MEDIA

Ο Μόσιαλος, η ΕΡΤ και η βεντέτα με το ΚΚΕ

Ο Μόσιαλος, η ΕΡΤ και η βεντέτα με το ΚΚΕ
Σκιαγραφούμε τα έργα και τις ημέρες του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου τις τελευταίες εβδομάδες που "μεταρρυθμίζει" τα ΜΜΕ με... "δικά του λόγια".
Ρεπορτάζ:
Λουκιανός Κάλλιμπαν

Μετά τον Πάπα μπορεί να υπάρχει και τουλάχιστον ένας υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να ισχυρισθεί ότι κατέχει το αλάθητο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ηλία Μόσιαλο!

Άφησε το London School of Economics για να έρθει ως βουλευτής Επικρατείας και να φέρει άλλο αέρα από τη μονίμως υγρή και μουχλιασμένη Γηραιά Αλβιώνα, ως προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Πέρα από την εμπλοκή του σε ζητήματα που αφορούν στην πολιτική για την Υγεία, πληροφορηθήκαμε στον τελευταίο ανασχηματισμό ότι μπορεί να εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και να αναλάβει τη διαχείριση των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Εκεί αρχίζει η ιστορία του μεγάλου μεταρρυθμιστή, του κ. Ηλία Μόσιαλου. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, σήκωσε το λάβαρο του θατσερισμού σε ό,τι αφορά στην πολιτική απέναντι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Χωρίς σχέδιο, χωρίς σκέψη και χωρίς μελέτη εξέφρασε τη βούλησή του να καταργήσει την ΕΤ1, να κλείσει την κερδοφόρα «Ραδιοτηλεόραση» και να βυθίσει στην ανασφάλεια τους εργαζομένους στην ΕΡΤ με τις προσωπικού χαρακτήρα απόψεις του, τις οποίες βαφτίζει πολιτική ή επιστημονική γνώση.

Ως ειδήμων περί των ΜΜΕ, ο κ. Μόσιαλος άρχισε να κάνει περιοδείες σε εκπομπές μιλώντας για τους δημοσίους υπαλλήλους, την «ανάγκη» της εργασιακής εφεδρείας και φυσικά την κατάργηση της ΕΤ1 (σ.σ. την οποία όλως παραδόξως θέλει να τη συγκρίνει με το BBC χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα). Σαν ήρωας παλιάς ελληνικής ταινίας -δρόμους παίρνει, δρόμους αφήνει- όλο σε κάποιο πάνελ θα εμφανιστεί για να κατηγορήσει όσα συμβαίνουν στη δημόσια τηλεόραση από το 1966 έως σήμερα που έγινε υπουργός και θα αλλάξει τα πάντα.

Ο Ηλίας του πρώτου (καναλιού)

Ενώ όλοι μιλούν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο κ. Μόσιαλος την ξαναβάφτισε «κρατική» και υποσχέθηκε να τη μετατρέψει σε «δημόσια» με τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις και τους εκσυγχρονισμούς βαυκαλισμούς που διακρίνουν την κυβέρνηση συνολικώς.

Πώς θα γίνει «δημόσια» τηλεόραση η ΕΡΤ; Με την κατάργηση της ΕΤ1 χωρίς προηγουμένως να έχει ανατεθεί μελέτη σε συμβούλους, οικονομολόγους και ειδικούς σε θέματα μάνατζμεντ. Προφανώς υπάρχουν πανεπιστημιακοί που θεωρούν εαυτούς «γκουρού», ίσως όμως στη σφαίρα της θεωρίας… Η αντίληψή του περί του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ απεδείχθη όταν έπεσε μαχαίρι στην απ’ ευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου που έδινε στο υπουργείο με αντικείμενο τις αλλαγές στον ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τόσο ωραία πράγματα ούτε στην κρατική τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου επί Τίτο!

Μια ακόμα ριζοσπαστική τομή του κ. Μόσιαλου αφορά στην κατάργηση των εγκαταστάσεων στη Μεσογείων 136 όπου έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις, έχει φτιαχτεί ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό στούντιο και ο κύριος όγκος των εσωτερικών παραγωγών υποστηρίζεται από εκεί. Ποιος άλλος απελπισμένος θα είχε τέτοιο οικόπεδο «φιλέτο» στη συμβολή των λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη και δεν θα το ξεπουλούσε. Τι ωραία πράγματα!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι υψηλόμισθοι. Αφού ο κ. Μόσιαλος θέλει να είναι αντικειμενικός ας δώσει τώρα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους υψηλόμισθους, με τους μόνιμους, με τους αργόμισθους και με τους συμβασιούχους. Ας μιλήσει με στοιχεία. Για παράδειγμα, μπορεί να μας πει ποια είναι η συμβασιούχος που επαναπροσλήφθηκε σκανδαλωδώς κι έκανε ξαφνικά αποκλειστική σύμβαση με το «κρατικό» κανάλι επειδή έπεσε τηλέφωνο από υπουργό, συγκαταλέγεται στα προβεβελημένα πρόσωπα του οργανισμού και δίνει εντολές σε αρχισυντάκτες και παραγωγούς πώς θα μοντάρουν βίντεο είτε από το σπίτι της, είτε από παραλίες που λιάζονται οι «κοσμικοί»;

Εξάψαλμοι στην… Αγ. Παρασκευή

Μετά την τουρνέ του υπουργού στα ιδιωτικά ΜΜΕ κι αφού ο παρουσιαστής κ. Κώστας Αρβανίτης έκανε ένα τολμηρό αλλά δίκαιο σχόλιο γι’ αυτήν την τακτική που ακολούθησε ο κ. Μόσιαλος, φιλοξενήθηκε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ. Τι αποκάλυψε στον κ. Αρβανίτη και την κ. Μαριλένα Κατσίμη; Το στρατηγικό σχέδιο για την «ποιοτική» και «δημόσια» ραδιοτηλεόραση που ονειρεύεται. Αυτή δεν ήταν σύλληψη. Ούτε καν, αντισύλληψη!

