ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτά είναι τα ελληνικά κρασιά που «απογειώνουν» το εορταστικό τραπέζι!

Αυτά είναι τα ελληνικά κρασιά που «απογειώνουν» το εορταστικό τραπέζι!

Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν τις πολυαναμενόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και οι προσκλήσεις για να εορταστικά τραπέζια όλο και πληθαίνουν!

Πέρα από τις καθιερωμένες πλέον οικογενειακές συναθροίσεις, φίλοι και συνάδελφοι ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους και μας υποδέχονται με… πιατέλες γεμάτες παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, ποιο είναι το καταλληλότερο δώρο για τις παραπάνω περιστάσεις, να ξέρετε πως ένα μπουκάλι κρασί είναι η ιδανικότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε! Παρόλα αυτά, για να μην επιλέξετε τη λάθος φιάλη ανάμεσα στις αμέτρητες ετικέτες και ποικιλίες που υπάρχουν στα ράφια μίας κάβας, παρακάτω έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Πριν προχωρήσουμε όμως στις επιμέρους λεπτομέρειες, να είστε σίγουροι πως επιλέγοντας ένα εκλεκτό μπουκάλι από την «πλούσια» γκάμα κρασιών της Ελληνικά Κελλάρια, εκτός από ένα ιδιαίτερο δώρο, θα προσφέρετε και μία πρωτόγνωρη εμπειρία γευσιγνωσίας στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Για τους λάτρεις του κόκκινου

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ για ποιο λόγο το κόκκινο κρασί αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» κάθε χριστουγεννιάτικου δείπνου; Ναι, σίγουρα το χρώμα του ταιριάζει άψογα με την γιορτινή ατμόσφαιρα, ωστόσο η γεύση του είναι αυτή που καθιστά το κόκκινο κρασί ως τον καταλληλότερο «συνοδοιπόρο» για τις παραδοσιακές γεύσεις που περιλαμβάνει ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Χοιρινό στη γάστρα, κρέας στη σχάρα και πιάτα με κόκκινη σάλτσα «δένουν» άψογα με έναν ερυθρό ξηρό οίνο όπως το Αγιωργίτικο Νεμέας, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers ή με την ξεχωριστή ποικιλία Cabernet Sauvignon, της Μελισσόμαντρα-Καλλιγά, που ξεχωρίζει για το μοναδικό βαθυκόκκινο πορφυρό χρώμα και το ανεξίτηλο, χαρακτηριστικό άρωμά της.

Λευκό για περισσότερη ένταση

Μπορεί το κόκκινο κρασί να έχει συνδεθεί απόλυτα με την περίοδο των γιορτών, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς οινογνώστες, η γαλοπούλα των Χριστουγέννων απαιτεί αυστηρά λευκό, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα άσπρα κρέατα, τα πιάτα θαλασσινών και τις εκλεκτές γεύσεις της διεθνής κουζίνας. Σε αυτή την περίπτωση ένα μπουκάλι λευκό ξηρό όπως είναι το Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου, σε θερμοκρασία 8-10 °C, θα αναδείξει απόλυτα τα συστατικά ενός πιάτου. Συγκεκριμένα, τα φρουτώδη χαρακτηριστικά και οι ανθικές «νότες» που… γαργαλάνε τον ουρανίσκο και τη μύτη μας, σε συνδυασμό με τη δροσιστική του οξύτητα, το καθιστούν σε ένα άκρως απολαυστικό κρασί, που δίνει στην κάθε στιγμή και γεύση ακόμη περισσότερη ένταση!

Γλυκό εις… διπλούν!

Μία πρωτότυπη επιλογή που μπορείτε να κάνετε ως καλεσμένος σε ένα εορταστικό δείπνο, είναι ένα κρασί το οποίο δεν θα απευθύνεται στο γεύμα αλλά στο επιδόρπιο που ακολουθεί έπειτα από αυτό. Εδώ οι εναλλακτικές περιορίζονται σε ροζέ και λευκές αποχρώσεις, με την Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ροζέ, από την ποικιλία Grenache και το Samos Vin Doux, τον Οίνο Γλυκύ του ΕΟΣ Σάμου, να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Στην πρώτη περίπτωση, οι γλυκόπιοτοι τόνοι από μέλι, καραμέλα, γαρδένια και τριαντάφυλλο, αφήνουν μία ξεχωριστή επίγευση που ανοίγει νέα γευστικά «μονοπάτια» ακόμη και στους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, αυτή του Samos Vin Doux, το ανορθόδοξο «πάντρεμα» της μαρμελάδας βερίκοκο με το πεπόνι και την καραμέλα βουτύρου, θα κάνουν το «κλείσιμο» του δείπνου ακόμη πιο απολαυστικό και… γλυκό!

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως η επιτυχία ενός εορταστικού δείπνου, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι. Το κρασί που συνοδεύει τα πιάτα είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό που μπορεί να «απογειώσει» όχι μόνο τη γευστική εμπειρία των παρευρισκόμενων αλλά και τη διάθεσή τους. Επιλέγοντας μία από τις εκλεκτές ετικέτες που διαθέτουν τα Ελληνικά Κελλάρια, θα έχετε κάνει αναμφίβολα μία εξαιρετική επιλογή!