MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Οριστικά «μαύρο» στο Mega - Αυτά είναι τα νέα πέντε κανάλια (vid)

Τηλεοπτικές άδειες: Οριστικά «μαύρο» στο Mega - Αυτά είναι τα νέα πέντε κανάλια (vid)

Τηλεοπτικές άδειες | Mega: Θέμα ημερών είναι πλέον το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Mega, καθώς ολοκληρώνεται και επίσημα η διαδικασία της αδειοδότησης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Επί της ουσίας, αμέσως μόλις οι ιδιοκτήτες καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος, το ΕΣΡ θα πρέπει να δώσει εντολή στον ψηφιακό πάροχο του τηλεοπτικού σήματος (DIGEA) να θέσει εκτός λειτουργίας το σήμα του Mega και να σταματήσει πλέον να εκπέμπει.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας την ΕΡΤ1, σημείωσε πως σύμφωνα με το νόμο, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης για τις νέες άδειες, το ΕΣΡ οφείλει να ρίξει «μαύρο» σε όσους δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι σε 15 ημέρες θα διακοπεί οριστικά το ψηφιακό σήμα του Mega.

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε δυσάρεστη τη συγκεκριμένη εξέλιξη για το Mega, ενώ επέρριψε ευθύνες για το κλείσιμο του σταθμού στην ιδιοκτησία και τις επιχειρηματικές επιλογές της.

Υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας για το Mega;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι τόσο απλή: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίες δεν έχουν διατεθεί. Εάν κάποιος επιχειρηματίες ήθελε να αναλάβει το Mega, ώστε να το σώσει, τότε θα μπορούσε απλά να εκδηλώσει ενδιαφέρον και να υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΕΣΡ και να δρομολογηθούν νέες εξελίξεις.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος για το «Μεγάλο Κανάλι», ενώ την ίδια στιγμή οι βασικοί μέτοχοί του έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Αυτά είναι τα πέντε κανάλια που θα λάβουν τηλεοπτικές άδειες

Τα κανάλια ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star και Epsilon είναι εκείνα που θα λάβουν άδειες παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, σύμφωνα με το ΕΣΡ.

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής είναι ότι οι πέντε αντίστοιχες τηλεοπτικές εταιρείες όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι οριστικοί δικαιούχοι θα πρέπει έως τις 20 Σεπτεμβρίου να καταβάλουν την πρώτη δόση της άδειας, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, σε περίπτωση μη αποπληρωμής της πρώτης δόσης, ο δικαιούχος χάνει αυτόματα την άδεια, ενώ καταπίπτει και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στη διαδικασία αδειοδότησης.

Αναφερόμενος στο θέμα των αδειών, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τα τηλεοπτικά στην Ελλάδα, και είναι ένα μάθημα επιμονής, υπομονής και αντοχών και για την κυβερνητική πλειοψηφία και όπως λένε στο ποδόσφαιρο «επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να ξανασηκωθείς. Είχαμε δύσκολες στιγμές και επιμονή σε αυτή την πορεία για να δοθούν άδειες αλλά είχαμε και το δίκιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας. Πλέον η τηλεόραση περνάει σε νέα φάση και έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι».

Τι αναφέρει η απόφαση του ΕΣΡ:

«Το ΕΣΡ ανακηρύσσει κατά τα οριζόμενα στο σκεπτικό οριστικούς δικαιούχους άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ τους ακόλουθους:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2017 του ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, ο οριστικός δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση».