MEDIA

Ταφόπλακα και στις εφημερίδες της περιφέρειας -Κατάργηση κρατικών διαφημίσεων

Ταφόπλακα και στις εφημερίδες της περιφέρειας -Κατάργηση κρατικών διαφημίσεων

Τη κατάργηση δημοσίευσή τους στον Τύπο θα ακολουθήσουν, μετά τους ισολογισμούς, οι κρατικές δημοσιεύσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τον περιφερειακό Τύπο!

Η κατάργησή τους, που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων αλλά και της ΕΣΗΕΑ, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών», η διαβούλευση του οποίου έληξε στις 11 Μαρτίου.

Προβλέπεται συγκεκριμένα η υποχρεωτική δημοσίευση των αναθέσεων και των κρατικών δημοσιεύσεων στο ΚΗΜΔΗΣ και στις ιντερνετικές σελίδες των εταιρειών, αν υπάρχουν.

Σε άλλη διάταξη, βέβαια, προβλέπεται η δυνατότητα δημοσίευσης στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά αυτό είναι στην ευχέρεια της εταιρείας, όπως συμβαίνει και με τους ισολογισμούς, όπως διαβάζουμε στο typologies.gr.

H ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης θα βάλει ταφόπλακα και στις εφημερίδες της περιφέρειας, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα φέρει σχέδιο για τη σωτηρία του περιφερειακού Τύπου! Για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Στην ερώτηση σημειώνει ότι η διασφάλιση της διαφάνειας στις κρατικές προκηρύξεις διαγωνισμών προβλέπεται ξεκάθαρα και από το πνεύμα της οδηγίας 014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης και ότι όλοι οι πολίτες έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν πώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η εκάστοτε τοπική, περιφερειακή ή κεντρική εξουσία. Ρωτάει, επίσης, την Κομισιόν αν οι εν λόγω δημοσιεύσεις στον έντυπο περιφερειακό Τύπο ωφελούν τη διασφάλιση της διαφάνειας στις κρατικές προκηρύξεις διαγωνισμών και ποια είναι η συνήθης πρακτική στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρωτάει ακόμη αν η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβλέψει τη «δυνητική» έντυπη δημοσίευση και πώς αυτό θα διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο

Σχετικές ειδήσεις