Βραβεία Βιβλίου Public 2024: Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε συμμετέχουν στην πιο σημαντική γιορτή βιβλίου

Ξεχωρίζοντας και γιορτάζοντας τα βιβλία που έγιναν κομμάτια μας
Βραβεία Βιβλίου Public 2024: Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε συμμετέχουν στην πιο σημαντική γιορτή βιβλίου
4'

Κάθε βιβλίο, ανεξάρτητα πόσες είναι οι σελίδες του, έχει κάτι να μας προσφέρει. Από τη μία, είναι εκείνα τα βιβλία που μας ταξιδεύουν σε πρωτόγνωρα τοπία και από την άλλη, αυτά που μας έμαθαν -και πλέον συνεχίζουν με τις επόμενες γενιές- τα πρώτα γράμματα και τις πρώτες ιστορίες. Υπάρχουν όμως και τα βιβλία, τα οποία μας αφήνουν κάτι βαθύτερο ή μας δίνουν την ευκαιρία να υπάρξουμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, δίνοντάς μας πολύτιμη τροφή για σκέψη και ενίοτε, προβληματίζοντάς μας και βοηθώντας μας να αλλάξουμε στοιχεία του εαυτού μας.

Και αν αυτήν τη στιγμή, μας ζητούσαν να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων -περίπου 1500- ποιο είναι εκείνο που ξεχώρισε για εμάς τον τελευταίο χρόνο και με το οποίο ανακαλύψαμε νέους κόσμους, σίγουρα δεν θα ήταν εύκολο να δώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Διότι, μέσα σε έναν χρόνο, η βιβλιοθήκη μας γέμισε με ακόμα περισσότερα ελληνικά και μεταφρασμένα μυθιστορήματα, διηγήματα, non-Fiction, βιβλία σύγχρονης ποίησης, βιβλία που σχετίζονται με το Ευ Ζην, αλλά και βιβλία για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας μας ή Audiobooks, τα οποία ακούγαμε ενώ μέναμε «κολλημένοι» στους δρόμους της πόλης.

Τις νέες αυτές προσθήκες λοιπόν, στη βιβλιοθήκη αλλά και στο μυαλό μας, πρέπει να τις γιορτάσουμε και να τις τιμήσουμε, όπως κάθε χρόνο, στα Βραβεία Βιβλίου Public 2024.

Ξεχωρίζοντας και γιορτάζοντας τα βιβλία που έγιναν κομμάτια μας

Η αλήθεια είναι πως κάθε βιβλίο, έχει μία σταθερή θέση στη ζωή μας και αυτό, διότι όταν σκεφτόμαστε το περιεχόμενό του, μπορούμε εύκολα να θυμηθούμε πότε και πού το διαβάσαμε: Στο μετρό, σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, σε μία στάση λεωφορείου ενώ έβρεχε, στην άνεση του κρεβατιού μας ή στην παραλία. Κάπως έτσι, κάθε φορά που ανατρέχουμε σε ένα συγκεκριμένο απόσπασμά του, μας έρχεται στο μυαλό η ευχάριστη δροσιά της σκιάς, ο ήλιος στις άκρες των ποδιών μας, η ανακούφιση όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι αλλά και τα νοητά ή πραγματικά ταξίδια που κάναμε μαζί του.

Βλέπετε, κάθε προσθήκη στη βιβλιοθήκη μας γίνεται, με κάποιον τρόπο, κομμάτι μας και αυτό ακριβώς το κομμάτι πρόκειται να… γιορτάσουμε αλλά και να ψηφίσουμε για 11η χρονιά στα Βραβεία Βιβλίου Public 2024.

Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τα αγαπημένα βιβλία της χρονιάς που πέρασε, επιλέγοντας ανάμεσα σε 10 διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης -ελληνικό και μεταφρασμένο μυθιστόρημα, ελληνικό διήγημα, ελληνικό No-Fiction, ελληνική σύγχρονη ποίηση, ελληνική παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ευ Ζην, πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, AudioBook. Ενώ παράλληλα, θα τιμήσουμε τους συγγραφείς και τους εκδότες, οι οποίοι μέσα από το έργο τους δημιούργησαν ένα πολυδιάστατο σύμπαν, γεμάτο ιδιαίτερες ιστορίες για να τις μοιραστούν μαζί μας.

Η διαδικασία μέσα από την οποία θα αναδείξουμε τα αγαπημένα μας βιβλία

Για όλα εκείνα τα βιβλία λοιπόν, που μας «ταξίδεψαν» σε νέους κόσμους τη χρονιά που πέρασε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στην επίσημη ιστοσελίδα και να τα ψηφίσουμε.

Συγκεκριμένα, από τις 20 έως τις 31 Μαΐου, μπορούμε να ψηφίσουμε τα αγαπημένα μας βιβλία, επιλέγοντας ένα ανά κατηγορία, ενώ από τις 7 έως 21 Ιουνίου, αφού τα Public ανακοινώσουν τα 10 πιο δημοφιλή βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε από την ανανεωμένη λίστα που προέκυψε, ένα βιβλίο ανά κατηγορία. Μάλιστα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου, όταν και θα μάθουμε τους μεγάλους νικητές της 11ης χρονιάς του διαγωνισμού online.

Και επειδή, μιλάμε για τη μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου της χώρας, φέτος στα Βραβεία Βιβλίου Public 2024, θα υπάρξουν δύο ειδικά βραβεία, τα οποία θα προκύψουν κατόπιν ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής και αυτά είναι το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα και τα Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public, τα οποία περιλαμβάνουν τις κατηγορίες του ελληνικού μυθιστορήματος και του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Μέσα από ένα βιβλίο μπορούμε να αισθανθούμε, να σκεφτούμε, να βιώσουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά και να συνδέσουμε στιγμές της ζωής μας με μερικές σελίδες του. Και αυτό, είναι κάτι που αξίζει να γιορτάζουμε και να τιμάμε, γι’ αυτό τα Βραβεία Βιβλίου Public 2024, μας δίνουν την ευκαιρία για 11η χρονιά να ξεχωρίσουμε τα αγαπημένα μας βιβλία, μέσα από τα οποία γνωρίσαμε ατέλειωτους κόσμους, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.publicbookawards.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή