ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σερβία: 'Εναρξη της διαδικασίας πτώχευσης 188 εταιρειών

Σερβία: 'Εναρξη της διαδικασίας πτώχευσης 188 εταιρειών

Σχέδιο δράσης που προβλέπει την έναρξη των διαδικασιών πτώχευσης 188 εταιρειών, ενέκρινε η σερβική κυβέρνηση. Πρόκειται για εταιρείες που δεν παράγουν, δεν προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον και δεν μπορούν να διατηρηθούν

Το σύνολο των εταιρειών υπάγεται στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων.
Η σερβική κυβέρνηση εξουσιοδότησε το αρμόδιο υπουργείο να εγκαινιάσει τις διαδικασίες πτώχευσης των 188 εταιρειών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σε 76 εταιρείες δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, ενώ άλλες 50 έχουν λιγότερους από πέντε, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Στην απόφαση της σερβικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σερβία, Τόνι Βερχάιεν, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση λήψης δανείου ύψους 200 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη του προϋπολογισμού του 2015 της Σερβίας.
"Αυτή είναι μια γενναία απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό" δήλωσε ο κ. Βερχάιεν στο πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ".
Ο ίδιος επισήμανε ότι, αυτές (οι 188) εταιρείες κόστισαν στους Σέρβους φορολογούμενους περισσότερο από ένα δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσω επιδοτήσεων και απώλεια εσόδων.
"Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι τώρα έτοιμη να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της Σερβίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει δάνειο στη Σερβία για τη στήριξη του προϋπολογισμού, το οποίο θα έχει δύο 'μέρη'. Το πρώτο 'μέρος' του δανείου θα είναι αξίας 100 εκατ. δολαρίων και αναμένεται να εγκριθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, είπε ο κ. Βερχάιεν.

Σχετικές ειδήσεις