ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Τέλος στις εγγυήσεις για εξαγωγές προς την Ελλάδα

Γερμανία: Τέλος στις εγγυήσεις για εξαγωγές προς την Ελλάδα

Να εκδίδει πιστωτικές εγγυήσεις για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση στο τέλος του έτους, καθώς ιδιώτες ασφαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να καλύψουν οι ίδιοι τους κινδύνους μη πληρωμής.

Το γερμανικό κράτος ξεκίνησε να προσφέρει τις επονομαζόμενες εγγυήσεις Hermes για γερμανικές επιχειρήσεις που έκαναν εξαγωγές προς την Ελλάδα, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη τον Απρίλιο 2012, λόγω των έντονων ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από το μπλοκ.

Οι εγγυήσεις προσφέρουν ασφάλεια τόσο στους εξαγωγείς όσο και στις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με «αναξιόπιστες αγορές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πάντως, έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δείχνει ότι η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει από την 31η Δεκεμβρίου την παροχή των εγγυήσεων αυτών, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνονται σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Στο έγγραφο, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρει: «Αποτελεί θετική ένδειξη το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφαλιστική βιομηχανία είναι και πάλι έτοιμη να καλύψει τους ελληνικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, είναι λογικό και ορθό για τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει (την πρακτική)».

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2012, το Βερολίνο έχει παράσχει εγγυήσεις για την κάλυψη βραχύχρονων οικονομικών πιστώσεων, ύψους 560 εκατομμυρίων περίπου ευρώ που αφορούν οφειλές ελλήνων πελατών σε γερμανικές επιχειρήσεις. Περί τις 200 μάλιστα γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και 800 ελληνικές εταιρείες επωφελήθηκαν των εγγυήσεων αυτών κατά τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, η Ελλάδα βγήκε από εξαετή ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και έκτοτε βρίσκεται σε ανάπτυξη, σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters.

Σχετικές ειδήσεις