ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Οι εταιρείες του Κασσελάκη, οι «φουρτούνες» του Ανδρουλάκη, η ΔΕΗ πάει… σφαίρα

Οι εταιρείες του Κασσελάκη, οι «φουρτούνες» του Ανδρουλάκη, η ΔΕΗ πάει… σφαίρα

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Η ακρίβεια είναι εδώ!

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ ψηφίστηκε και τώρα η κυβέρνηση έχει άλλα ανοικτά μέτωπα να αντιμετωπίσει. Το σημαντικότερο είναι η τραγωδία στα Τέμπη, για την οποία οι πολίτες ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δικαίωση γαι τις 57 ψυχές που χάθηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως όλα θα έρθουν στο φως και πως δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ακρίβεια. Μπορεί να καταγράφονται μειώσεις σε κάποια προϊόντα, ωστόσο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει και οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης. Μένει να αποδειχθεί αν το επόμενο διάστημα οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής θα πέσουν σε τέτοιο επίπεδο που θα δώσει ανάσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι εταιρείες του Κασσελάκη

Δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει με το δάνειο που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα. Το δάνειο επιστράφηκε αλλά κι σε αυτό το σημείο δεν είναι όλα ξεκάθαρα. Αναμένονται πάντως απαντήσεις από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη παράβαση περί Πόθεν Εσχες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα της εισαγγελίας σχολίασε: «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο - μέχρι το τελευταίο ευρώ». Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα είναι ολίγον βαρύ για το συγκεκριμένο θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρό πρόβλημα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ ώστε να βάλει φρένο σε αυτούς που ήθελα να το υπερψηφίσουν. Έτσι κι έγινε και όλη η ΚΟ καταψήφισε. Ωστόσο το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι βαρύ και υπάρχουν κάποια στελέχη που επιμένουν πως θα υπάρξει πολιτικό κόστος στο ΠΑΣΟΚ από τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως ο Ανδρουλάκης δεν πτοείται και τώρα λέει πως δεν θα πει «ναι» ούτε σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόκειται για νέα κυβίστηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Καμπανάκι από δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις προκαλούν πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει τη δυναμική του. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μουρμούρα στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αποδεικνύεται πως η στρατηγική που ακολουθείται σε βασικά ζητήματα από την ηγεσία δεν πείθει τους κεντρώους ψηφοφόρους που είναι η βασική δεξαμενή του κόμματος. Να το θυμάστε πως οι ευρωεκλογές θα αποτελέςουν ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ…

Η Eurobank, τα ισχυρά αποτελέσματα και οι επερχόμενες αναβαθμίσεις

Ισχυρά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank για το 2023. Και από ό,τι μαθαίνουμε έρχονται αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους για τη μετοχή της τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας στην ενημέρωση των αναλυτών εστίασε στην επέκταση σε Ν. Ευρώπη, Αν. Μεσόγειο και Ινδία. Όπως είπε η τράπεζα διαθέτει το κεφάλαιο να αξιοποιήσει ευκαιρίες (M&A) μέσω άλλων καναλιών και ισχυρού δικτύου εξυπηρέτησης όπως οι υπηρεσίες του wealth banking. Επίσης ο κ. Καραβίας τόνισε πως από τους βασικούς στόχους παραμένει η ανταμοιβή των μετόχων από εφέτος αλλά και τα επόμενα έτη.

Η ΔΕΗ, ο Κωτσόβολος και μετασχηματισμός που τρέχει με γοργούς ρυθμούς

Στη ΔΕΗ πέρασε και επίσημα η Κωτσόβολος μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την εξαγορά η επιχείρηση μετασχηματίζεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ΔΕΗ αποκτά πρόσβαση στα 95 καταστήματα της Κωτσόβολος,, με αριθμό εργαζομένων άνω των 1.500 ατόμων. Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μια άλλη εταιρεία: ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο». Με την εξαγορά της «Κωτσόβολος» και την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία η ΔΕΗ επιταχύνει τον μετασχηματισμό της, με στόχο την ανάδειξή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αποκλειστικότητα του internet του Elon Musk

Μιας και αναφερθήκαμε στην Κωτσόβολος δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό δίκτυο στην Ελλάδα που διαθέτει στην αγορά το internet του Elon Musk. Τι είναι αυτό; Είναι ένα δορυφορικό δίκτυο που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η εταιρεία SpaceX, που ιδρύθηκε από τον Elon Musk. Το δίκτυο χρησιμοποιεί ένα σύνολο δορυφόρων που τοποθετούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, με στόχο το διαδίκτυο να γίνει πιο γρήγορο και προσβάσιμο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Το κόστος των 40 ευρώ το μήνα για οικιακή χρήση θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανταγωνιστικό ειδικά μάλιστα όταν πιάνει εκεί που δεν πιάνουν οι άλλοι.

Η Τρ. Αττικής πέρασε στην κερδοφορία - Οι επόμενες κινήσεις για μη εξυπηρετούμενα και συγχώνευση με την Παγκρήτια

Δεν είναι λίγο για μια τράπεζα να περνά στην κερδοφορία και να αφήνει πίσω της τις ζημιογόνες χρήσεις. Αυτό συνέβη με την Τράπεζα Αττικής το 2023, με την οργανική της κερδοφορία να ανέρχεται σε 21,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 38,5 εκατ. το 2022. Μεγαλύτερη βελτίωση παρουσίασε στα κέρδη προ φόρων, που ανήλθαν σε 28,6 εκατ. έναντι ζημιάς 356,6 εκατ. το προηγούμενο έτος, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε στις εκταμιεύσεις νέων δανείων. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε πως «το 2023 η Attica Bank άλλαξε σελίδα. Τη χρονιά αυτή, καταφέραμε να βελτιώσουμε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών μας και να εδραιώσουμε την επιστροφή της τράπεζας σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία καταδεικνύοντας πλέον τη δυνατότητα της Τράπεζας να δημιουργεί οργανικά κεφάλαιο». Όπως τόνισε η διοίκηση, βασικός στόχος παραμένει η εκκαθάριση του ενεργητικού από τα Mη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς και η μείωση του σχετικού δείκτη. Το παραπάνω θα εξεταστεί, σύμφωνα με τη διοίκηση, παράλληλα με τη δυνατότητα υπαγωγής μέρους των ΜΕΑ της στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων "Ηρακλής ΙΙΙ", ταυτόχρονα και με τις διεργασίες για την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν αποφασιστεί.

Στον τουρκικό Ιππόδρομο η Ιντραλότ

Μια ακόμα σημαντική συμφωνία μαθαίνουμε ότι σύναψε η Ιντραλότ. Αυτή τη φορά στην Τουρκία όπου εισέρχεται στον Τουρκικό Ιππόδρομο με τοπικό εταίρο. Συγκεκριμένα δόθηκαν επίσημες άδειες για την ίδρυση μιας νέας κοινοπραξίας από την İnteltek Internet Technology Investment and Consultancy Joint Stock Company, που ανήκει στον όμιλο Ιντραλότ, και την Tek Elektronik Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, η οποία ανήκει στην Hitay Investment Holding Joint Stock Company ώστε να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των στοιχηματικών παιχνιδιών που σχετίζονται με ιπποδρομίες. H Hitay Investment είναι ένας τεράστιος τουρκικός όμιλος που ανήκει στον Emin Hitay και έχει παρελθόν συνεργασιών με τον όμιλο Ιντραλότ μέσω της Bilionyer.

Η «σκούπα» Milbank

Σαρώνει τις δουλειές σε εμβληματικές πράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και το γενικότερο επιχειρείν που έχουν διεθνές ενδιαφέρον η διεθνής δικηγορική εταιρία Milbank. Η εταιρία έχει χρόνια παρουσία στην Ελλάδα αλλά πλέον σαρώνει ότι έργο νομικής συμβουλής τρέχει στην αγοράΜεταξύ άλλων ανέλαβε τις δουλειές του ομολογιακού του Ιντραλότ αλλά και της Ambrosia που ήταν διοργανωτής, της μετοχοποίησης της Εθνικής, της εξαγοράς της Enel από την ΔΕΗ, τις εξαγορές των Pet City και IEK Ακμή από την BC Partners. Επικεφαλής του team είναι ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης που είναι partner στη Βρετανική εταιρίας της πολυεθνικής δικηγορικής εταιρίας Milbank.

