Η αποτυχία επιλογής νέου πρωθυπουργού στις εφημερίδες

Η αποτυχία επιλογής νέου πρωθυπουργού στις εφημερίδες

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι οι παλινωδίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλογής πρωθυπουργού για τη νέα κυβέρνηση.

 Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

  ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πολιτικό καραγκιοζιλίκι!...".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πολιτικές «ακροβασίες», που, όπως όλα δείχνουν, έχουν αποκλειστικό στόχο τη διατήρηση του ελέγχου στην κυβέρνηση και το κόμμα του ακόμα και μετά την αποχώρησή του, αναλώθηκε για μία ακόμη φορά χθες ο Γ. Παπανδρέου, βυθίζοντας για τα καλά τη χώρα στην ακυβερνησία και ξεσηκώνοντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων".

 ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Αντώνης καθάρισε και τις 3 οικογένειες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πήρε τη θέση του Καραμανλή και τον αποστράτευσε, εξαφάνισε την Ντόρα και ξήλωσε από Πρωθυπουργό τον Γιωργάκη".

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μπουρλότο".

 Η εφημερίδα γράφει ότι "αηδιασμένη η κοινή γνώμη, παρακολουθεί σε... ζωντανή σύνδεση τις περισσότερες ώρες τα παιχνίδια που παίζονται από τον Γιώργο Παπανδρέου, τη διαπλοκή, τις δάνειες δυνάμεις, αλλά και τα εξαπτέρυγα του απερχόμενου πρωθυπουργού, που πιέζουν με κάθε τρόπο για την επιβολή της «λύσης» που είχαν από την αρχή μεθοδεύσει και άκουγε στο όνομα του «τραπεζίτη του Σημίτη», του Λουκά Παπαδήμου".

 ΕΘΝΟΣ: "Μονόδρομος η επιλογή πρωθυπουργού με κύρος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οριστικοποιείται το όνομα του νέου πρωθυπουργού στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Κρίνεται η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, καθώς μονόδρομος θεωρείται η επιλογή προσώπου εγνωσμένου κύρους. Στη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού διαφάνηκαν οι δυσκολίες στη «λύση Πετσάλνικου»".

  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Από το χιτλερικό Γ' Ράιχ στο... ευρωπαϊκό Δ' Ράιχ".

 Σύμφωνα με την εφημερίδα "το ευρώ όπλο στα χέρια της Γερμανίας, για την κατάκτηση των κρατών της Ν. Ευρώπης και εξόντωσης των λαών της, ενώ ο «εμφύλιος» πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών συνεχίζεται με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο".

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οπερέτα στο Μέγαρο".

 Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του Φ. Πετσάλνικου, επανήλθε δριμύτερος μετά τα μεσάνυχτα ο Λ. Παπαδήμος. Φιάσκο χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο, όπου Γ. Παπανδρέου και Αν. Σαμαράς προσήλθαν έτοιμοι να αποδεχτούν ως πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής (εν μέσω σφοδρών κομματικών αντιδράσεων) και από όπου αποχώρησε παρεξηγημένος ο Γ. Καρατζαφέρης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τελεσίγραφο για Παπαδήμο από ΜΜΕ και... μισό ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τελικά όλα δείχνουν ότι ο Παπανδρέου, από την επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου μέσω δημοψηφίσματος, αναγκάζεται να καταφύγει στη λύση του Λουκά Παπαδήμου, υπό την ασφυκτική πίεση των εσωκομματικών του αντιπάλων, των μιντιακών συμφερόντων και των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων".

  ΕΣΤΙΑ: "Απίστευτη φαρσοκωμωδία".

 Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η χθεσινή προσπάθεια σχηματισμού Κυβερνήσεως συνεργασίας. Ενώ είχε ανακοινωθή σύσκεψις των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή διεκόπη άδοξα προτού καλά-καλά αρχίση".

  
  Η ΑΥΓΗ: "Κάθαρση με εκλογές"

  Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε πλήρη αποσύνθεση, το δικομματικό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύση στο δράμα ευτελίζοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία".

  Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Από σωτήρες ολετήρες της χώρας".

 Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο κ. Γ. Παπανδρέου, παρά την αποχώρησή του δια τηλεοπτικού μηνύματος, επέλεξε να προτείνει ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον θεωρούμενο ως alter ego του κ. Φιλ. Πετσάλνικο. Το γεγονός προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς και εξωθεσμικών παραγόντων, οι οποίοι από το πρωί χθες επέμεναν στην επιλογή του κ. Λ. Παπαδήμου, το όνομα του οποίου επανήλθε στο τραπέζι της διαβούλευσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αγωνία μετά την αγανάκτηση".

