Ο Τύπος σήμερα

Ο Τύπος σήμερα

Η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της νέας δανειακής σύμβασης, και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν εκλογές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γαντζωμένος στο θρόνο του πουλάει την Ελλάδα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εκτός πραγματικότητας ο Γ.Παπανδρέου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα. Ο κ.Παπανδρέου παίζει στα ζάρια την τύχη της Ελλάδα.... Συνταγματική εκτροπή το δημοψήφισμα, καταγγέλλει η ΝΔ ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογές η μόνη λύση για να μην οδηγηθούμε σε αιματοκύλισμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "να αφήσει ο Γιωργάκης τις απατεωνιές με τα δημοψηφίσματα. Άμεση προσφυγή σε εκλογές ζητάει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς από τον Παπούλια, που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "3 μήνες χάους".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πανικόβλητος ο Γιώργος από την οργή του κόσμου, πήρε πίσω (επί της ουσίας) χθες τη συμφωνία των Βρυξελλών, τρομάζοντας ακόμα και τα πρόθυμα δεκανίκια του (Ντόρα, Καρατζαφέρη) ".

ΕΘΝΟΣ: "Διπλή ζαριά με δημοψήφισμα-ψήφο εμπιστοσύνης".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τελικά ο κύβος ερρίφθη. Αλλά η επιλογή δεν είναι εκλογές, είναι δημοψήφισμα. Και ο ελληνικός λαός δεν θα κληθεί να αποφασίσει για το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας και για τη σύνθεση της νέας Βουλής, αλλά για την αποδοχή ή μη της νέας δανειακής σύμβασης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η μυστική ιστορία του Ολυμπιακού".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η πορεία ενός Θρύλου από τη Φτώχεια στη Δόξα!...Ποιες υπήρξαν οι κοινωνιολογικές αιτίες για την ίδρυση του ΟΣΦΠ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χρεοκόπησε πολιτικά η κυβέρνηση".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με μια απέλπιδα όσο και εκβιαστική κίνηση ο Γ.Παπανδρέου έσπευσε χθες να εξαγγείλει δημοψήφισμα στις αρχές του νέου χρόνου, προκειμένου, όπως είπε, ο λαός να αποφανθεί αν θέλει ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ την οποία η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το επόμενο διάστημα ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τυχοδιωκτικός εκβιασμός για να μείνει στην εξουσία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά από δύο χρόνια εγκληματικής πολιτικής και αφού καταδίκασε τη χώρα σε φτώχεια και υποτέλεια ζητά δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση μόνο και μόνο για να αποφύγει τις εκλογές".

ΕΣΤΙΑ: "Δημοψήφισμα για την σύμβαση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της νέας δανειακής συμβάσεως που συνδέεται με την διαγραφή του 50% του δημόσιου χρέους, ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ".

Η ΑΥΓΗ: "Σύρεται στις κάλπες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε πλήρη απομόνωση από τον λαό, ο πρωθυπουργός προσπαθεί με το τέχνασμα του δημοψηφίσματος να θέσει εκβιαστικά διλήμματα και να αποφύγει την άμεση απομάκρυνση του με εκλογές".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εφεδρεία. Ποιοι εξαιρούνται".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με διαδικασίες εξπρές δείχνει η κυβέρνηση την έξοδο από το Δημόσιο σε 30.000 εργαζόμενους, είτε με την υπαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας είτε μέσω αυτοδίκαιης απόλυσης και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, που αιφνιδίασε ακόμη και πολλά κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεου ανακοίνωσε, χθες ότι προχωρεί στη διενέργεια δημοψηφίσματος με διακύβευμα τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός για τη χώρα και τον εαυτό του ".

Η ΝΙΚΗ: "Νέες μειώσεις έως 40% στις συντάξεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέες περικοπές για τους συνταξιούχους φέρνει ο Νοέμβρης που θα δουν να μειώνεται και πάλι το ποσό των αποδοχών τους. Έως και 400 ευρώ λιγότερα θα πάρουν ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, ανάλογα με την ηλικία, "ψαλίδι" και στις επικουρικές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψάχνει "άλλοθι" μέσω δημοψηφίσματος...".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε χθες με την εκρηκτική ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο οποίος προανήγγειλε αιφνιδιαστικά δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ένταση της ταξικής πάλης. Κάτω η κυβέρνηση εκλογές για ισχυρό πλήγμα στο πολιτικό σύστημα".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "στον πιο ωμό και απροκάλυπτο εκβιασμό και στην ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού προχώρησε χθες η κυβέρνηση, σχετικά με τη συμφωνία διαχείρισης του κρατικού χρέους, εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πολιτικές εξελίξεις υψηλού κινδύνου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου συνιστά το δημοψήφισμα, την πραγματοποίηση του οποίου ανήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου, ως απάντηση στις πολυποίκιλες πιέσεις που δεχόταν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και ως διέξοδο στην οργή των πολιτών για τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ".

City Press: "Ρωγμές στη συμφωνία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γ.Παπανδρέου: με δημοψήφισμα η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης. Β.Σόιμπλε: η Ελλάδα θα έχει μειωμένη εθνική κυριαρχία τα επόμενα χρόνια".

Metro: "Ωμός εκβιασμός με δημοψήφισμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πετάει το μπαλάκι στο λαό για τη νέα δανειακή σύμβαση. Εκπληξη και αμηχανία στην ΕΕ. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτάκτως στον Κάρολο Παπούλια. Ομοβροντία κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δημοψήφισμα υψηλού ρίσκου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δημοψήφισμα υψηλού ρίσκου".

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμο Δημοψήφισμα. Αιφνιδιασμός με ρίσκο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή δημιουργεί η διπλή κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας ταυτόχρονα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "δύο πρωτοβουλίες βόμβες υψηλού ρίσκου ανακοίνωσε χθες αιφνιδίως ο Πρωθυπουργός:Θα περάσει τη δανειακή σύμβαση μέσω δημοψηφίσματος, ενώ προηγουμένως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης"..

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απόφαση δημοψηφίσματος με υψηλό πολιτικό κίνδυνο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με μια αιφνιδιαστική κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου για την πορεία και το μέλλον αυτού καθαυτού του τόπου, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει η νέα δανειακή σύμβαση κατ΄ εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης -27ης Οκτωβρίου- να εγκριθεί με δημοψήφισμα από το λαό ".