MEDIA

MEGA: Για αυτούς τους λόγους έκλεισε το κανάλι έπειτα από 29 χρόνια (vids)

MEGA: Για αυτούς τους λόγους έκλεισε το κανάλι έπειτα από 29 χρόνια (vids)

Το Mega Channel (ή απλώς MEGA) ήταν ο πρώτος, χρονολογικά, ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα την Αθήνα και σταμάτησε τη μετάδοσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 2018.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ – Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15:00. Η πρώτη μετάδοση έγινε με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, «Mega Γεγονότα», με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο, Λιάνα Κανέλλη.

Και κάπως έτσι, εγένετο Mega...

To Mega ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, αν δεν συνυπολογιστούν και κάποιες άλλες σποραδικές ιδιωτικές και δημοτικές προσπάθειες χωρίς άδεια ή νομοθετική ρύθμιση για ιδιωτική τηλεόραση, που δεν είχαν συνέχεια.

Η προσωρινή άδεια «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού» για τη λειτουργία του δόθηκε επί συγκυβέρνησης Τζαννή Τζαννετάκη.

Το 1993 δόθηκε ανανεωτική άδεια λειτουργίας ισχύος επτά ετών, η οποία διατηρήθηκε νομοθετικά για πολλά χρόνια, όπως γινόταν και με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, παρ' όλο που το 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει, ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις νομιμότητας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ είναι ουσιαστικά παράνομες και αντισυνταγματικές.

Αξέχαστες τηλεοπτικές σειρές - Μοναδικές παραγωγές

Το Mega γνωρίζει τεράστια απήχηση, μέσα από τις εκατοντάδες σειρές που προβάλλονται μέσω αυτού, μεταξύ των οποίων και αρκετές μεγάλες παραγωγές.

«Οι Αυθαίρετοι», «Οι Φρουροί της Αχαΐας», «Αναστασία», οι «Απαράδεκτοι», «50-50», «Τρεις Χάριτες», «Δύο Ξένοι», «Ψίθυροι Καρδιάς», «Αίθουσα του Θρόνου», «Είμαστε στον Αέρα», είναι μόλις μερικές από τις σειρές του Mega που αφήνουν εποχή, καθηλώνοντας το τηλεοπτικό κοινό και κάνοντας επί σειρά ετών τα νούμερα της AGB να χτυπούν «κόκκινο».

Οι Αυθαίρετοι

Αναστασία

Οι Απαράδεκτοι

Δύο Ξένοι

Η Αίθουσα του Θρόνου

Είμαστε στον αέρα

50 - 50

Τα πρώτα «σύννεφα»

mega tiletypos

Ήταν το 2012, όταν το Mega άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οφείλονταν στην μη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ υπήρχαν και εκκρεμότητες με τις τράπεζες από τις οποίες είχε λάβει δάνεια ο σταθμός σχετικά με την εξόφλησή τους.

Σταδιακά, οι εργαζόμενοι της Τηλέτυπος Α.Ε. άρχισαν να μην λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα την μη προβολή των ζωντανών προγραμμάτων. Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, οι εργαζόμενοι του σταθμού βρέθηκαν σε επίσχεση εργασίας όπως αντίστοιχα από αυτήν την ημέρα το κανάλι σταμάτησε να προβάλει και δελτία ειδήσεων.

Ωστόσο ένα χρόνο μετά (το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου 2017) το Mega μετέδωσε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ενώ το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου μετέδωσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίσης από την ΔΕΘ. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2016, το κανάλι δεν βγάζει κανονικό πρόγραμμα, παρά μόνο παλιές ξένες κινηματογραφικές ταινίες, παλιές σειρές και εκπομπές από το αρχείο του και μια κάρτα με τους 420 εργαζόμενους που προβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2018.

Το δελτίο καιρού συνέχιζε να προβάλλεται κάθε απόγευμα στις 17:00, παρ' όλα αυτά μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2018, ώσπου κόπηκε και αυτό οριστικά λόγω ρευστού, παράλληλα την ίδια ημέρα διακόπηκαν οριστικά και οι διαφημίσεις, θυμίζοντας τόσο σε πρόγραμμα όσο και σε ροή προγράμματος κανάλι φάντασμα. Μάλιστα, στις 6 Οκτωβρίου 2016 κατατέθηκε αίτηση από τρίτη εταιρεία, με την οποία ζητεί να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης η Τηλέτυπος.

Οι επικρίσεις και τα πρόστιμα

esr

Εν όψει του δημοψηφίσματος του 2015, οι πέντε από τους έξι, πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, MEGA, ΑΝΤ1, Alpha, Star και ΣΚΑΪ κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, ώστε να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα ΝΑΙ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Μάλιστα, λόγω αυτής της κατηγορίας για παραπληροφόρηση το ΕΣΡ ξεκίνησε έρευνα για την ενδεχόμενη προπαγάνδα των καναλιών στην κάλυψη του δημοψηφίσματος.

Επίσης, σχεδόν ένα χρόνο μετά (τον Απρίλιο του 2016) η ΕΣΗΕΑ επέβαλλε ποινές στους δημοσιογράφους του σταθμού Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή για τη μεροληπτική τους στάση κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα.

Τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια της ενημέρωσης για τα capital controls, το κανάλι πρόβαλε μία φωτογραφία του 2012, η οποία απεικόνιζε μία ηλικιωμένη από τη νότια Αφρική. Η εν λόγω φωτογραφία προβλήθηκε ως ελληνική, και συγκεκριμένα, ότι τραβήχτηκε στην Αθήνα. Το κανάλι τιμωρήθηκε από το ΕΣΡ, με πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Τηλεοπτικές άδειες: Το Mega μένει εκτός

tileoptikes adeies

Το 2016 η κυβέρνηση αποφασίζει τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Η εταιρεία «Τηλέτυπος» που κατείχε το κανάλι, κατέθεσε αίτηση για άδεια, η οποία απορρίφθηκε από το αρχικό στάδιο για τυπικούς λόγους.

Ωστόσο, συνέχισε τελικώς να εκπέμπει, αφού ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου 2016. Στο νέο διαγωνισμό, του οποίου η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018 με έξι καταθέσεις, το κανάλι δεν έκανε αίτηση για να πάρει μία από τις επτά άδειες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν εκπέμποντας δελτίο ειδήσεων, ώστε να ενημερώσουν τους τηλεθεατές

Στις 12 Μαρτίου 2018, συνεδρίασε το ΕΣΡ για να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση της Τηλέτυπος Α.Ε. για μετατροπή του σταθμού, από γενικού περιεχομένου σε θεματικό. Ύστερα από συνεδρίαση επτά ωρών, το ΕΣΡ απεφάνθη κατά πλειοψηφία, με έξι ψήφους κατά της έγκρισης έναντι τριών και η ΕΕΤΤ ήταν υποχρεωμένη να μεταβιβάσει την απόφαση μέχρι τις 25 Μαρτίου στη Digea, για να κατεβάσει το σήμα, αλλά η διοίκηση του σταθμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΕΣΡ.

Τα προβλήματα και ο επίλογος

mayro mega

Την Δευτέρα του Πάσχα 2018 κόπηκαν από το κανάλι και τα πνευματικά δικαιώματα των παλιών ξένων κινηματογραφικών ταινιών που πρόβαλλε το κανάλι με αποτέλεσμα να περιοριστεί αποκλειστικά μόνο στο παλιό ελληνικό του πρόγραμμα.

Στις 22 Αυγούστου 2018, σταμάτησε να λειτουργεί το site του καναλιού megatv.com, καθώς δεν πληρώθηκε το domain για να συνεχιστεί η λειτουργία του. Ωστόσο η ιστοσελίδα επανήλθε δύο ημέρες αργότερα.

Τα προβλήματα σοβάρεψαν από το 2014, ενώ το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου ΔΟΛ (κατέχει το 22% του σταθμού), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» (τελικά οι εφημερίδες συνέχισαν την κυκλοφορία τους).

Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές. Παρ' όλα αυτά οι εφημερίδες του Οργανισμού («Τα Νέα» και «Το Βήμα») καθώς και όλα τα περιοδικά του, εξακολούθησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν κανονικά (μάλιστα, «Τα Νέα» παραμένουν σταθερά η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα πανελλαδικά). Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2018, το κανάλι βρίσκεται σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, βάσει νόμου Δένδια, όπως έγινε και με τον ΔΟΛ με εκποίηση 15 εκατ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου και η κύρια εκδίκαση ορίστηκε για τις 30 Οκτωβρίου.

Η Alpha Bank ζήτησε τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, ενώ υπήρχε προγραμματισμένη γενική συνέλευση με το ίδιο θέμα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στις 5 Οκτωβρίου 2018 εγκρίθηκε από το ΣτΕ η οριστική διακοπή της μετάδοσης του σταθμού, την οποία είχε εισηγηθεί το ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επικαλείται το νόμο 4496/2017, σύμφωνα με τον οποίο η συνέχιση της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών εξαρτάται από τη συμμετοχή τους στον τελευταίο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ' ιδίαν περιστάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Digea με μια ανακοίνωση μόλις 54 λέξεων είχε κάνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες το τέλος μετάδοσης όλως των προγραμμάτων του τηλεοπτικού σταθμού.

«H Digea ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ότι κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα προχωρήσει, ως υποχρεούται, από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της, στη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας «MEGA». Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 28/10/2018».

Την Κυριακή στις 28 Οκτωβρίου 2018 τα ξημερώματα και ώρα 2:08 η Digea κατέβασε οριστικά το τηλεοπτικό σήμα του Μega από την ψηφιακή πλατφόρμα μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος εποχής για το Mega: Μαύρο στο μεγάλο κανάλι μετά από 29 χρόνια - Η στιγμή που σβήνουν τα φώτα