ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή μετάβαση και μείωση του ενεργειακού κόστους: Η μεγάλη πρόκληση

Ενεργειακή μετάβαση και μείωση του ενεργειακού κόστους: Η μεγάλη πρόκληση

Η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από μία σειρά σημαντικών προκλήσεων για τον ενεργειακό κλάδο, με επίκεντρο το δίπολο «ενεργειακή μετάβαση & ενεργειακό κόστος».

Ήδη, η δυναμική διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της ατζέντας οργανισμών, κυβερνήσεων αλλά και εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου για εναρμονισμό της επιχειρηματικότητας με την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη χώρα μας, όπου έχει γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα για άμεση μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και επίτευξη των φιλόδοξών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση περνά μέσα από την υποκατάσταση των συμβατικών ρυπογόνων καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το μαζούτ και ο λιγνίτης, από το πιο «καθαρό» φυσικό αέριο με παράλληλη ανάπτυξη πιο «πράσινων» μορφών ενέργειας, τη λειτουργία των οποίων υποστηρίζει και συμπληρώνει ως το καύσιμο-γέφυρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας καλείται να επιτελέσει αποφασιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια, έχοντας κάνει τη στρατηγική επιλογή να μετασχηματιστεί σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση ενισχύοντας, παράλληλα, τη θέση της τόσο στη χονδρεμπορική αγορά, όσο και την προμήθεια. Η εταιρεία υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, που την καθιστά ικανή να εξυπηρετήσει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των πελατών της, αλλά και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, εξασφαλίζοντας άφθονη και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια με ανταγωνιστικούς όρους.

Προσηλωμένη στην αποστολή της αυτή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επεκτείνει τις δραστηριότητές της, εδραιώνοντας την παρουσία της στον τομέα της πράσινης ενέργειας και διευρύνοντας συνεχώς το «πράσινο χαρτοφυλάκιό» της, μέσω στοχευμένων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ που περιλαμβάνουν συμμετοχή σε φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η ενίσχυση του Υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την αιχμή του δόρατος και, με αυτόν τον γνώμονα, υποστηρίζει ενεργά τη δημιουργία νέων συμμαχιών για την ανάπτυξη δράσεων και έργων που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια όπως η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Σε επίπεδο θεσμών επιδιώκει να συμμετέχει ενεργά, βάζοντας τη δική της σφραγίδα στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς σχεδιασμούς που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια καθώς και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση σχετικών επενδύσεων. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από τη συμμετοχή σε στρατηγικής σημασίας έργα όπως το “White Dragon” του οποίου είναι συντονιστής, το οποίο θα αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έχει μείζον θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα. Το εν λόγω έργο, που έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) της ΕΕ, περιλαμβάνει την υλοποίηση μελέτης και κατασκευής ενός αποκλειστικού αγωγού υδρογόνου στην Ελλάδα που θα μπορέσει να διασυνδέσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς χρήστες αυτού (π.χ. διυλιστήρια, βιομηχανίες λιπασμάτων κ.λπ.).

Παράλληλα, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η ΔΕΠΑ Εμπορίας επεκτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, και προωθεί την αεριοκίνηση μέσω του brand Fisikon.

Επιπροσθέτως, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενεργοποιείται στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής αλυσίδας ανεφοδιασμού LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές της ανατολικής Μεσογείου, συνεισφέροντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, αλλά και για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες δραστηριότητες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, συμμετέχει σε διεθνή και περιφερειακά αναπτυξιακά συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα POSEIDON MED II και BlueHUBS, ενώ προχωρά και η κατασκευή ενός πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG bunker vessel) χωρητικότητας 3.000 κ.μ., το οποίο θα τροφοδοτεί τα λιμάνια και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτοχρόνως, οδηγεί τις εξελίξεις όσον αφορά στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών, όπως ο νέος πλωτός Τερματικός Σταθμός LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, και ενισχύει αποφασιστικά την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία τόσο της χώρας όσο και ολόκληρης της περιοχής καθώς θα διανέμει φυσικό αέριο που δεν θα διέρχεται από τρίτες χώρες. Οι υποδομές αυτές, αυξάνουν και διαφοροποιούν τις πηγές και τις οδούς εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο καθιστώντας την περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ θα ενισχύσουν και τον ανταγωνισμό πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, με βασικούς ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Στρατηγική προτεραιότητα για την ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, παραμένοντας πλήρως ανταγωνιστική και διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της υλοποίησης ενός συνεκτικού πλάνου δράσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντικές επενδύσεις και σφυρηλάτηση εγχώριων και διεθνών συμμαχιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.