ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Οι μπελάδες της κυβέρνησης, τα εύσημα του ΠΘ στον Ταχιάο, τα νεύρα Κασσελάκη με τον Πολάκη

Οι μπελάδες της κυβέρνησης, τα εύσημα του ΠΘ στον Ταχιάο, τα νεύρα Κασσελάκη με τον Πολάκη

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Οι μπελάδες της κυβέρνησης

Βρε σε τι μπελάδες έχει μπει η κυβέρνηση. Από τη μια τα ομόφυλα, από την άλλη οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια και έσκασε και το αγροτικό και έδεσε το γλυκό. Συνεχείς οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίως για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να το παίρνει πάνω του το θέμα, διαβλέποντας πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Φώναξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το οικονομικό επιτελείο, τα έβαλαν κάτω και την προηγούμενη Παρακευή ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων που όμως δεν ικανοποίησε τους αγρότες. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, ωστόσο οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Θα κλείσουν δρόμους; Την Τρίτη θα ξέρουμε…

Η αναγνώριση της προσπάθειας του Ταχιάου

Την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον υφυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς για θα έργα στη Θεσσαλία σημείωσε τα εξής: «Δεν ξέρω αν το ξέρετε, κ. Χαρίτση, αλλά μέχρι και τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 1.500 αυτοψίες. Είναι εδώ και ο Υφυπουργός Υποδομών, ο κ. Ταχιάος, που έχει περάσει πάρα πολύ χρόνο στη Θεσσαλία. Επειδή άκουσα ότι αναφερθήκατε λίγο ειρωνικά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ημέρες, εβδομάδες ολόκληρες έχουν περάσει κυβερνητικά κλιμάκια στη Θεσσαλία, στο πεδίο. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί και να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και τον κατανοητό θυμό τους». Η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού στον Νίκο Ταχιάου δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς στο Μαξίμου αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνει ο υφυπουργός και το γεγονός ότι δίνει λύσεις σε κρίσιμα θέματα.

Κασσελάκης vs Πολάκης: Σημειώσατε 1

Ο Παύλος Πολάκης με το αψύ του ύφος συνεχίζει να τα βάζει με θεούς και δαίμονες εκνευρίζοντας το Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Οι σχέσεις των δύο αντρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποφασίσει πως δεν θα ανεχτεί άλλο της άκομψες δηλώσεις και τοποθετήσεις του Πολάκη. Μάλιστα έφτασε στα αφτιά μας πως σύντομα ο κρητικός βουλευτής δεν θα είναι συντονιστής των τομεαρχών ενώ αν συνεχίσει να προκαλεί θα βρεθεί εκτός κόμματος. Λέγεται πως κορυφαία στελέχη εδώ και δύο μήνες λένε στον Κασσελάκη πως ο Πολάκης κάνει κακό και πως αν δεν τον απομακρύνει θα τους στοιχίσει στις ευρωεκλογές. Νωρίς το θυμήθηκαν και αυτοί. Τα ίδια έκανε ο κρητικός βουλευτής και όταν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και όταν αποφασίσει ο τελευταίος να τον θέσει εκτός κάποιοι τον προστάτευσαν. Αυτά και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο σίριαλ με τον Πολάκη…

Μουρμούρα στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα συνεχίζονται οι γκρίνιες για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Οι πληροφορίες λένε πως στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα είναι βαρύ, καθώς περί τους 10 βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό το λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πολύ-ασχολείται με το θέμα. Φυσικά δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας γιατί τα πνεύματα θα οξύνονταν. Στις 15 Φεβρουαρίου θα ξέρουμε πόσοι από το ΠΑΣΟΚ θα πουν όχι στο νομοσχέδιο…