Τα υψηλά δάνεια και η … άμυνα της Autohellas

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η διοίκηση της Autohellas από τις επιδόσεις της χρήσης του 2023. Δεν ξέρουμε όμως πόσο ικανοποιημένη μπορεί να είναι μια εταιρία όταν ο τζίρος της αυξάνει κατά 31% και λόγω εξαγορών αλλά η κερδοφορία μόλις κατά 2%. Και όλα αυτά διότι τα δάνεια του ομίλου καλπάζουν και έχουν πλέον ξεπεράσει τα 700 εκ ευρώ όταν έκλεισαν στο τέλος του 2023 στα επίπεδα των 600 εκ ευρώ. τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τόκοι και λόγω υψηλών επιτοκίων εξαϋλώνουν την κερδοφορία και αν ο μη γένοιτο το περιθώριο μεικτού κέρδους πιεστεί η επιδείνωση των μεγεθών θα είναι ραγδαία. Βέβαια η Autohellas έχει μια … άμυνα αν ζοριστεί. Και αυτή είναι η συμμετοχή της στην Aegean η οποία αποτιμάται σε πάνω από 130 εκ ευρώ και φέτος αναμένεται να λάβει και μέρισμα για πρώτη φορά μετά την Covid εποχή.

Έπαιξαν αέρα στη δημόσια προσφορά της Πειραιώς

Ξάφνιασε πραγματικά την αγορά η πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς αμέσως μετά την τεράστια επιτυχία της δημόσιας εγγραφής όπου οι μετοχές διατέθηκαν στο ανώτατο επίπεδο του εύρους τιμών στα 4 ευρώ. Και αυτό γιατί η ζήτηση ήταν τέτοια που δεν δικαιολογούσε την πίεση στην μετοχή. Τελικά όμως όλα έχουν την εξήγησή τους αλλά και δείχνουν και τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι χρηματιστές στην Ελλάδα. Τι εννοούμε; Πολύ απλά η χρηματιστηριακή του Ιταλού που είχε καίριο ρόλο στη διαδικασία επειδή έβλεπε ότι η δημόσια προσφορά της Τράπεζας θα έχει μεγάλη υπερκάλυψη άρχισε να εγγράφει πελάτες της σε ποσά πολλαπλάσια από αυτά που είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν και στην ανώτατη του εύρους τιμών. Στόχος ήταν να πάρουν στο τέλος τις μετοχές που πραγματικά ήθελαν και έτσι δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Όμως ο τρόπος που έγινε η κατανομή τους έκαψε. Γιατί απολύτως λογικά στο ΤΧΣ που ήταν ο πωλητής θέλοντας να τιμήσει αυτούς που έκαναν προσφορές στο ανώτατο επίπεδο του εύρους τιμών αποφάσισαν να κάνουν την κατανομή μόνο με βάση τις προσφορές στα 4 ευρώ. Δηλαδή δεν ελήφθησαν υπό όψιν όλες οι προσφορές που έγιναν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Έτσι μπορεί να είχαμε μεγάλη υπερκάλυψη αλλά η υπερκάλυψη ήταν μικρότερη στα 4 ευρώ που έγινε η κατανομή. Έτσι όσοι είχαν υπερεγγραφεί τελικά βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές που δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Βέβαια το θέμα είναι πως έγιναν οι εγγραφές χωρίς να καταβληθούν τα λεφτά και εδώ προκύπτει ότι το σύστημα των εγγραφών είναι διάτρητο με τους αναδόχους να κάνουν ότι θέλουν. Ανεξάρτητα του πως γράφτηκαν όμως , επειδή βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές έπρεπε να πληρώσουν. Και επειδή δεν είχαν τα χρήματα άρχισαν να πουλάνε τις μετοχές προκειμένου να κλείσουν τη θέση. Κοινώς έπαιξαν τριήμερο αέρα σε δημόσια εγγραφή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ωστόσο που ασχολείται με ζητήματα ελάσσονος σημασίας δεν έκανε απολύτως τίποτα αντί να παρέμβει και να πάρει κεφάλαια από αυτούς που αυθαιρετούν στην αγορά επηρεάζοντας και τη συμπεριφορά μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η διαβολική τύχη της HIG μπορεί να σταματήσει στον Κυπριώτη;

