ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Οι φουρτούνες Κασσελάκη, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, μπαγαπόντης χρηματιστής και το τρίποντο της ΔΕΗ

Οι φουρτούνες Κασσελάκη, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, μπαγαπόντης χρηματιστής και το τρίποντο της ΔΕΗ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Οι αλαζόνες και ο Μητσοτάκης

Δεν μπορεί να βρει ησυχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και το λέμε αυτό γιατί κάποιοι κάθε τόσο με τις ενέργειες του, του δημιουργούν νέους πονοκεφάλους που καλείται να διαχειριστεί. Το ατόπημα της Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να πήρε την κατάσταση στα χέρια του και να προχώρησε σε καρατομήσεις, ωστόσο κάποια ζημιά έγινε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως δεν χαρίζεται σε κανέναν και μια ακόμη φορά βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να μαζέψει πεπραγμένα κυβερνητικών στελεχών. Αναρωτιόμαστε αν κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν καβαλήσει το καλάμι και θεωρούν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ηρεμήστε παιδιά και σταματήστε να φέρεστε με αλαζονεία και να εκθέτετε τον πρωθυπουργό….

Οι…. φουρτούνες του Κασσελάκη

Μας έπρηξε ο Στέφανος με το φανταριλίκι του. Εντάξει το παιδί παρουσιάστηκε στη Θήβα και η θητεία του είναι 15 ημερών και το έχει κάνει λύσσα. Δεν βλέπουμε όμως και την ίδια ζέση αναφορικά να τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τα αστακοκάραβα. Έχουμε πραγματικά μπερδευτεί με τις πόσες εταιρείες έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος δάνεισε ποιον και πού επεστράφησαν τα χρήματα που δάνεισε στην Κουμουνδόυρου. Μπλεγμένη ιστορία με διάφορα περίεργα σημεία που ζητούν απαντήσεις. Τελοσπάντων επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι περιμένουμε να δούμε πότε θα αποφασίσει ο Στέφανος Κασσελάκης να δώσει εξηγήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Όπως έχει πει ο ίδιος θα μιλήσει όταν πρέπει και εκεί που πρέπει. Μέχρι τότε υπομονή….

Ολο και πιο χαμηλά το ΠΑΣΟΚ

Δεν έχει τέλος η δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ. Το νέο χτύπημα ήρθε από τη δημοσκόπηση της Marc, βάσει της οποίας το ΠΑΣΟΚ έχασε τρεις μονάδες σε 50 ημέρες. Απίστευτα πράγματα και όμως αληθινά. Όπως καταλαβαίνετε το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι βαρύ και δεν είναι λίγα τα στελέχη που ρίχνουν τις ευθύνες στο Νίκο Ανδρουλάκη για την πτωτική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Και δεν έχουν άδικο αφού τα ήξεις αφίξεις του προέδρου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έχουν επιφέρει πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα ο Ανδρουλάκης μόνο καλά δεν πρέπει να αισθάνεται με όλα αυτά που συμβαίνουν και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει την ολομέτωπη επίθεση στο Στεφάνο Κασσελάκη, μήπως και καταφέρει να μαζέψει την χασούρα. Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό είναι πως για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο βασικός του αντίπαλος στην τρέχουσα συγκυρία είναι ο Κασσελάκης που φαίνεται να κατοχυρώνει την δεύτερη θέση με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις. Τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ εάν στις ευρωεκλογές είναι τρίτο κόμμα λίγο ως πολύ όλοι μπορούμε να φανταστούμε. Μην παραβλέψετε και το γεγονός πως υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν στη γωνία τον Ανδρουλάκη….

Κουίζ

Θα σας ενημερώσω για κάτι που πήρε το αφτί μου να συζητιέται σε παρεάκι χρηματιστών. Όταν μια εταιρεία παράγει αξιόλογο ποσό μετρητών όχι σε μία αλλά σε δυο χρήσεις, κάτι θα συμβεί. Ή θα μοιράσει αξιόλογο μέρισμα ή θα προχωρήσει σε deal. Κρατήστε το και θα επιστρέψουμε με περισσότερες λεπτομέρειες…

Ο μπαγαπόντης χρηματιστής και ο αδελφός του Υπουργού

Στην χρηματιστηριακή αγορά κυκλοφορεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος για χρηματιστηριακή εταιρία που λειτουργούσε εδώ και μια πενταετία χωρίς να έχει τις άδειες που θα της επέτρεπαν να λειτουργεί ως χρηματιστηριακή και οι ιδιοκτήτες της έκαναν αίσχη τα οποία προ πολλού θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε λουκέτο την εταιρία και όχι ημίμετρα. Όμως φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες της είχαν μπάρμπα στην Κορώνη. Τι εννοούμε; Νομικός παραστάτης της εταιρίας ήταν ο αδελφός κορυφαίου Υπουργού ο οποίος φαίνεται ότι είχε τον τρόπο του. Έτσι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντί να κάνει τη δουλειά της ήταν ιδιαιτέρως χαλαρή και τώρα η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει και μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ψάχνουν τα λεφτά τους τα οποία επενδύθηκαν σε πράγματα που δεν υπάρχουν. Παρακολουθούμε την κατάσταση και επανερχόμαστε γιατί από τις καταγγελίες που μας έρχονται θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα με μπόλικη μπαγαποντιά.

Είδες η ΔΕΗ;

Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΤΕ προχώρησε στην κατάθεση πρότασης προς την ΕΕΤΤ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής της οπτικής ίνας, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Δηλαδή σε απλά ελληνικά ο ΟΤΕ λέει ότι όσο πιο πολλές συνδέσεις πουλάτε τόσο πιο μεγάλες εκπτώσεις θα σας δίνω στη χονδρική. Και αυτό είναι ένα δέλεαρ για τις εταιρίες. Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο καταλάβαμε γιατί ο ΟΤΕ έκανε την κίνηση αυτή. Απλά γνώριζε ότι τρέχει το πρόγραμμα της ΔΕΗ (ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή) οποία στο τέλος του 2024 θα έχει διαθέσιμο δίκτυο FTTH για 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε 1,7 εκατ. το 2025. Και αυτό σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν πάνω από το 60% του ελληνικού πληθυσμού και περιλαμβάνουν φυσικά και Αθήνα Θεσσαλονίκη. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό Και αυτό διότι η ΔΕΗ θα μπορεί να διαθέσει χονδρική έως 10 Gbps (σήμερα ο ΟΤΕ δίνει έως 1 Gbps) αλλά και την πρωτοποριακή υπηρεσία για την Ελλάδα dark fiber που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τι σημαίνει αυτό; Ειδικά για την υπηρεσία dark fiber (δίκτυο οπτικών ινών που έχει εγκατασταθεί αλλά δεν χρησιμοποιείται για τη μετάδοση δεδομένων) η ΔΕΗ αποκτά προβάδισμα γιατί οι πάροχοι τηλεφωνίας, μπορεί να αυξάνουν τη χωρητικότητα του δικτύου χωρίς νέα υποδομή, να διατηρούν καλύτερο έλεγχο στο δίκτυο και να το προσαρμόζουν στις ανάγκες τους και κυρίως να πουλούν ασφάλεια σε επιχειρήσεις με ευαίσθητα δεδομένα καθώς το dark fiber είναι δίκτυο πολύ υψηλής ασφάλειας σε σχέση με την οπτική ίνα και σχεδόν άτρωτο από τους hackers.

Υποσχέσεις εκ του ασφαλούς

Μιας και λόγος για οπτικές δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τη διαφορά της ΔΕΗ που δεν λέει πολλά λόγια και τρέχει σε αντίθεση με την Nova που οι Σέρβοι με την BC Partners υποσχέθηκαν μεγάλες επενδύσεις οι οποίες πηγαίνουν με ρυθμό χελώνας και φυσικά δεν θα τις κάνουν γιατί απλά θέλουν να πουλήσουν. Τελικά μπορείς να υπόσχεσαι τα πάντα όταν ξέρεις ότι θα πουλήσεις και να βολεύεσαι και από τις επενδύσεις της ΔΕΗ. Πως; Μα με τη δυνατότητα να γίνουν αγορές χονδρική για δίκτυο οπτικών ινών χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνεις επενδύσεις.

