Ο Τύπος με ένα κλικ

Ο Τύπος με ένα κλικ

Η συμφωνία σχηματισμού νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών εφημερίδων.

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαμπεμους Παπα-Δημο!..".

Η εφημερίδα γράφει ότι "«η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη μεγαλύτερη», είπε χθες κατά την πρώτη σύντομη δήλωσή του ως νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, ευχαριστώντας τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεβρώμισε η Ελλάδα από τη συμμορία Παπανδρέου που κατέστρεψε τα πάντα και μας οδήγησε συνειδητά στην χρεοκοπία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "εφιαλτικό παρελθόν αποτελεί πλέον ο Παπανδρέου για την Ελλάδα. Ο τόπος ξεβρώμισε από τον πρωθυπουργό που μας παρέδωσε, καταλύοντας το Σύνταγμα, στη Διεθνή των Τοκογλύφων, επέβαλε το Μνημόνιο της ισοπέδωσης της κοινωνίας και των ιστορικών κεκτημένων της, έγραψε τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας συκοφαντώντας τους Ελληνες και εξευτελίζοντας το έθνος παγκόσμια. Παρέλαβε κυρίαρχη χώρα, παρέδωσε αποικία".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σιωπή! Εντολοδόχος της Frau Μέρκελ ο...μεταβατικός πρωθυπουργός".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι αδίστακτες αγορές και το σύστημα ενημέρωσης πανηγυρίζουν και θέλουν να επιβάλουν σιωπή για την παρόδοση στους ξένους".

ΕΘΝΟΣ: "Νέα εποχή. Το στοίχημα του Λ. Παπαδήμου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ιστορική απόφαση για την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Λουκά Παπαδήμο προκαλεί αισθήματα ανακούφισης στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους εταίρους. Θεωρείται αφετηρία μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής για τη χώρα. Το μεγάλο στοιχήμα που καλείται να κερδίσει, είναι η επιτυχία των μέτρων για την ασφαλή έξοδο από την κρίση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λουκάς Παπαδήμος από τον Σημίτη στον... Ροκφέλερ!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δοτός πρωθυπουργός ο άνθρωπος των παραποιημένων στατιστικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι 3 σωματοφύλακες του μνημονίου".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τη σιωπηρή συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για παράταση του χρόνου ζωής της, ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι η τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) νέα κυβέρνηση, υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο. Στην πρώτη δήλωσή του ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι έργο της κυβέρνησής του είναι η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από το παρόν και το επόμενο Μνημόνιο, χωρίς σαφή αναφορά στο χρόνο των εκλογών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η σκληρή ατζέντα του Λουκά Παπαδήμου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πλήρως ενήμερος για τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μίας μεταβατικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, δείχοντας ότι γνωρίζει ότι η ατζέντα των επόμενων μηνών μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών παραμένει ως ήταν και πριν αναλάβει".

ΕΣΤΙΑ: "Γεννά ελπίδες ο κ. Παπαδήμος".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μία φράση του κ. Λουκά Παπαδήμου κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου, συνοψίζεται όλη η ουσία αυτού που συνέβη χθες: «Εγώ δεν είμαι πολιτικός», είπε. Στο άκουσμα αυτής της φράσεως οι πολίτες κατάλαβαν ότι κάτι άλλαξε στον τόπο μας. Οι πολιτικοί, αφού οδήγησαν την χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο, αναγκάσθηκαν να αναθέσουν την διακυβέρνηση -έστω προσωρινά- σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο. Και έτσι η χώρα απέκτησε σοβαρό Πρωθυπουργό ευρωπαϊκών προδιαγραφών".

