MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Κλείνει το Mega - Ποιο ήταν το ιστορικό κανάλι της Μεσογείων

Τηλεοπτικές άδειες: Κλείνει το Mega - Ποιο ήταν το ιστορικό κανάλι της Μεσογείων

Με τον αποκλεισμό του από τον διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, το τηλεοπτικό κανάλι Mega έχει πλέον διορία 90 ημερών για να πάψει τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος, αφού σύμφωνα με το νόμο Παππά, όσα κανάλια τέθηκαν εκτός της διαδικασίας δημοπράτησης, δεν θα έχουν δικαίωμα προβολής τους από τον ψηφιακό πάροχο τηλεοπτικού σήματος, την Digea.

Έτσι, ύστερα από 27 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας, ο πρώτος ελληνικός τηλεοπτικός ιδιωτικός σταθμός βρίσκεται αντιμέτωπος με το «λουκέτο».

Το Mega εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμα στις 20 Νοεμβρίου 1989. Η προσωρινή άδεια «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού» για τη λειτουργία του δόθηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΝ, με τότε πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη.

Το 1993 δόθηκε στο Mega άδεια λειτουργίας ισχύος επτά ετών, η οποία διατηρήθηκε νομοθετικά σε ισχύ μέχρι σήμερα, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, παρόλο που το 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει ότι «οι αλλεπάλληλες παρατάσεις νομιμότητας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ είναι ουσιαστικά παράνομες και αντισυνταγματικές».

Το 1994 η Τηλέτυπος Α.Ε., η εταιρεία στην οποία ανήκει το Mega, εισήγαγε τις μετοχές της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

To 2012 το Mega Channel άρχισε να εμφανίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Τηλέτυπος δεν έχουν λάβει την μισθοδοσία τους από τα μέσα Απριλίου 2016, με αποτέλεσμα τη μη προβολή των ζωντανών προγραμμάτων.

Τα οικονομικά προβλήματα οφείλονται στην μη ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ υπάρχουν και εκκρεμότητες με τις τράπεζες από τις οποίες έχει λάβει δάνεια ο σταθμός σχετικά με την εξόφλησή τους.

Στον διαγωνισμό που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες η Τηλέτυπος κατέθεσε αίτηση για άδεια, η οποία απορρίφθηκε από το αρχικό στάδιο.

Στις 11 Αυγούστου, η Τηλέτυπος αποκλείστηκε οριστικά από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η διοίκηση του σταθμού ανακοίνωσε πως θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, είτε μέσω δορυφόρου είτε μέσω κάποιου ιδιωτικού ψηφιακού «μπουκέτου» συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και μια σειρά από τηλεοπτικά σποτ του Mega, τα οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Με την άδειά σας συνεχίζουμε!».

Σχετικές ειδήσεις