Πού θα βρεις τα καλύτερα στέκια για να περάσεις παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη

Από τα παραδοσιακά τσιπουράδικα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι την ταβέρνα στο Χαλάνδρι, η τίμια η Τσικνοπέμπτη θέλει καλή παρέα, χαλαρή διάθεση, γεύσεις που μας ενώνουν και αρώματα που μας ταξιδεύουν

Πού θα βρεις τα καλύτερα στέκια για να περάσεις παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη
Intime
4'

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και ήδη περνάνε από μπροστά μας, σαν φιλμ, εικόνες από ψητά κρέατα, ζουμερούς μεζέδες, γέλια και, φυσικά, το ποτήρι με το (εθνικό μας) ποτό που συνοδεύει κάθε μας στιγμή. Βλέπεις, στην Ελλάδα μπορεί να είμαστε φαν της ποικιλίας και να μπλέκουμε γιορτές και γεύσεις αλλά υπάρχει κάτι -δηλαδή ένα απόσταγμα- που το θέλουμε… μονοποικιλιακό.

Από τα παραδοσιακά τσιπουράδικα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι την ταβέρνα στο Χαλάνδρι, η τίμια η Τσικνοπέμπτη θέλει καλή παρέα, χαλαρή διάθεση, γεύσεις που μας ενώνουν και αρώματα που μας ταξιδεύουν. Και για να μην… μπλέξουμε, έχουμε ετοιμάσει ένα άρθρο με τα καλύτερα στέκια για να περάσουμε ωραία αυτήν τη μέρα.

#1 Το παραδοσιακό κουτούκι στην Καλλιθέα

Κάθε συνοικία έχει τα δικά της, κρυμμένα γαστρονομικά «μυστικά» και στην Καλλιθέα, ένα από αυτά, είναι η Ραμόνα. Αυτό το υπόγειο, παραδοσιακό κουτούκι, φημίζεται εδώ και χρόνια στην περιοχή για την παρείστικη, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα που «ταξιδεύει» στον χρόνο όποιον βρεθεί εκεί. Παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, λουλουδένια και καρό τραπεζομάντηλα, μία πλούσια ποικιλία από ορεκτικά, κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά συνθέτουν το σκηνικό για την πιο γευστική Τσικνοπέμπτη.

#2 Το κεμπαπτζίδικο στο Παλαιό Φάληρο

Μπορεί το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας να «πρωταγωνιστεί» στις επιλογές του περισσότερου κόσμου για την Τσικνοπέμπτη (και όχι μόνο), υπάρχει όμως και το Παλαιό Φάληρο, το αγαπημένο νότιο προάστιο, που βρίσκει πολλές αφορμές για να ιντριγκάρει τον ουρανίσκο σου.

Μία από αυτές είναι και ο Κυρ Αρίστος, το κεμπαπτζίδικο που ξέρει ότι η αυθεντική Τσικνοπέμπτη δεν θέλει φτιασίδια. Επιγραφές στην καθαρεύουσα, κονσέρβες και άλλα καλούδια που θυμίζουν μπακάλικο του 1960, στήνουν το κατάλληλο σκηνικό για την αγαπημένη γιορτή των καλοφαγάδων. Και αρκεί ένα τσίπουρο για να «μπλέξει» γευστικά με κάθε γεύμα. Και για να φτιάξει ιστορίες, από αυτές που φτιάχνουν οι παρέες.

#3 Η ταβέρνα στο Θησείο όπου η παράδοση βρίσκεται στο πρώτο τραπέζι

Μπορεί το Θησείο να είναι τουριστικό hotspot, αλλά περπατώντας στα στενά του σίγουρα θα έχεις πετύχει ένα-δυο ταβερνάκια σε πέτρινες κατοικίες, από εκείνες τις παλιές, που κάθε γωνιά της διηγείται και μία ιστορία. Ταβερνάκια, όπως η Καρδερίνα, όπου η Τσικνοπέμπτη μετατρέπεται σε γιορτή που μπλέκει τις παραδοσιακές γεύσεις με το σήμερα.

Μία εμπειρία ελληνικών γεύσεων, βασισμένων στην παράδοση, κρέας, λαχανικά, ελαιόλαδο, μονοποικιλιακό τσίπουρο και φρέσκα ψάρια συνθέτουν ένα τραπέζι που μοσχομυρίζει και ζεσταίνει όλες τις αισθήσεις με την οικειότητα που εκπέμπει.

Screenshot-2025-02-14-161929.jpg

#4 Μία «φωλιά» για κρεατοφάγους στο Χαλάνδρι

Χαλάνδρι, μία περιοχή που όποιος την έχει επισκεφτεί για τα παραδοσιακά ταβερνάκια της, δεν γίνεται να μην έχει περάσει από τον Μαύρο Χοίρο. Αποτελεί λατρεμένο στέκι για τους ψαγμένους κρεατοφάγους καθώς, σπεσιαλιτέ του, όπως μπορείς να καταλάβεις και από το όνομά του, είναι ο μαύρος χοίρος, με το μενού του να φιγουράρει πολλές ακόμα προτάσεις για κάθε γούστο.

Στο ασπρόμαυρο, φιλικό σκηνικό του, λοιπόν, μία μέρα όπως την Τσικνοπέμπτη πρόκειται να φας καλά, να πιείς και να «μπλέξεις» με την παρέα σου μέχρι αργά. Και όλα αυτά, με εκκίνηση το αγαπημένο, παραδοσιακό, μονοποικιλιακό απόσταγμα που κάνει την Τσικνοπέμπτη μια πραγματική γιορτή.

Ανεξάρτητα από το πού και πώς επιλέγουμε να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη, το Δεκαράκι βάζει τη «σφραγίδα» του σε κάθε στιγμή μας. Γιατί μπορεί να μπλέκουμε γιορτές και γεύσεις, αλλά για το τσίπουρο επιλέγουμε εκείνο που όλα τα μπλέκει εκτός από τα σταφύλια του. Το Δεκαράκι πρώτο απόσταξε και πρόσφερε την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακού τσίπουρου στους καταναλωτές. Η οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων αποτελείται από το εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη και δίνει με αυτόν τον τρόπο νέα διάσταση απόλαυσης και ποιότητας στο τσίπουρο.

Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι. Μόνο!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή