ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πτωτικές τάσεις στις κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων τον Μάιο

Πτωτικές τάσεις στις κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων τον Μάιο

Πτωτικά κινούνται για το μήνα Μάιο οι κρατήσεις τουριστικών στη χώρα μας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι "το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό, γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας με τους εταίρους αλλά και της φιλολογίας περί φόρων στον κλάδο του τουρισμού, έχει επηρεάσει αισθητά τις αφίξεις προς την Ελλάδα".

Ειδικά στο σκέλος της φορολογίας και των πληροφοριών περί "κεφαλικού" φόρου 3-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, ο κ. Ρέτσος κάνει λόγο για φόρο "κλεισίματος" των μονάδων. "Σε ξενοδοχειακή μονάδα που η διανυκτέρευση κοστίζει 50 ευρώ, η επιβολή τέλους 5 ευρώ ή αλλιώς φόρου 10% στην εν λόγω κράτηση, ισοδυναμεί με λουκέτο" και συμπληρώνει ότι "αυτό δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο".
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φαίνεται να αποτελεί "αίνιγμα για δυνατούς λύτες", καθώς ο Μάιος μαζί με τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θα βάλουν τη σφραγίδα για τις συνολικές αφίξεις του 2015 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα μηνύματα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τους επόμενους μήνες.
'Ήδη, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, η Κρήτη κινείται με πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι, με τους Ρώσους να κάνουν αισθητή την "απουσία" τους στο νησί. Οι αφίξεις των Σκανδιναβών κινούνται στα περυσινά επίπεδα, ενώ η βαρύτητα θα δοθεί στη γερμανική αγορά.
Την ίδια στιγμή, η πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι στη Ρόδο αγγίζει το 40%, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΞΕΕ και εστιάζει στις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρονται μέσω των "all inclusive" πακέτων.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για "πάγωμα" στις κρατήσεις του Μαΐου, σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν στην ανατροπή της παρούσας κατάστασης.
Επίσης, τα πρώτα στοιχεία, για την τουριστική κίνηση στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, αποτυπώνουν ανοδική πορεία το Μάιο σε σχέση με πέρυσι, γεγονός σημαντικό για τα τουριστικά μεγέθη της χώρας συνολικά.
Αγκάθι για τη δραστηριοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου, όπως τονίζεται από τους εμπλεκόμενους στα τουριστικά πράγματα, παραμένει ο "πόλεμος τιμών" στα all inclusive πακέτα.
Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που προσφέρουν, μέσω των all inclusive πακέτων τους, διανυκτέρευση από 15 ευρώ την ημέρα, ενώ ακόμα και σε τετράστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο η διανυκτέρευση ανά ημέρα, μπορεί να πωλείται 20 ευρώ, πάντα για πακέτο all Inclusive, σύμφωνα με τον κ.Αγγελόπουλο.