Στον Άρειο Πάγο οι …μετοχικές ισορροπίες στην Καρέλιας

Πολλοί είναι εκείνοι που απορούσαν για τους λόγους που την τελευταία περίοδο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Καρέλιας κ. Ανδρέας Καρέλιας αγοράζει μετοχές. Και φαίνεται να υπάρχει καθώς η Ιωάννα Καρέλια έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να υπάρξει απόλυτη ακυρότητα 561.039 μετοχών που εκδόθηκαν από την ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ ως αποτέλεσμα κεφαλαιοποίησης υπεραξίας επί ακινήτου που κατά την κυρία Καρέλια ανήκε στους βασικούς μετόχους και όχι στην εταιρία. Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκινά το 1975 όταν η εταιρία αποφασίζει να αγοράσει το ακίνητο χωρίς προσύμφωνο ή πωλητήριο και καταβολή όλων των χρημάτων. Η σύμβαση πώλησης έγινε το 1987 και το τίμημα ήταν συμψηφιστικό δηλαδή κάλυψε χρήματα που είχαν πάρει οι βασικοί μέτοχοι. Στο μεσοδιάστημα έγινε κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με αναπροσαρμογή παγίων στα οποία περιλαμβανόταν το ακίνητο και δόθηκαν δωρεάν μετοχές τις οποίες ζητά τώρα η Ιωάννα Καρέλια να ακυρωθούν. Η υπόθεση είναι τουλάχιστον εξωφρενική και αν μην τι άλλο αποτυπώνει τις συνθήκες μπανανίας του παρελθόντος. Πάντως μέχρι τώρα η κα Καρέλια δεν έχει πετύχει το στόχο της αλλά αν τον πετύχει θα γίνει από μειοψηφία , πλειοψηφία της εταιρίας…

Η … σκούπα στην Intrum

Σαρωτικές ήταν οι αλλαγές που έκανε στην Intrum ο επικεφαλής κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος. Σε επίπεδο κορυφής αποχώρησε ο Αναστάσιος Τσαντής (μετά από επιθυμία του όπως αναφέρει εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στο προσωπικό) ενώ ο μέχρι πρόσφατα ισχυρός άνδρας μετά τον κ. Γεωργακόπουλου κ. Γιάννης Σειραδάκης παραμένει ως σύμβουλος διοίκησης μέχρι να … αποχωρήσει. Η Μαρία Βέργη, μέχρι σήμερα γενική διευθύντρια εταιρικών αναδιαρθρώσεων και παροχής λύσεων σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, και η Αλεξάνδρα Φατσέα, μέχρι σήμερα γενική διευθύντρια εξυγίανσης δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων αναλαμβάνουν αναπληρώτριες διευθύνουσες σύμβουλοι. Πέραν αυτού πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν ή μετακινήθηκαν δεν έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους και υπάρχουν κενές θέσεις που θα πληρωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διθύραμβοι, θολές ανακοινώσεις και … αφορολόγητο παρελθόν

Με διθυράμβους υποδέχτηκε η Φουρλής την επένδυση της Inter IKEA στην Ελλάδα η οποία υποθέτουμε ότι δεν θα γίνει με όρους παρελθόντος όπου μέσω ενός ειδικού νόμου λειτουργούσε αφορολόγητη στην Ελλάδα ως να ήταν ναυτιλιακή εταιρία. Κατά τα λοιπά η Φουρλής παρέλειψε να πει ότι η συμφωνία για την ανάπτυξη του νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής στον Ασπρόπυργο έγινε μετά από διαγωνιστική διαδικασία που έτρεξαν οι Σουηδοί. Το κέντρο θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξή του, θα γίνει σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis. Τα ερτήσια έσοδα για την Trade Estates θα είναι της τάξεως των 3 εκ ευρώ ενώ λείπουν από την επίσημη πληροφόρηση βασικές λεπτομέρειες όπως ποιος και πόσα χρήματα θα βάλει και ποια θα είναι η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ελληνικού δημοσίου. Η επένδυση φυσικά έχει σημασία για την Ελλάδα καθώς πέραν των 100 θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν τα έμμεσα οφέλη από τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Λιμανιού του Πειραιά θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Πίττα … γιοκ

