ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός - SOS από τα ξενοδοχεία: Το 65% θεωρεί πιθανή την χρεοκοπία

Κορονοϊός - SOS από τα ξενοδοχεία: Το 65% θεωρεί πιθανή την χρεοκοπία
PIXABAY

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Δύσκολη αναμένεται για τον ξενοδοχειακό κλάδο η φετινή χρονιά, αφού η πανδημία αναμένεται να επηρεάσει όσο τίποτε άλλο τον ελληνικό τουρισμό.

«Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξανά πετύχει τα επίπεδα του 2019».

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το επιμελητήριο προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας που αφορούσε τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Πρόταση με πέντε μέτρα

Ο κ. Βασιλικός επισήμανε πως μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη - όπως τη χαρακτήρισε - πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν λύσεις και πρόνοια, σημειώνοντας πως η προτεινόμενη δέσμη μέτρων έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού.

Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων οι οποίες επιμερίζονται ως εξής:

1. Υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη.

2. Φορολογικά.

3. Εργασιακά.

4. Τραπεζικές ρυθμίσεις.

5. Επιμέρους στοχεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της αναλυτικής παρουσίασης της προτεινόμενης δέσμης μέτρων, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί με το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό στην εκπόνηση του οποίου το ΞΕΕ θα συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις. Μέχρι τότε όμως πρέπει το ξενοδοχείο να στηριχτεί σήμερα, για να παραμείνει όρθιο αύριο. Με άμεσα μέτρα που θα καταστήσουν εφικτή την επανεκκίνησή τους και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής συνέντευξης τύπου. Τα ελληνικά ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης στήριξης. Έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πάσχα υπό αυστηρό περιορισμό – Πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα