ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαστίχα: Πέντε λόγοι για να την απολαύσουμε στα ποτήρια μας με τον πιο αυθεντικό τρόπο

Stichion - Απόσταγμα από αυθεντική μαστίχα Χίου
Stichion - Απόσταγμα από αυθεντική μαστίχα Χίου

Όσο πλησιάζουμε προς την «καρδιά» του χειμώνα, τόσο η ανάγκη μας για περισσότερες στιγμές και νέες εμπειρίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μεγαλώνει. Μπορεί, λοιπόν, οι γρήγοροι και ενίοτε ασφυκτικοί ρυθμοί της πόλης, κάποιες φορές να μας αποξενώνουν, ωστόσο, όλοι αναζητάμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή συντροφιά με τους αγαπημένους μας.

Η δική μας στιγμή ξεγνοιασιάς και ηρεμίας, παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους, είναι πλέον ένα εβδομαδιαίο ραντεβού, το οποίο συντροφεύεται από ιστορίες, γέλια και αυθεντικές γεύσεις. «Πρωταγωνιστής» αυτών των αληθινών στιγμών, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από το αγαπημένο μας ελληνικό ποτό, για κάθε περίσταση και συγκυρία, δηλαδή η μαστίχα.

Ο «δεσμός» που μας ενώνει με την αγαπημένη μας μαστίχα είναι βαθύς, κυρίως λόγω των στιγμών με τις οποίες την έχουμε συνδυάσει, αλλά και των πολλών και διαφορετικών λόγων, για τους οποίους μας «προκαλεί» ξανά και ξανά να τη δοκιμάσουμε. Και φυσικά, όταν μιλάμε για μαστίχα, αναφερόμαστε στο απόσταγμα από αυθεντική μαστίχα Χίου, δηλαδή το Stichion. Ιδού, λοιπόν, πέντε λόγοι για να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μαστίχα Χίου στα ποτήρια μας.

1. Η απαράμιλλη αυθεντικότητά της: Λένε πως αν κάποιος πιει από το ποτήρι σου, θα μάθει τα μυστικά σου. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που από το ποτό μας αναζητάμε αυθεντικότητα. Είναι εκείνη η στιγμή της ημέρας που κάθε γουλιά, είναι μία «κατάθεση ψυχής», ανάμεσα σε εμάς και το ποτήρι με το Stichion, που έχει ως απώτερο σκοπό να μπορέσει να μας χαλαρώσει με τον πιο γευστικό τρόπο και να αποτελέσει τη βάση για αυθεντικές και ουσιαστικές συζητήσεις. Για εμάς που αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πώς αυτό το παραδοσιακό απόσταγμα του τόπου μας, κατάφερε να γίνει σήμερα η αγαπημένη μας συνήθεια, η απάντηση «κρύβεται» στην παραδοσιακή του γεύση, μιας και περιέχει 100% ατόφια μαστίχα από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εμπνέει την απαραίτητη εμπιστοσύνη, την οποία όλοι χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

2. Οι πολλαπλοί τρόποι να την απολαύσουμε: Το Stichion απολαμβάνεται κατά παράδοση σκέτο και δροσερό μετά το φαγητό, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να ξεδιπλώσει τον μοντέρνο του χαρακτήρα και μέσα από δροσερά cocktails. Για την ακρίβεια, δίνει αρωματικό σώμα σε long drinks, δανείζει τη μεσογειακή χάρη του σε ευρηματικά twists αγαπημένων συνταγών και προκαλεί για νέες δημιουργίες, χαρίζοντας στις βραδιές μας λίγο από το αυθεντικό άρωμα της Χίου. Ουσιαστικά, είναι ο αυθεντικός συνδυασμός παλιού και μοντέρνου, που το καθιέρωσε ως το αγαπημένο μας απόσταγμα, κάνοντάς το να ταιριάζει σε κάθε διαφορετική περίσταση.

3. Η βελούδινη και αυθεντική της γεύση: Όσο και αν μας εντυπωσιάζουν η εμφάνιση, το χρώμα ή το άρωμα του, η γεύση είναι εκείνη που κάνει το Stichion να ξεχωρίζει. Είναι η γευστική δοκιμή, η οποία έρχεται να επισφραγίσει όλη την αυθεντική του παράδοση, σε ένα εκλεπτυσμένο και μοναδικά ισορροπημένο αποτέλεσμα. Μία μόνο δοκιμή, κατά την οποία δραπετεύουν προς τη μύτη μας ζωηρά, ζωντανά και παιχνιδιάρικα τα αυθεντικά αρώματα της μαστίχας, πολύ ωραία συνδυασμένα με δροσερές νότες ελάτου, νόστιμες νύξεις αμυγδαλωτού και γλυκές πινελιές βανίλιας, αρκεί για να μας πείσει για την εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης με την οποία είναι φτιαγμένο. Στη συνέχεια, η ατόφια γεύση του, «κυλάει» προς το στόμα, χαρίζοντάς μας μια διακριτική γλυκύτητα, ενώ το αλκοόλ έχει ενσωματωθεί πλήρως, δίνοντας μια βελούδινη και ευγενική αίσθηση. Πρόκειται για ένα ποτό με γεμάτο σώμα και κρεμώδη και πλούσια υφή, στοιχεία που σίγουρα δεν μπορούμε να προσπεράσουμε.

4. Η ιστορία πίσω από την απόλαυση: Για τους λάτρεις της ιστορίας και των αφηγήσεων, δεν θα μπορούσε να είναι αδιάφορο, το γεγονός ότι η μαστίχα είναι συνδεδεμένη με τη Θεά Άρτεμη, ενώ ήταν γνωστή στους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Από εκείνα τα χρόνια, η μαστίχα είχε πάντα ξεχωριστή αξία: Στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, όταν και αναδείχθηκε σε ένα πολύτιμο προϊόν των Γενοβέζων εμπόρων. Σήμερα, η μαστίχα συνεχίζει να είναι δημοφιλής για τις αρωματικές της ιδιότητες και τη χαρακτηριστική της γεύση, ενώ έχει ξεχωριστή θέση στη γαστρονομία και την ποτοποιία. Η μακρά της ιστορία, άλλωστε, αποτελεί το «κλειδί», που φέρνει τη γεύση της παράδοσης στο σήμερα.

5. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες: To γεγονός πως η μαστίχα είναι 100% φυσική ρητίνη από τους σχίνους που φυτρώνουν αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου, κάνουν την πρώτη ύλη της ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στις χιλιετίες, γνώρισε τη δόξα ως αφροδισιακό, θεράπευσε πολεμιστές και ανακούφισε καλοφαγάδες. Η παραγωγή της είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία, ωστόσο, οι θεραπευτικές της ιδιότητες για το δέρμα, τη στοματική κοιλότητα, το γαστρεντερικό σύστημα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο, το πώς η αγνότητα της φύσης, αποτελεί το ζητούμενο στη διατροφή, μέχρι τις μέρες μας.

Το Stichion, λοιπόν, μας δείχνει το πώς η ποιότητα των σύγχρονων μεθόδων ποτοποιίας, καταστάλαξε σε ένα premium ποτό μαστίχας, διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο χάρη στην αυθεντικότητά του, ενώνει το παρελθόν, με το παρόν. Πρόκειται για ένα γλυκό, στιβαρό, κρυστάλλινο ποτό, που θα απολαύσουμε αυτόν τον χειμώνα υπεύθυνα και το οποίο, αν μη τι άλλο, «τιμά» τη μακρά ιστορία και την καταγωγή του, μέσα από τις πρώτες ύλες και τη μοναδικότητά του.