ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα αύξηση λαθρεμπορίου καπνού στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Νέα αύξηση λαθρεμπορίου καπνού στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα ....κάπνισαν οι Ελληνες το 2013, ενώ η διακίνηση λαθραίων πακέτων συνεχίζεται και το 2014 δημιουργώντας πρόβλημα στην εσωτερική οικονομία της χώρας.

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης από τις καπνοβιομηχανίες

Oι εταιρείες καπνού πραγματοποιούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, λέγοντας «ΟΧΙ στα παράνομα τσιγάρα και τον παράνομο χύμα καπνό», αφού το παράνομο εμπόριο υπολογίζεται ότι στέρησε τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Η μεγαλύτερη πώληση λαθραίων τσιγάρων γίνεται στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στη Λάρισα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα.

Το Νοέμβριο μάλιστα η παράνομη διακίνηση έφτασε στο 20,8% από 19,5% στην αντίστοιχη μέτρηση του 2013.

Από την έρευνα της AC Nielsen αποκαλύπτεται ότι η συντριπτική πλειονότητα (7 στα 10) των παράνομων τσιγάρων είναι illicit whites, τα οποία αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή παράνομων τσιγάρων, που παράγονται με μοναδικό στόχο την παράνομη διακίνησή τους, κάτι που είχε αναδειχθεί και από την έκθεση SUN Report της KPMG για το 2013. Ως κυριότερες μάρκες illicit whites εμφανίζονται οι Royal, Golden Mount, Raquel, 777 και RGD.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των εταιρειών Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco Hellas, Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ΣΕΚΑΠ, η έρευνα της AC Nielsen πραγματοποιήθηκε σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής χρησιμοποιημένων πακέτων.

Βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι οι επιπτώσεις που έχει το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην οικονομία αλλά και τους καταναλωτές τους οποίους καλεί να λένε ΟΧΙ κάθε φορά που κάποιος τους προτείνει στο δρόμο «μια πιο φθηνή, έξυπνη λύση» και να εμπιστεύονται τα νόμιμα σημεία πώλησης.

Στον ειδικό ιστότοπο, www.oxistaparanomatsigara.gr, υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Την εκστρατεία υποστηρίζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, το ΣΔΟΕ, οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων καθώς επίσης η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Ινστιτούτου Καταναλωτών.