MEDIA

Αυστραλία: Συγκεντρωτικό σύστημα στα ΜΜΕ της χώρας προωθεί η κυβέρνηση

Αυστραλία: Συγκεντρωτικό σύστημα στα ΜΜΕ της χώρας προωθεί η κυβέρνηση

Την κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά τον αριθμό και το είδος των ΜΜΕ που μπορεί να έχει υπό την ιδιοκτησία του ένας όμιλος ΜΜΕ, προωθεί η κυβέρνηση Turnbull, μέσα από νομοσχέδιο που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Με βασικό επιχείρημα την τεχνολογική επανάσταση, αλλά και το φαινόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως βασικών εργαλεία διατήρησης της πολυφωνίας, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δώσει το δικαίωμα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους ΜΜΕ να αγοράζουν μικρότερες εφημερίδες ή ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς αν το επιθυμούν, ενώ, παράλληλα, θα μπορούν να διατηρούν στην ίδια αγορά ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια και έντυπα κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε.

Ο υπουργός Επικοινωνιών, κ. Mitch Fifield, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, είπε ότι αυτές επιβάλλονταν λόγω των δραματικών αλλαγών που έχει επιφέρει στον χώρο η τεχνολογία και τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις ΜΜΕ θα ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτών (Australian Competition and Consumer Commission), η οποία διατηρεί τις εξουσίες της και το δικαίωμα να αρνηθεί οποιαδήποτε αγοραπωλησία.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με αναλυτές, θα ωφελήσουν τους μεγάλους ομίλους ΜΜΕ, αλλά η κυβέρνηση ανέφερε ότι ανάμεσα στις αλλαγές θα συμπεριληφθεί και οδηγία όσον αφορά το περιεχόμενο. Η οδηγία αυτή θα υποχρεώνει τα ΜΜΕ που εκπέμπουν ή εκδίδονται σε επαρχιακές περιοχές της χώρας, το περιεχόμενο να είναι ως επί το πλείστον εγχώριας παραγωγής.

Εν τω μεταξύ και -κατά πάσα πιθανότητα- για διατήρηση των ισορροπιών, η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε αλλαγές των κανονισμών που ισχύουν αυτή τη στιγμή για την μετάδοση μεγάλων αθλητικών αγώνων όπως ο τελικός του AFL. Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς αυτά τα αθλητικά γεγονότα θα παραμείνουν στα κανάλια ανοικτής λήψης (free to air) αποκλείοντας και, παράλληλα, απογοητεύοντας τον μεγιστάνα των ΜΜΕ και ιδιοκτήτη του συνδρομητικού Fox και Fox Sports που οραματιζόταν την διεκδίκηση τους για το συνδρομητικό του δίκτυο.

Το θέμα της μείωσης των τελών για την άδεια λειτουργίας που πληρώνουν τα ιδιωτικά δίκτυα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αλλά όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός η κυβέρνηση το μελετά και θα τοποθετηθεί εν ευθέτω χρόνω.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