 
  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ρευστό παραμένει το τοπίο, αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενόψει της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σήμερα το πρωί".

  Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κοροϊδία σε πράσινο και γαλάζιο φόντο".
   
  Η εφημερίδα γράφει ότι "εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ, «κηπουρό» του Γιώργου χαρακτήριζαν τον Πετσάλνικο εκσυγχρονιστές, η επιλογή ήταν ρήξη με τα συμφέροντα λένε οι προεδρικοί. Παιχνίδια εκ του ασφαλούς για τον Αντώνη Σαμαρά που δέχθηκε σφυροκόπημα για την «επιλογή» Πετσάλνικου από τους βουλευτές του και υποχώρησε... ατάκτως".

  Ο ΛΟΓΟΣ: "Χωρίς ΠΕΤΣΑλνικο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.".

  Σύμφωνα με την εφημερίδα "το γαϊτανάκι που παίζεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική πολιτική ζωή, στις πλάτες του Ελληνικού λαού, μας δείχνει ανάγλυφα την ατολμία της πολιτικής ηγεσίας που σήμερα μας κυβερνά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Όλοι σήμερα στα παλλαϊκά συλλαλητήρια".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "καμία ανοχή στο μαύρο μέτωπο αστικής τάξης - μονοπωλίων - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγώνας για τη σωτηρία του λαού. Μόνο το εργατικό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία, η ταξική αλληλεγγύη μπορούν να βγάλουν τους εργαζόμενους από την κρίση. Εκλογές τώρα!".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θέατρον Ηρώδου του Αττικού. Οπερέτα! «Οι αρχηγοί, ο κηπουρός και η φτωχή Ελλάς»".

  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χαρακτήρα οπερέτας παίρνει πλέον η επιλογή του νέου Πρωθυπουργού μετά τις συνεχείς παλινωδίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές της κοινής γνώμης, η οποία παρακολουθεί άφωνη τα παιχνίδια που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οριακή κατάσταση".

    Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Νάτη, νάτη η πρωθυπουργός".

   Η εφημερίδα γράφει ότι "ενώ οι αρχηγοί πλακώνονται, η Ανγκελα... κυβερνάει".

  City Press: "Μεταξύ φάρσας και τραγωδίας".

  Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αδιέξοδο οδηγήθηκε χθες η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, για το πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας που συμφωνήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής".

  Metro: "«Κληρώνει» σήμερα για Λουκά Παπαδήμο".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "πολύ κοντά στη λύση Παπαδήμου φαίνεται να βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ήδη χθες ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρ. αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και του ζήτησε να είναι ο νέος πρωθυπουργός".

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  ΕΞΠΡΕΣ: "Αναζωπύρωση σεναρίων για τον Λουκά Παπαδήμο".

  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην επιλογή του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου φαίνεται ότι καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση. Αργά χθες το βράδυ υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος έθεσε ως όρους τη συμμετοχή περισσότερων πολιτικών προσώπων -από τα δύο κόμματα- στην κυβέρνηση, ευχέρεια κινήσεων για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής» για τη νέα κυβέρνηση".

  ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ισχυρή κυβέρνηση τώρα".

 Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υπό το φως των ισχυρών αντιδράσεων στην επιλογή του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία δημιουργείται αισιοδοξία για την ευόδωση του σεναρίου για μια ισχυρή κυβέρνηση υπό το Λ. Παπαδήμου. Η αποδοχή του προσώπου του από τον Αντ. Σαμαρά οδήγησε το Γ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Σήμερα στις 10 η σύγκληση νέου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών".


  ΚΕΡΔΟΣ: "Ιλαροτραγωδία στο Προεδρικό".

  Η εφημερίδα γράφει ότι "στη λύση του κ. Λουκά Παπαδήμου θα καταλήξουν τελικώς οι πολιτικοί αρχηγοί στο νέο συμβούλιο που θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10 το πρωί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά το ιλαροτραγικό ναυάγιο της χθεσινής ημέρας".

  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ακροβασίες που «παίζουν» με την εθνική καταστροφή".

  Η εφημερίδα τονίζει ότι "την απάντηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, για το εάν δέχεται να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, αναμένουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και οι πολιτικοί αρχηγοί Γ.Α. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης. Στις 10 π.μ. έχει προγραμματισθεί να επαναληφθεί η σύσκεψή τους, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς χθες η κακοστημένη παράσταση, με πρωταγωνιστές τους τρεις αρχηγούς, «κατέβηκε» πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη χώρα".