Η HIG, η ανακοίνωση, η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FCA

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024 διαβάσαμε ανακοίνωση της HIG Capital στην οποία ανέφερε ότι αναπτύσσει δίκτυο ξενοδοχείων 1 δις δολαρίων στη Νότια Ευρώπη υπό το brand Ella Hotels and Resorts. Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για 13 ξενοδοχεία στην Ελλάδα που ανακαινίζονται και αναβαθμίζονται, με δυναμικότητα 4500 δωματίων σε πέντε τουριστικές περιοχές κλειδιά. Επειδή κάναμε λογαριασμό η HIG στην Ελλάδα ελέγχει 4 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα 1000 δωματίων, 2 στην Ρόδο 700 δωματίων, 2 στην Κρήτη 500 δωματίων. Μέχρι εδώ τα ξενοδοχεία είναι οκτώ. Τα υπόλοιπα πέντε τα οποία η HIG εμφάνισε ως δικά της είναι του ομίλου Κυπριώτη που βρίσκονται όλα στην Κω και έχουν1500 δωμάτια συνολικά. Αν όμως δεν κάνουμε λάθος, που δεν κάνουμε και περιμένουμε την HIG να τοποθετηθεί δημόσια και επίσημα να μας πει αν τα ξενοδοχεία του Κυπριώτη τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να περάσουν στον έλεγχο της. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούν και ας έχει αγοράσει τα δάνεια (με δανεικά βεβαίως) και είναι ένα ερώτημα πως προσμετρώνται σε μια επίσημη ανακοίνωση. Θα μας πείτε τι σημασία έχει αυτό; Έχει και πολύ μεγάλη σημασία δεδομένου ότι η HIG είναι Regulated και από το FCA και την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Και οι συγκεκριμένες αρχές δεν αστειεύονται όταν διαπιστώσουν ότι οι ανακοινώσεις με βάση τις οποίες μαζεύονται χρήματα από επενδυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

H λογιστική τέχνη του ομίλου Βασιλάκη (Aegean, Autohellas)

Εκεί στον όμιλο Βασιλάκη φαίνεται να έχουν μια τάση χρησιμοποιούν τη λογιστική τέχνη για να εμφανίζονται τέλεια τα μεγέθη. Για παράδειγμα στην Autohellas πλήρωσε 33,2 εκ ευρώ για την εξαγορά της FCA ( εισαγωγέας ιταλικών αυτοκινήτων) και αμέσως μετά η εταιρία έκανε επιστροφή κεφαλαίου και η εισηγμένη έλαβε 15,3 εκ ευρώ. Έτσι και εξαγορά έγινε και κέρδη βγήκαν. Γιατί θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει από την αρχή 17,9 εκ ευρώ χωρίς αυτό το πάρε-δώσε. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν συνηθίζεται να αγοράζεις μια εταιρία και μετά να έρχεται επιστροφή κεφαλαίου. Αυτά τα κάνουν μόνο funds όπως θυμάμαι τη Global Finance στο Νίκα όπου ξέρουμε στην κατάληξη. Στην Aegean είχαμε άλλο πράγμα. Η εταιρία πήρε την κρατική βοήθεια και από αυτή κατέγραψε στα έσοδα πάνω από 90 εκ ευρώ τη χρονιά που την πήρε. Τα έσοδα ως γνωστόν και ειδικά τέτοιου είδους περνούν κατευθείαν στην κερδοφορία. Τώρα που πλήρωσε 85 εκ ευρώ για να αγοράσει τα warrants όλη η ζημία (κοντά στα 60 εκ ευρώ) δεν γράφτηκε στην κερδοφορία αλλά κατευθείαν στα ίδια κεφάλαια. Για να μην παρεξηγηθούμε δεν μιλάμε για πρακτικές που δεν είναι σύννομες αλλά για πρακτικές που έχουν ανάγει την λογιστική τέχνη σε άλλα επίπεδα και έχουν και γκρίζες περιοχές.

Η Blackrock και η Intralot

Σε αγορές μετοχών της Ιντραλότ προχώρησε όπως πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Blackrock. Και αυτό έχει τη σημασία του όταν μιλάμε για το μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον πλανήτη με χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα η Blackrock ξεκίνησε τις αγορές από τα τέλη Φεβρουαρίου όπου μόνο σε δύο συνεδριάσεις αγόρασε πάνω από 3 εκ μετοχές της εισηγμένης.

Φουλ για ΤΕΝΕΡΓΑ η Masdar

Σε update του due diligence που είχε κάνει η First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή προχώρησε όπως αναφέρουν πληροφορίες από τραπεζικές πηγές η Masdar. H Masdar ή αλλιώς Abu Dhabi Future Energy Company είναι η κρατική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είναι από τις ισχυρότερες εταιρίες παγκοσμίως στις ΑΠΕ. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάντως την περασμένη Παρασκευή σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους και εφ όσον προκύψει συμφωνία θα ανακοινωθεί άμεσα. Το σημαντικό είναι πως η Masdar πέραν των άλλων συμμετέχει σε projects με συνεργασίες και υπό αυτό το δεδομένο το deal με ΤΕΝΕΡΓΑ μπορεί να έχει περιεχόμενο έκπληξη.