Μοντέλο για την τηλεόραση που θέλει να φτιάξει ο κ. Μόσιαλος αποτελεί το BBC. Τώρα αν καταλήξει να μοιάζει με το «Τηλεφώς» ή το «Ήτα 8», σ’ αυτό δεν φταίει ο πομπός του μηνύματος αλλά η ΕΡΤ και οι δέκτες, οι τηλεθεατές που δεν θα αντέξουν το νεοταξικό κυβερνο-κουλτούριασμα.

Για να επιτευχθεί η «ποιότητα» ή η «πιότητα» (σ.σ. όπως την εξέφραζε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και εξηγείται με τα πικρά ποτήρια που θα πιουν όσοι υποστούν τις συνέπειες των «θαυμάτων» Μόσιαλου), ο υπουργός χρησιμοποίησε τους όρους:
α) «ανταγωνιστική τηλεόραση» (σ.σ. ξεπατικουσούρα από πρώην «Ανταγωνιστικούλη» πρόεδρο που λίγο έλειψε να γίνει T-shirt και λούτρινο),
β) «εξορθολογισμός» (σ.σ. λέξη φετίχ που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέλαβε την εξουσία το 1990),
γ) «επιχειρησιακά προγράμματα» (σ.σ. πώς μια δημόσια τηλεόραση θα χρησιμοποιήσει “business plans” όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει μερίδιο διαφήμισης ή συνδρομή μέσω της ΔΕΗ).
δ) «περιστολή κόστους» με την κατάργηση της ΕΤ1 (σ.σ. κοντεύει να γίνει το «Κύριε ελέησον» του υπουργού).

Μάλιστα θα είναι τόσο δημόσιος ο χαρακτήρας της ΜοσιαλΕΡΤ που το κοινό άνω των 60 δεν ενδιαφέρει τον υπουργό τι θα βλέπει αν καταργηθεί το πρώτο κανάλι! Με μηδαμινή εμπειρία από τα ΜΜΕ, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για αξιολογήσεις προσωπικού και ειδικά των δημοσιογράφων, επικαλέστηκε μετρήσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που θέλει να επιβάλει στην ΕΡΤ, προβαίνει σε μαθήματα δημοσιογραφίας (αν και θα μπορούσε να μιλήσει με μεγαλύτερη ευκολία για φάρμακα) και διατυπώνει απόψεις επί παντός επιστητού. Από τη συνέντευξη στη ΝΕΤ πάντως καταλάβαμε πολύ καλά ότι θα καταργήσει με την ίδια ευκολία τους περιφερειακούς σταθμούς με την οποία νομίζει ότι η Φλώρινα ανήκει στην Ήπειρο (σ.σ. όπως και τα Ιωάννινα στη Δυτική Μακεδονία;)…

Οι εξάψαλμοι που ακούγονταν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δεν είχαν προηγούμενο. Μέχρι κι από τα ακουστικά των παρουσιαστών ακούγονταν τα τροπάρια όσων είχαν εξοργιστεί, ενώ ο αμήχανος υπουργός ρωτούσε ειρωνικά τους δημοσιογράφους αν έπαιρναν «γραμμή»!

Βεντέτα με το ΚΚΕ

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε τη Δευτέρα πάλι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αφ’ ενός έσπευσε να καλύψει τον προκάτοχό του κ. Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος έκανε νεφελώδεις και ασαφείς δηλώσεις σε επαρχιακό Τύπο για δημοσιογράφους που βρίσκονταν σε “pay roll” υπουργείων χωρίς να δείξει την απαιτούμενη τόλμη και να τους κατονομάσει ή να ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ.

Αφ’ ετέρου σχολίασε σκωπτικά στην προσωπική σελίδα που διατηρεί ο κ. Μόσιαλος στο facebook τις απολύσεις εργαζομένων στον 902, το κανάλι του ΚΚΕ. Υπάρχει λόγος που μετά τον αντιπρόεδρο (σ.σ. που βρίσκεται στα κτήματά του) κ. Θεόδωρο Πάγκαλο να συνεχίσει τη βεντέτα με τον Περισσό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Το θράσος ξεχειλίζει τόσο πολύ στην ομάδα των «κηπουρών» που δεν τηρούν τα προσχήματα; Ο κ. Μόσιαλος δεν εξήγγειλε πογκρόμ απολύσεων και εφεδρεία υπαλλήλων της δημόσιας τηλεόρασης; Ως αρμόδιος για τα ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει να κάνει άλλο σχόλιο σχετικώς με όσα συμβαίνουν στον Τύπο γενικότερα;

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω κ. υπουργέ !