Τελικά όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο τυχεροί (παραδόξως πολύ πιο τυχεροί) από άλλους. Σας λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η HIG την έκανε λαχείο με το νόμο για τον αιγιαλό και το ρημαγμένο κτίριο του ξενοδοχείου της χούντας στην Αλθέα που πήρε κοψοχρονιά επειδή δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν τα ερειπωμένα κτίσματα που είναι πάνω στη θάλασσα. Φαίνεται όμως ότι η τύχη της HIG και του κυρίου Μπήτρου που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα δεν προέκυψε τώρα. Για παράδειγμα στην περίπτωση της «Χαλυβουργία Ελλάδος» του επιχειρηματία Μάνεση φαίνεται να αγόρασε δάνεια 140 εκ ευρώ με 25 εκατ. ευρώ (τα οποία λέγεται ότι κατέβαλε με δανεικά από τις συστημικές τράπεζες) και κούρεψε και υποχρέωση προς τη ΔΕΗ 80 εκ ευρώ που είχε η εξαγορασθείσα εταιρία κατά 90%. Και με όλα αυτά πήρε 300 στρέμματα στον Ασπρόπυργο στην οποία υπάρχουν 70.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων, αλλά και πρόσβαση στη θάλασσα με άδεια για νέα λιμενική υποδομή. Βέβαια καμία φορά η τύχη μπορεί και σταματήσει αν σε ευνοεί ή σου προκύψει κανένας δύσκολος χαρακτήρας που δεν σου ανοίξει διάπλατα τις πόρτες. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί στην HIG και τον Γκαστόνε κ. Μπήτρο αλλά αναρωτιόμαστε τι να γίνεται με εκείνη την υπόθεση Κυπριώτη γιατί αν δεν μας απατά η μνήμη η εξαγορά των δανείων έγινε με δάνειο από δύο μη συστημικές τράπεζες με ενέχυρο τα έσοδα από τα ξενοδοχεία. Όλα καλά;

Η συμφωνία στο προφορικό και ο Γερμανός που αναζητείται στην Olympia Group

Χάθηκε στην κυριολεξία ο λογαριασμός με τις ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο της εξαγοράς της Entersoft. Την πρώτη ημέρα λοιπόν ανακοινώθηκε ότι οι βασικοί μέτοχοι της Entersoft υπέγραψαν με την Olympia Group Ltd και τη συμβολή αλλοδαπού επενδυτή συμφωνία πώλησης. Επί μέρες δεν ανακοινωνόταν τίποτα για τον επενδυτή. Και έρχεται την περασμένη Παρασκευή η Entersoft και ανακοινώνει ότι η συμφωνία της Olympia με τον αλλοδαπό επενδυτή Rucio Investments S.a.r.l. που εδρεύει στο Λουξεμβούργο είναι προφορική. Δηλαδή όλοι έχουν συμφωνήσει στα προφορικά με τον επενδυτή αλλά μέχρι στιγμής μετοχές έχει μόνο εταιρία του Olympia Group Limited. Τώρα σε ποιον ανήκει το Olympia Group Limited βρείτε το εσείς γιατί αυτό που ξέραμε για τον κ. Πάνο Γερμανό δεν αποτυπώνεται πουθενά. Γιατί στο Χρηματιστήριο ανακοινώθηκε πως «η πλειοψηφία των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Olympia ανήκει στο Folloe Trust, το νόμιμο τίτλο επί της περιουσίας του οποίου έχει η εταιρεία Rackham Trust Company S.A. με έδρα στην Ελβετία, η οποία, κατά δήλωση του μετόχου, δεν ελέγχεται από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο» . Κοινώς μέτοχος των Public και λοιπών είναι η Rakham. Ποιος Γερμανός λοιπόν;

Ο Θανασάκης σε σύγχυση

Μετά τις αποκαλύψεις της στήλης για το Θανασάκη της Εβροφάρμα ηρέμησε για λίγο η μετοχή. Όμως ο Θανασάκης δεν κάθεται φρόνιμα και μέσα στην σύγχυσή του μπέρδεψε την κατάσταση με την εταιρία να ανακοινώνει την περασμένη Παρασκευή τροποποίηση Οικονομικού Ημερολογίου αλλά να δημοσιεύει το ίδιο που είχε δημοσιεύσει στις 28 Φεβρουαρίου. Κάτι μου λέει ότι σήμερα θα έχουμε ορθή επανάλαηψη με επίσπευση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για να υπάρχει και μια δικαιολογία να κινείται το χαρτί. Ασχέτως αν το έχουν αναλάβει λομπίστες χρηματιστές που δεν ενδιαφέρονται για θεμελιώδη. Γι’ αυτούς θα μιλήσουμε λίαν συντόμως.

ΤΟ… deal

Ολοκληρώνοντας για σήμερα δεν θα αποφύγω την «προφητεία». Έρχεται μεγάλο deal το επόμενο δεκαήμερο. Deal που θα περιλαμβάνει εισηγμένη, μη εισηγμένη (εκεί είναι το κλειδί) και πρώτα ονόματα εφοπλιστές ….