Η ΑΥΓΗ: "Μεταπολίτευση από την τρόικα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με ψήφο εμπιστοσύνης από Μέρκελ και Κομισιόν ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου. Βασική επιδίωξή της, η επιβολή πολυετούς σκληρής λιτότητας. Κινήσεις αποδιάρθρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων: από τον δικομματισμό στον μονοκομματισμό του Μνημονίου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το κατα Λουκάν ευαγγέλιο... λιτότητας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θετικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας από την επιλογή ως πρωθυπουργού του κ. Λουκά Παπαδήμου. Η μόνη, όμως, χαρμόσυνη είδηση για τους Ελληνες είναι η εξασφάλιση της 6ης δόσης. Διότι με τη νέα δανειακή σύμβαση θα συνεχιστεί η ίδια περιοριστική πολιτική στους μισθούς, στις συντάξεις και στην απασχόληση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η αλλαγή σελίδας γεννά ελπίδες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έντονο παρασκήνιο που συνοδεύθηκε από μικρές «επαναστάσεις», κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τη μετάβαση στην πρωθυπουργία από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στον κ. Λουκά Παπαδήμο".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ψυχρή λογική αντίδοτο στην κρίση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με την ψυχρή τεχνοκρατική λογική που τον διακρίνει, ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, στην οποία αποφασίστηκε να αναλάβει την πρωθυπουργία".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Προσδοκίες από το νέο πρωθυπουργό...".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης με το διορισμό του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Πελάτες μου, σας ξαναβρήκα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος, από κάθε άποψη. Είναι ένας σημαντικός οικονομολόγος και τραπεζίτης. Η σταδιοδρομία του στην Ελλάδα συνδέεται με την πορεία του Κώστα Σημίτη και με την εκσυγχρονιστική πολιτική. Ηταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην κρίσιμη περίοδο στην πορεία προς το ευρώ και τη διαδικασία της ένταξής μας στο ενιαίο νόμισμα. Μια πορεία που κατακεραυνώνεται τώρα από τους εταίρους που μας κατηγορούν για ψεύτικα στοιχεία".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρώτη δυναμική απάντηση στη «νέα» κυβέρνηση τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "καμιά κοινωνική συνοχή! Καμιά ταξική συμφιλίωση! Με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια να ξεκινήσει μια νέα πορεία, στα μέτωπα πάλης που πρέπει να αναπτυχθούν για τη διεκδίκηση λύσης των λαϊκών προβλημάτων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εθνικό στοίχημα η κυβέρνηση Παπαδήμου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μεγάλο εθνικό στοίχημα της παραμονής στο ευρώ καλείται να κερδίσει η νέα κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν, ύστερα από την πενθήμερη οπερέτα, στην επιλογή του Λουκά Παπαδήμου. Στην πρώτη του δήλωση ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και ζήτησε ενότητα, συνεννόηση και σύνεση".

DEALnews: "Λουκάς Παπαδήμος. Οι τραπεζίτες ελπίζουν".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ίσως είναι υπερβολικό, αλλά οι τραπεζίτες αισθάνονται τουλάχιστον ευτυχισμένοι. Οι τραπεζίτες περιμένουν από τον κ. Παπαδήμο πέρα από την σταθερότητα της χώρας, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης στην Ευρώπη και το ευρώ και όλα όσα εμπίπτουν στις «υποχρεώσεις» της αποστολής του να δώσει μάχες στις λεπτομέρειες της συμφωνίας του PSI".

City Press: "Θερίζει η ανεργία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο 18,4% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο. Δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012. Σε βαθιά ύφεση και η οικοδομή".

Metro: "Κυβέρνηση σωτηρίας για τρεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κύριο έργο της μεταβατικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) είναι να υλοποιηθεί η συμφωνία των Βρυξελλών".

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

ΕΞΠΡΕΣ: "«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Ε.Ε. - επιχειρήσεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αλλαγή κλίματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας προκαλεί η εντολή στον Λ. Παπαδήμο να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα επικυρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και θα οδηγήσει ομαλά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εντός του Φεβρουαρίου του 2012".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η ελπίδα επιστρέφει. Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας από το Λ. Παπαδήμο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την εικόνα ενός πρωθυπουργού που έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και όσων διακυβεύονται για τη χώρα, διαθέτει τη γνώση, αλλά και την ήρεμη αυτοπεποίθηση που απαιτούν οι δύσκολοι χειρισμοί εντός και εκτός, εξέπεμψε ο Λουκάς Παπαδήμος με όσα είπε χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τα έξι κρίσιμα στοιχήματα του κ. Λουκά Παπαδήμου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "για πρώτη φορά, μία μεταβατική κυβέρνηση με μη πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής καλείται να διαχειριστεί στη μικρή ή μεγαλύτερη χρονική της θητεία αμιγώς οικονομικές εκκρεμότητες, από την ικανοποίηση των οποίων θα κριθεί η μεγαλύτερη μεταπολεμική κατάκτηση της χώρας, που δεν είναι άλλη από την παραμονή της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρωθυπουργικό μήνυμα με αισιοδοξία και ενότητα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "συγκεντρώνοντας ευρύτατη αποδοχή τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει από σήμερα, ως υπερκομματικός πρωθυπουργός κοινής αποδοχής τριών κομμάτων, να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αν και η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί θεωρείται τυπικά μεταβατική ο βαρύς ρόλος ανανέωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας είναι εκείνος στον οποίο προσδοκάται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία ο διακεκριμένος καθηγητής".