ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εύκολες και νόστιμες συνταγές για να συνοδεύσουμε το αγαπημένο μας τσίπουρο

Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection
Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οικογενειακά και τα φιλικά τραπέζια με τους λαχταριστούς μεζέδες, τα γέλια και τα πειράγματα, είναι μία συνήθεια που μας φέρνει πιο κοντά και μας είχε λείψει όσο τίποτε άλλο, το προηγούμενο διάστημα. Είτε βρισκόμασταν σπίτι, είτε σε κάποιο εστιατόριο, σχεδόν κάθε Κυριακή μαζευόμασταν γύρω από ένα τραπέζι με κρέας ή θαλασσινά και κάποιο εκλεκτό απόσταγμα, για να δημιουργήσουμε μαζί νέες αναμνήσεις, με «όχημα» τη γεύση.

Επειδή, λοιπόν, οι πιο όμορφες και ξεχωριστές μας στιγμές συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από λαχταριστές γεύσεις και μυρωδιές, αυτή τη σεζόν αποφασίσαμε να επαναφέρουμε την παράδοση των κυριακάτικων συναντήσεων στη ζωή μας. Με λίγα λόγια, αφήσαμε για λίγο στην άκρη τα μεσημεριανά ραντεβού για brunch και κάναμε μέρος του κυριακάτικου προγράμματός μας τις συναντήσεις για απολαυστικούς μεζέδες και αποστάγματα, που φτάνουν σε εμάς με μεράκι και φέρνουν την παράδοση στο μενού μας.

Δίνουμε «χρώμα» και γεύση στις Κυριακές μας

Μπορεί το να ετοιμάσεις σπιτικούς μεζέδες, το να διαλέξεις τη σωστή ποικιλία από το αγαπημένο σου απόσταγμα και να φωνάξεις μερικούς καλούς φίλους και συγγενείς στο σαλόνι σου να φαντάζει απλό, ωστόσο, συχνά οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τον χρόνο για ανάλογες προετοιμασίες. Και η αλήθεια είναι ότι το να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις που ετοιμάζονται για εμάς με εκλεκτές πρώτες ύλες και προσοχή, είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις συναντήσεις μας και να φέρει το στοιχείο της έκπληξης στο τραπέζι μας. Αυτός είναι ο λόγος που στη δική μας περίπτωση, τα κυριακάτικα ραντεβού μας δίνονται συνήθως σε μία από τις αγαπημένες μας ψαροταβέρνες στο Νέο Ηράκλειο. Ο λόγος για το Ψάριστον.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας εκεί, λοιπόν, είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε με τον σεφ του εστιατορίου, Βασίλη Ακρίβο, ανακαλύπτοντας πολύτιμες συμβουλές γαστρονομίας, που σίγουρα θα αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα τραπέζια μας. Η τέχνη και τα μυστικά της γαστρονομίας του σεφ Βασίλη Ακρίβου, συνδυασμένα με τη μοναδική ποιότητα του πλέον παραδοσιακού τσίπουρου, δηλαδή του Τσίπουρου Καλαϊτζή, το οποίο έχει πίσω του τη μακρά ιστορία της οικογένειας Κρομμύδα, μας θύμισαν την αξία των κυριακάτικων γαστρονομικών συναντήσεων και έκαναν εκείνο το μεσημέρι αρκετά πιο απολαυστικό.

Κρέας ή ψάρι; Φτιάχνουμε τις ιδανικές γεύσεις για τα τραπέζια μας

Για εμάς που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως το τσίπουρο συνοδεύεται αποκλειστικά με ψαρομεζέδες, ήρθε η ώρα να «γράψουμε λάθος». Οι μοναδικές γεύσεις του κρύου κρέατος, συνδυασμένες με στέμφυλα εξαιρετικών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών από τη θεσσαλική γη, όπως το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Ασύρτικο συναντιούνται, σε ένα αρμονικό «πάντρεμα», δημιουργώντας μία έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο μας.