Μέρισμα skroutz

Δεν άρεσε καθόλου στους αναλυτές η μερισματική πολιτική της Τιτάν. Και το ερώτημα είναι πλέον γιατί ο όμιλος επιλέγει να διανείμει μέρισμα δυσανάλογα χαμηλό σε σχέση με την πορεία των κερδών του. Εκτός και αν ο σκοπός είναι να μαζέψει μετρητά για εξαγορά. Γιατί αν δεν κάνει εξαγορά δύσκολα οι επενδυτές θα ασχοληθούν με τη μετοχή όταν η μερισματική πολιτική θυμίζει skroutz.

Το άσφαιρο χτύπημα στο μέτοχο του ΟΠΑΠ από τους «λιβανιστές» ΣΥΡΙΖΑ

Η περίφημη Guardian, αυτή που για όσους δεν το θυμούνται είχε ανάγει σε τέχνη το λιβανωτό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπιασε δουλειά με την μέτοχο του ΟΠΑΠ την Allwyn όχι για τον ΟΠΑΠ αλλά για την λοταρία της Μεγάλης Βρετανίας. Και τι ανακάλυψε; Ότι η Allwyn είχε πάρει κοινοπρακτικό δάνειο από τις Ρωσικές τράπεζες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο τις VTB και Sperbank οι οποίες όμως συμμετείχαν σε ευρύτερο σχήμα χρηματοδότησης το οποίο αποκρύπτει. Και αυτό έγινε το 2020 δύο χρόνια πριν την εισβολή στην Ουκρανία όπου οι συγκεκριμένες Ρωσικές τράπεζες δεν είχαν κανέναν απολύτως περιορισμό. Για να μην τα πολυλογούμε η Guardian θέλει να πει ότι η Allwyn σχετίζεται με ρωσικά συμφέροντα. Μόνο που η Allwyn είχε ενημερώσει για τα πάντα τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας όταν έγινε ο διαγωνισμός το 2022. Και δεν προέκυψε ούτε φαίνεται ότι προκύπτει τέτοιο ζήτημα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τα υπόλοιπα Βρετανικά μέσα δεν ασχολήθηκαν καν με την υπόθεση.

Χωρίς διαδοχή…θα πουληθεί

Συνεχίζεται το «παζάρι» για την πώληση της Πέτρος Πετρόπουλος. Και όπως λένε πηγές των ενδιαφερόμενων για να γίνει η συναλλαγή πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους οι δύο μέτοχοι δηλαδή οι Αδελφοί Πετρόπουλου. Και φαίνεται ότι φτάνει η ώρα που θα το κάνουν αφού έχουν αποφασίσει πως πρέπει η εταιρία να πουληθεί αφού διάδοχη κατάσταση δεν υπάρχει. Η εταιρία πάντως πήγε «τραίνο» το 2023 με πωλήσεις 213,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 16,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό μόλις 20,1 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σπέκουλα με ΤτΕ

Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια από τις δύο Κεντρικές Τράπεζες της Ευρυζώνης ( η άλλη είναι του Βελγίου) που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο είναι γνωστό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται «παιγνίδι» με τη μετοχή όπως συνέβη την τελευταία περίοδο όπου η μετοχή σημείωνε απώλειες εν μέσω φημών και δημοσιευμάτων ότι για πρώτη χρονιά δεν θα διανείμει μέρισμα. Κανένας όμως δεν ρώτησε πόσο βάση έχει αυτό. Έτσι η ΤτΕ ανακοίνωσε τελικά ότι θα διανείμει μέρισμα γιατί είχε κέρδη και το μέρισμα θα είναι αρκούντος ικανοποιητικό. Βέβαια αν κάποιος μελετούσε λίγο την κατάσταση θα μπορούσε να προβλέψει γιατί η ΤτΕ θα ξεχώρισε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες που βούλιαξαν στις ζημιές. Και αυτό γιατί οι λοιπές τράπεζες έγραψαν ζημιές λόγω των επαναγορών ομολόγων την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης ενώ η ΤτΕ δεν είχε και «τίποτα» να αγοράσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι διμερές. Οι ζημιές γράφτηκαν λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της πτώσης των τιμών των ομολόγων που επαναγοράστηκαν.