ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό καλοκαίρι: Πέντε ηλιόλουστοι προορισμοί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ελληνικό καλοκαίρι: Πέντε ηλιόλουστοι προορισμοί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς, ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα επιβιβαστούμε σε κάποιο πλοίο ή στο αυτοκίνητό μας μαζί με την οικογένεια ή την υπόλοιπη παρέα και θα αφήσουμε πίσω μας το πολύβουο αστικό τοπίο για να γνωρίσουμε κάποιον επίγειο, παραθαλάσσιο «παράδεισο» της Ελλάδας.

Έχοντας καθημερινά τον καιρό «σύμμαχό» μας, η διάθεσή μας είναι στα καλύτερά της, οπότε αυτό που λαχταράμε όσο τίποτα άλλο, είναι να δώσουμε ραντεβού στον ήλιο με τους αγαπημένους μας, για να απολαύσουμε μαζί τους δροσιστικές βουτιές, περαντζάδες στα καλντερίμια κάποιου νησιού, γευστικές ουζοποσίες σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι δίπλα στο κύμα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, επειδή έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας μέχρι να βγούμε σε άδεια, καλό θα ήταν να μην αφήσουμε τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού να μας προσπεράσουν, περιμένοντας τη μεγάλη έξοδο του Αυγούστου. Και επειδή αυτό που έχουμε ανάγκη όσο τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή, είναι να πραγματοποιήσουμε μία απόδραση από την καθημερινότητα και τους έντονους ρυθμούς της, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, για να βιώσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης σε κάποιον κοντινό προορισμό.

Τι κι αν βρισκόμαστε μόλις μία «ανάσα» πριν το τριήμερο και δεν έχουμε προγραμματίσει ακόμη κάτι; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς φιλόξενους προορισμούς που θα μας παρακινήσουν να εγκαταλείψουμε την άνεση του σπιτιού μας και να βιώσουμε ανεπανάληπτες στιγμές κάτω από τον ήλιο, έχοντας για συντροφιά την καλύτερη παρέα και το αγαπημένο μας ελληνικό απόσταγμα.

Στο μαγευτικό Γαλαξίδι, ένα «νησί» δεμένο στη στεριά που συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Όσοι θέλουμε να αποφύγουμε τη μετακίνηση με το πλοίο και προτιμούμε να μεταβούμε οδικώς σε κάποιον προορισμό, μπορούμε να κατευθυνθούμε προς το Γαλαξίδι, το μέρος που απέχει μόλις 220 χιλιόμετρα από την Αθήνα, συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο το βουνό με τη θάλασσα και προσφέρει στους επισκέπτες του εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους. Το επιβλητικό, καταπράσινο ορεινό τοπίο που «αγκαλιάζει» το μπλε του Κορινθιακού Κόλπου, οι οικονομικές επιλογές διαμονής για ζευγάρια και οικογένειες, η «πλούσια» ιστορία και η λαχταριστή ντόπια κουζίνα, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το Γαλαξίδι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Χάρη στον αυθεντικά παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, ο οποίος έχει παραμείνει αναλλοίωτος και αποτυπώνεται στα παλιά, λίθινα αρχοντικά καπετανόσπιτα, τα στενά, γραφικά σοκάκια και τις αριστοκρατικές πλατείες της περιοχής, θα αισθανθούμε πως πραγματοποιούμε ένα νοητό «ταξίδι» στον χρόνο, με όχημα ένα «νησί», δηλαδή το Γαλαξίδι, το οποίο είναι δεμένο στη στεριά.

Στον Πόρο για να βιώσουμε την αυθεντική ελληνική φιλοξενία με φόντο τον Αργοσαρωνικό

Ο Πόρος αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Αθηναίων για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, καθώς το συγκεκριμένο νησί του Αργοσαρωνικού αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα μέρος που θα συνδυάζει το φυσικό κάλλος με τους ήσυχους ρυθμούς και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Τρεις μέρες είναι αρκετές για να γνωρίσουμε κάθε γωνία του Πόρου και να επισκεφθούμε παραλίες όπως το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο, το Μοναστήρι, το Κανάλι, το Λιμανάκι της Αγάπης και την παραλία της Βαγιωνιάς. Σε κάθε περίπτωση, σε όποια παραλία και αν βρισκόμαστε, λίγο πριν ο ήλιος αρχίζει να βυθίζεται στα νερά του Αργοσαρωνικού, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα γραφικά ταβερνάκια που βρίσκονται πάνω στην άμμο ή στο λιμάνι του νησιού, εκεί όπου μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ατελείωτες συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, τσιμπολογώντας λαχταριστούς μεζέδες, τσουγκρίζοντας ξανά και ξανά τα ποτήρια μας και απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου, δηλαδή το ευκολόπιοτο απόσταγμα που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο, μέσα σε χάλκινους άμβυκες και αποτελεί το διαχρονικό συστατικό που φέρνει ακόμη πιο κοντά την παρέα, κάτω από τον ήλιο!

Στην Εύβοια για ατελείωτες φυσιολατρικές περιηγήσεις και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε παραπάνω από δύο προορισμούς σε ένα τριήμερο ταξίδι, τότε η Εύβοια είναι η περιοχή που αξίζει να επισκεφθούμε, διότι πρόκειται για ένα μέρος που προσφέρει πολλές προτάσεις σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη. Για παράδειγμα, αν μας αρέσει το camping μπορούμε να κατευθυνθούμε προς την κατάφυτη Χιλιαδού, την ακρογιαλιά που έχει μήκος περίπου 1.500 μέτρα και είναι καλυμμένη με χοντρή άμμο και βότσαλο, ενώ αν θέλουμε να απολαύσουμε μία φυσιολατρική πεζοπορία, τότε το ορεινό χωριό Μανίκια στην Κεντρική Εύβοια, με τις κατάφυτες πλαγιές, τον ποταμό Μανικιάτη και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του, είναι ο ιδανικός προορισμός για εμάς. Εναλλακτικά, περιοχές όπως το γραφικό Μαρμάρι και η Κάρυστος στη Νότια Εύβοια, η δημοφιλής Χαλκίδα, η παραδοσιακή Κύμη με τη νησιωτική αύρα, τα «εξωτικά» Λιχαδονήσια που περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα πολύ μικρών νησιών, είναι μερικά από τα μέρη που αξίζουν τον χρόνο μας, ενώ βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Στο Ναύπλιο για να απολαύσουμε ρομαντικούς περιπάτους και στιγμές χαλάρωσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Ναύπλιο ή αλλιώς, Ανάπλι, είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ένα μαγευτικό μέρος που ξεχωρίζει για την «πλούσια» ιστορία του και προσφέρει στους επισκέπτες εικόνες που μένουν αξέχαστες.

Ειδικότερα όσοι είμαστε λάτρεις της ιστορίας, στο Ναύπλιο θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πολλά σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Παλαμήδι, από όπου μπορούμε να απολαύσουμε μία αποστομωτική θέα της πόλης από ψηλά, το Μπούρτζι που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου και είναι ένα φρούριο μέσα στη θάλασσα, τη δημοφιλή Πλατεία Συντάγματος, η οποία είναι το κέντρο της Παλιάς Πόλης, ένα γραφικό μέρος που θα μας γοητεύσει με τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Όσο για τις παραλίες που αξίζουν την προσοχή μας, ο Καραθώνας είναι μία εξαιρετική επιλογή για οικογένειες, το Καστράκι είναι μία ακτή κατάλληλη για όσους αναζητούν λίγες στιγμές ξεκούρασης και απομόνωσης σε ένα ήσυχο και ειδυλλιακό μέρος, ενώ υπάρχει και η Αρβανιτιά, η δημοφιλής οργανωμένη παραλία που εκτείνεται ακριβώς κάτω από το Παλαμήδι και μπορούμε να την επισκεφθούμε με τα πόδια από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Στο κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι για να βιώσουμε ένα αξέχαστο και ξεκούραστο τριήμερο

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι το Πόρτο Χέλι θα λέγαμε πως είναι το «διαμάντι» της Αργολίδας, ένα μέρος που ξεχωρίζει για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Το Πόρτο Χέλι απέχει περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα και ενδείκνυται για κάθε ταξιδιώτη, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς πώς θα αξιοποιήσουμε τις μέρες μας. Μπορούμε απλά να απολαμβάνουμε βουτιές στα καταγάλανα νερά του Αργολικού Κόλπου, να τολμήσουμε θαλάσσια σπορ, βόλτες με άλογα, να βιώσουμε έντονες νυχτερινές εξόδους και να πραγματοποιήσουμε σύντομες εκδρομές σε γειτονικά μέρη, όπως οι Σπέτσες και η Ερμιόνη. Σε κάθε περίπτωση, οι παραλίες που αξίζουν την επίσκεψή μας είναι ο βοτσαλωτός κόλπος Βερβερόντα, η κατάφυτη παραλία Κορακιά και ο ειδυλλιακός κόλπος της Χινίτσας. Και επειδή λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τα πορτοκαλί και μενεξεδιά ηλιοβασιλέματα στο Πόρτο Χέλι, ας μην χάσουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε καθισμένοι σε κάποιο ουζερί του γραφικού, κουκλίστικου λιμανιού, βάζοντας σε ένα μακρόστενο ποτήρι το Ούζο Πλωμαρίου, έπειτα το νερό και μετά τον πάγο, όπως επιβάλλει, άλλωστε, η διαχρονική «ιεροτελεστία του ούζου», για ένα αποτέλεσμα με ασυναγώνιστη γεύση.



Ας μην χάνουμε άλλο χρόνο, λοιπόν. Το φετινό καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μία καλή αφορμή για να το γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να οργανώσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες, όπως τη διαμονή μας και έπειτα, να δώσουμε ραντεβού στο ήλιο, για να τσουγκρίσουμε ποτήρια γεμάτα με το αγαπημένο μας ελληνικό απόσταγμα.