Χάρη στα ξεχωριστά πιάτα με κρεατικά, όπως καρπάτσιο, απάκι, αλλαντικά και πρόβατο, ο σεφ μας εξήγησε ότι όλο το μυστικό «κρύβεται» στο σωστό ψήσιμο, καθώς και στην επιλογή των κατάλληλων συνταγών. «Το αλκοόλ “στεγνώνει” το στόμα μας, όπως και το ζεστό κρέας, επομένως αυτό που χρειάζεται να έχουμε στο τραπέζι μας, είναι κρύα πιάτα για να δημιουργηθεί μία γευστική ισορροπία. Απίστευτος συνδυασμός, για παράδειγμα, είναι το τσίπουρο με το καρπάτσιο ή το απάκι», σημείωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα τον συνδυασμό των ψαρομεζέδων με το τσίπουρο, αρκεί να δημιουργήσουν εκλεκτές γεύσεις στην κουζίνα τους, διαλέγοντας τις σωστές πρώτες ύλες. Άλλωστε, αυτές είναι που παίζουν τον πρώτιστο ρόλο εδώ και έναν αιώνα, όπου η τέχνη και τα μυστικά της παρασκευής παραδοσιακού τσίπουρου σε χάλκινους άμβυκες συνοδεύουν την ιστορία του Τσίπουρου Καλαϊτζή που απολαύσαμε στο Ψάριστον, σε ένα γευστικό ταξίδι που χάρισε στις στιγμές μας εκεί την απαράμιλλη γεύση ενός μοναδικού, αυθεντικού αποστάγματος.

Έτσι, ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως χέλι με χαβιάρι, γυαλιστερές, σπαράγγια με αντζούγιες και γαρίδες, το αρωματικό τσίπουρο από τη Θεσσαλία που μας πρότεινε ο σεφ, χάρη στα ζυμωμένα στέμφυλα, τα οποία αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες μέσα από ένα σύστημα με στήλες πολλαπλής κλασμάτωσης -για την ακρίβεια, οκταπλής- μετέτρεψε το κυριακάτικο τραπέζι μας στην απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

«Το αλάτι είναι εκείνο που προσδίδει όλη τη νοστιμιά στους πιο πολλούς ψαρομεζέδες, καθώς δίνει τη δίψα που θέλουμε για να πιούμε το τσίπουρό μας. Ο συνδυασμός που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τα πιάτα που θα βγάλουμε σε ένα τραπέζι στο οποίο θα “πρωταγωνιστεί” το τσίπουρο, είναι να είναι αλμυρά, λιπαρά και κρύα», υπογράμμισε ο σεφ, συνεχίζοντας να ετοιμάζει τα πιάτα του.

Δεν χρειάζεται επομένως να αναρωτιόμαστε τι είναι σωστό και τι λάθος στις κυριακάτικες γαστρονομικές συναντήσεις μας για τσίπουρο, καθώς είτε αγαπάμε τα θαλασσινά, είτε το κρέας, υπάρχουν τα σωστά πιάτα που θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο. Σε κάθε περίπτωση, η συνταγή της επιτυχίας δεν βρίσκεται ούτε στις ατελείωτες ώρες στην κουζίνα, ούτε σε περίπλοκα πιάτα, αλλά στις συζητήσεις που θα κάνουμε με τους αγαπημένους μας, γύρω από ένα τραπέζι με μεζέδες και ένα απόσταγμα με εκλεκτές πρώτες ύλες, δηλαδή γύρω από ελληνικά προϊόντα που φτάνουν σε εμάς μέσα από το μεράκι των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά, όπως τον σεφ του Ψάριστον και τους ειδικούς του Τσίπουρου Καλαϊτζή στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η φωτογράφιση έγινε στην ψαροταβέρνα «Ψάριστον» στην οδό Καλαβρύτων 16, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής