ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικός Χρυσός: 3.000 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Χαλκιδική

Ελληνικός Χρυσός: 3.000 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Χαλκιδική
Η επένδυση προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατών

Περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Χαλκιδική, αναβάθμιση των περιοχών, ενισχυμένη κοινωνική στήριξη αλλά και σημαντικά έσοδα από φόρους φέρνει η επένδυση ύψους 1,9 δισ. δολαρίων που θα πραγματοποιήσει η Ελληνικός Χρυσός μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση.

Η επένδυση προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, δίνοντας άμεσα δουλειά σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους της περιοχής ενώ συνολικά, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 5.000.

Μια επένδυση που πλέον μπορεί να πάρει σάρκα και οστά καθώς η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) τροποποιεί την απαρχαιωμένη πλέον αρχική σύμβαση, που είχε συναφθεί πριν από 17 χρόνια, φέρνοντας πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επενδυτικό σχέδιο 1,9 δισ. δολαρίων

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στο νέο επενδυτικό σχέδιο που συνοδεύει τη συμφωνία και είναι σαφώς αναβαθμισμένο σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 1,9 δισ. δολάρια και περιλαμβάνουν:

 • Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
 • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
 • Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
 • Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
 • Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.
 • Μεγάλα οφέλη για οικονομία και εργαζομένους

Οφέλη για οικονομία και εργαζομένους

Μια επένδυση αυτού του μεγέθους φέρνει σημαντικά οφέλη στην οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνική επίπεδο. Παράλληλα, στηρίζει την απασχόληση ενώ ενισχύει την κοινωνική στήριξη στην περιοχή. Επίσης, διασφαλίζεται μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και θέσπιση ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου για την πορεία της αδειοδότησης των έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου, η λειτουργία των μεταλλείων συνεπάγεται σημαντικά αυξημένα έσοδα από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου. Όσο για την τοπική κοινωνία, ειδικά στις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη η συμφωνία θα δημιουργήσει έως και 3.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά και ενισχυμένη κοινωνική στήριξη.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 • $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
 • 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
 • €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
 • 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία - 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
 • €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
 • €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
 • Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
 • Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18. 

Ροή Ειδήσεων