5η Χρονιά της πρωτοβουλίας «Το νερό είναι στα χέρια μας» με προορισμό την Τήλο

Το FINISH συνεχίζει για 5η συνεχή χρονιά την επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση νερού. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2020 με στόχο την ενημέρωση για την ορθή χρήση του πιο πολύτιμου αγαθού, σε περιοχές με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Η Τήλος αποτελεί τον επόμενο, 5ο προορισμό της δράσης.
5η Χρονιά της πρωτοβουλίας «Το νερό είναι στα χέρια μας» με προορισμό την Τήλο
4'

Η παγκόσμια πρωτοβουλία του Finish «Το Νερό είναι στα Χέρια μας» συμπληρώνει 5 χρόνια δράσης και ανακοινώνει τον επόμενο προορισμό, την «πράσινη» Τήλο. Φέτος, το Finish και ο διεθνής οργανισμός Global Water Partnership – Mediterranean, με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Τήλου, θα ενημερώσουν τους κατοίκους για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού και θα «εξοπλίσουν» με συσκευές εξοικονόμησης νερού όλα τα νοικοκυριά και τα καταλύματα του νησιού, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε ένα έτος.

Σε όλα τα νοικοκυριά και τα καταλύματα θα προσφερθεί ειδικό κιτ εξοικονόμησης νερού, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μία σειρά από ενημερωτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, για την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην πρόκληση της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής.

Η Τήλος αποτελεί μια κοινότητα με καταγεγραμμένη εμπειρία σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο νησί μηδενικών αποβλήτων παγκοσμίως, με τους κατοίκους να έχουν υιοθετήσει έναν πιο «πράσινο» τρόπο διαχείρισης αποβλήτων εδώ και 2 χρόνια περίπου. Χάρη στην καθοδήγηση της δημοτικής αρχής του νησιού και την ενεργή εμπλοκή της κοινότητας, έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που έχει εξαλείψει την ταφή τους και ήδη ξεπερνά το 90% της αξιοποίησης των υλικών που ανακτώνται. Επόμενος στόχος τους: η εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε ένα έτος.

Η κυρία Μαρία Καμμά, Δήμαρχος της Τήλου δήλωσε: Η Τήλος ξεχωρίζει για τις ιδιαίτερες ομορφιές του φυσικού της περιβάλλοντος και για την αέναη προσπάθειά της για ανθρωποκεντρικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το νησί μας είναι ο επόμενος σταθμός της δράσης «TO NEPO EINAI ΣTA XEPIA MAΣ» και ανυπομονούμε να γίνουμε μέρος αυτής της επιτυχημένης πρωτοβουλίας που συνεχίζεται για 5η συνεχή χρονιά.

Η ενέργεια «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2020 σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και στοχεύει στο να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τοπικές κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της λειψυδρίας. Η αρχή έγινε στον Άγιο Ευστράτιο το 2020, με τις Οινούσσες να ακολουθούν το 2021, τα Ψαρά το 2022 και τους Λειψούς το 2023. Η εμπειρία και των 4 νησιών αποδεικνύει τον αντίκτυπο της ενέργειας και τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης γύρω από την ορθή κατανάλωση του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού.

Η επιτυχία της δράσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» καταφέρνει να προσεγγίσει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι κάτοικοι των προορισμών ανά τα χρόνια αναλαμβάνουν ενεργά την ευθύνη να αλλάξουν συνήθειες και γίνονται πρεσβευτές της διάδοσης βιώσιμων πρακτικών στον τόπο τους. Με το πρώτο βήμα να ξεκινά από τα νοικοκυριά, υιοθετούν μία σειρά από πρακτικές μείωσης της καθημερινής κατανάλωσης νερού - όπως εγκαθιστώντας ένα ακροφύσιο στη βρύση της κουζίνας ή μία σύγχρονη κεφαλή ντους στο μπάνιο – που οδηγεί εύκολα και άκοπα στη σημαντική εξοικονόμηση νερού στο σπίτι.

Συνολικά, μέσα στα τέσσερα έτη της δράσης, έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια λίτρα νερού, γεγονός που επιβεβαιώνει πως, όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τρόπο καθημερινής δράσης, αποσκοπώντας στην προστασία του μέλλοντος, στην προστασία του Νερού.

Αλλάζουμε συνήθειες, εξοικονομώντας νερό με απλές κινήσεις! Εγκαθιστούμε νέα ακροφύσια στις βρύσες, επιλέγουμε σύγχρονες κεφαλές ντους και τοποθετούμε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων χωρίς να τα ξεβγάλουμε με νερό, εξοικονομώντας έως και 40L νερό σε κάθε πλύση πιάτων*.

Γιατί το Νερό είναι στα χέρια μας.

Γίνετε και εσείς μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.

Επισκεφθείτε το https://www.finish.gr/to-nero-einai-sta-xeria-mas/ και μάθετε περισσότερα για τη δράση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή