτίστηκαν πολλά παιδιά. Για την ιστορία και σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εγκυκλοπαίδειά της η Marvel, πρόκειται για τον Στιβ Ρότζερς, έναν αδύναμο νεαρό, ο οποίος γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Στιβ δέχτηκε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα δοκιμαζόταν ο ορός του υπερστρατιώτη, ένας ορός ο οποίος είχε την ικανότητα να αυξάνει τις ικανότητες ενός ανθρώπου. Σκοπός του προγράμματος ήταν να δημιουργήσει πολλούς υπερστρατιώτες για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον πόλεμο. Πράγματι, ο Στιβ απέκτησε πολύ δυνατό σώμα, ταχύτητα και εξυπνάδα.

Βλέποντας ότι το πείραμα είχε επιτυχία, κάποιοι κατάσκοποι που είχαν εισβάλει στο εργαστήριο, σκότωσαν τον εφευρέτη του ορού, ο οποίος ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήξερε πώς να τον συνθέσει. Ο Στιβ, δημιουργήθηκε από τους Joe Simon και Jack Kirby και ονομάστηκε Captain America για να πολεμά ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα και άλλους εχθρούς της Αμερικής, μαζί με το βοηθό του, τον Μπάκι. Προς το τέλος του Πολέμου, ο Μπάρον Ζέμο, ένας Ναζί οδηγούσε ένα αεροπλάνο με βόμβα, όταν ο Captain America και ο Μπάκι όρμησαν για να το αφοπλίσουν. Ο Captain America έπεσε στη θάλασσα, ο Μπάκι όμως πιάστηκε από το σκάφος και προσπάθησε να αφοπλίσει τη βόμβα, η οποία ανατινάχτηκε σκοτώνοντας κατά τα φαινόμενα τον Μπάκι. Ο Captain America έμεινε παγωμένος στη θάλασσα για δεκαετίες, διατηρώντας την ίδια ηλικία, μέχρι που τον εντόπισαν οι «Εκδικητές» και τον ξεπάγωσαν. Με τον καιρό ο Captain America έγινε ο αρχηγός τους. Αν και ο Captain America παραπονιέται συχνά πως είναι εκτός εποχής, συνεχίζει να μάχεται για το καλό του κόσμου...

Ο πιο ηρωικός σούπερ ήρωας του σύμπαντος της Marvel, με τη θρυλική του άφθαρτη ασπίδα είναι κατά τα άλλα τόσο... γήινος. Δεν πετάει ιστό αράχνης, ούτε σηκώνει πλανήτες στα στιβαρά του μπράτσα. Είναι ένας στρατιώτης που μάχεται για την πατρίδα του, είναι το υπερ-σύμβολο της Αμερικής και γι' αυτό είναι τόσο διαχρονικός.
Ο Captain America έχει απαλλαγεί από την κόμικ καταγωγή του και έχει εξελιχθεί σε έναν χαρακτήρα που έχει περιορίσει τον πατριωτισμό του. Η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη τού έχει επιτρέψει ένα δυνατό come back πάνω σε νέες βάσεις, θέτοντας τον ψηλά στο βάθρο των υπερηρώων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να είναι ένας σωτήρας επί της Γης.

Ρωμαλέος και αληθινός, αν και «γεννημένος» στο χαρτί, ο Captain America είναι ο μοναδικός που δεν είναι «σούπερ», αλλά «καπετάνιος», με τον Κρις Έβανς να έχει αντεπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες του ρόλου κατά τη μεταφορά του μοναδικού αυτού ήρωα στη μεγάλη οθόνη.

Σπουδαίες ταινίες με πρωταγωνιστές υπερήρωες, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από τα κανάλια Novacinema. Και μην ξεχνάτε ότι με τον αποκωδικοποιητή NovaBox+ μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες όποτε εσείς θελήσετε!

Στον αντίποδα, ο X Men 2 ή Χ2, ένα ακόμη ομότιτλο κόμικ της Marvel. Η δεύτερη ταινία φέρνει αυτή τη φορά τους X-Men ενωμένους εναντίον κοινού εχθρού, του Γουίλιαμ Στράικερ. Ο Στράικερ θα επιτεθεί στους μαθητές της σχολής του Τσαρλς Εξέβιερ ώστε να πάρει το Σερίμπρο, με σκοπό να σκοτώσει όλους τους μεταλλαγμένους.

Ο Σερ Πάτρικ Στιούαρτ στο ρόλο του Καθηγητή Τσαρλς Εξέβιερ είναι εκείνος που χαρακτηρίζει το έργο, όμως ο Χιου Τζάκμαν στο ρόλο του Λόγκαν/Γούλβεριν είναι εκείνος που κλέβει την παράσταση κυρίως λόγω της μαχητικότητας που τον διακρίνει (αλλά και της δημοτικότητάς του), δίνοντας έτσι στη δυνατότητα των φαν του να τον απολαύσουν σε μεγάλο βαθμό. Το βέβαιο είναι πως η σειρά ταινιών X Men άλλαξε για πάντα τα καλλιτεχνικά στάνταρτ των ταινιών κόμικ και οδήγησε στη ραγδαία άνθηση του είδους από το 2000 κι έπειτα.

Η γενικότερη ιστορία αφορά στη σύγκρουση μεταξύ κοινών και μεταλλαγμένων ανθρώπων και παραπέμπει σε κοινωνικά φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός και ο φόβος προς το διαφορετικό, είτε αυτό έχει να κάνει με φυλετικές διακρίσεις ή ακόμα και με την ομοφυλοφιλία. Η ιστορία για τη δημιουργία της ταινίας έχει ως εξής: Το Νοέμβριο του 2000 ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ ερεύνησε διάφορες ιστορίες στα κόμικ των X-Men και επέλεξε τη σειρά κόμικ X-Men: God Loves, Man Kills. Ο Σίνγκερ ήθελε να μελετήσει την ανθρώπινη προοπτική, το είδος της τυφλής οργής που τροφοδοτεί τον πόλεμο και την τρομοκρατία, επικαλώντας μια ανάγκη για έναν ανθρώπινο κακό. Ο Σίνγκερ και ο παραγωγός Τομ ΝτεΣάντο οραματίστηκαν το X-Men 2 να είναι σαν το πέμπτο επεισόδιο της ταινίας Star Wars: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, στην οποία «οι χαρακτήρες όλοι χωρίζονται και αποκαλύψεις συμβαίνουν οι οποίες είναι σημαντικές... το ειδύλλιο έρχεται να αποδώσει καρπούς και πολλά άλλα πράγματα συμβαίνουν».

Διασκεδαστική, γεμάτη δράση και οπτικά εφέ ταινία φαντασίας, (εάν το επιθυμείτε) θα προβληματιστείτε και θα γοητευτείτε από τη σκοτεινή ατμόσφαιρα, ενώ πολλά πρόσωπα λαμβάνουν μέρος και να κάνουν κατανοητή τη δουλειά που απαιτήθηκε για αυτό το -ειλικρινά- μοναδικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί πως το X-Men 2 έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στο box office αποφέροντας 407,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Captain America και X Men, μια «παρέλαση» υπερηρώων, που πάντα βρίσκονται μπροστά μας τόσο επίκαιροι, συνεχώς ζουν μέσα μας, ακόμη κι αν «γεννήθηκαν» μέσα στις σελίδες των κόμικ...