Πραγματικά δεν έχει προηγούμενο αυτό που έγινε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Λαζαράκου ανακοίνωσε ημερομηνία κοπής πίττας και αμέσως μετά οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα. Ο εκνευρισμός της Προέδρου μετά από τη συγκεκριμένη κίνηση του Συλλόγου εργαζομένων της Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα έντονος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφάσισε να μην γίνει καθόλου η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίττας. Ωστόσο είναι σαφές από τα τεκταινόμενα ότι οι σχέσεις του προσωπικού της Επιτροπής με την Πρόεδρο έχουν διαρραγεί παρά το γεγονός ότι φέρεται να στηρίζει τα αιτήματα που έχουν αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τι συμβαίνει με Κονταρούδη;

Μένουμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει ανακοινωθεί η παραίτηση του Α Αντιπροέδρου κ. Νίκου Κονταρούδη. Ο κ. Κονταρούδης έχει πάψει να πηγαίνει στην Κεφαλαιαγορά αλλά μέχρι και χθες ΦΕΚ με την παραίτηση δεν είχε δημοσιευτεί. Και αυτό τουλάχιστον είναι παράλογο ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος. Σημειωτέον ότι από τη στιγμή της παραίτησης υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία από το νόμο για να γίνει αντικατάσταση αλλιώς η εποπτική αρχή δεν θα έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Και στο βάθος … έξοδος

Το αργότερο μέχρι τις 23 του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Ιντραλότ το οποίο θα είναι ύψους τουλάχιστον 130 εκ ευρώ ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το επιτόκιο. Η ολοκλήρωση της έκδοσης αποτελεί τη δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρίας και το εναπομείναν ποσό του διεθνούς ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αναχρηματοδοτηθεί από κοινοπρακτικό σχήμα ελληνικών τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αναχρηματοδότησης που άνοιξε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε ο όμιλος. Η αλλαγή του χρηματοοικονομικού προφίλ αναμένεται να επαναφέρει την Ιντραλότ σε τροχιά κερδοφορίας και να διευκολύνει τη στρατηγική εξόδου της Ιντρακόμ και του Σωκράτη Κόκκαλη με μεγάλες υπεραξίες.

Ασφαλιστική … έκπληξη

Οι ασφάλειες είναι ένας χώρος στον οποίο είχαμε μεγάλη συγκέντρωση τα προηγούμενα χρόνια. Όμως οι κινήσεις δεν έχουν τελειώσει καθώς υπάρχουν υγιείς εταιρίες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο ασφαλιστικών ομίλων. Και από αυτά που ακούγονται στην ασφαλιστική αγορά δεν θα πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό να έχουμε εξαγορά super έκπληξη.

Απότομο φρενάρισμα λόγω ΟΤΕ

Σημαντική υποχώρηση της πελατειακής βάσης αναμένεται να εμφανίσει η Nova στο δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο. Ο λόγος είναι ότι ο όμιλος ΟΤΕ αντεπιτέθηκε δίνοντας μέσω των δικτύων πωλήσεων προσφορές που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί η Nova καθώς προτίμησε να τηρήσει τη γραμμή «αυτές είναι οι τιμές και δεν κάνουμε επιπλέον προσφορές». Η Vodafone δείχνει να κρατά ακολουθώντας παράλληλη στρατηγική με τον ΟΤΕ.

Με λογικές Πουλιάδη

Τη λογική του ομίλου Πουλιάδη αρχίζει να θυμίζει ο διάρθρωση του ομίλου της Epsilon Net και ελπίζουμε στο τέλος της ημέρας να μην έχει την ίδια κατάληξη. Έχει όμως το ενδιαφέρον του ότι η εισηγμένη έχει συμμετοχές κάτω από 50% σε πέντε εταιρίες και από 50% έως 60% σε άλλες δέκα. Μάλιστα όπως λένε οι κακές γλώσσες σε κάποιες εταιρίες που η συμμετοχή είναι κάτω του 50% έχουν αρχίσει τα … τζαρτζαρίσματα με την πλειοψηφία και δεν θα αργήσουν να ξεσπάσουν καταιγίδες.