ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrum Justitia: «Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις»

Intrum Justitia: «Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις»

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια «δεν φαίνεται να οδηγούν σε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Λαρς Βόλουνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Intrum Justitia AB, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας υπηρεσιών διαχείρισης χρέους.

«Ένα επιτόκιο που είναι πολύ χαμηλό ή ένα επιτόκιο που πολλοί από εμάς δεν έχουν ποτέ δει, είναι τόσο ασυνήθιστο που δεν δημιουργεί κάποια σταθερότητα ή εμπιστοσύνη για το μέλλον» δήλωσε. «Μάλλον το αντίθετο: νιώθει κανείς ανασφαλής και αναβάλλει τα σχέδιά του για επέκταση και περισσότερες προσλήψεις».

Τα σχόλιά του αποτελούν πλήγμα για τις κεντρικές τράπεζες που έχουν καταφύγει σε διάφορα μέτρα –από αρνητικά επιτόκια έως την αγορά ομολόγων – για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Έρευνα της Intrum Justitia έδειξε ότι το 73% των σχεδόν 9.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτή από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο είπαν ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν έφεραν σχεδόν καμία αλλαγή στις επενδύσεις. Κάποιοι είπαν μάλιστα ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν. Στη Σουηδία, όπου το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι -0.25%, το 82% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έκανε καμία διαφορά στις επενδύσεις τους.

Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, εάν είναι να «έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον», είναι η βεβαιότητα ότι θα πληρωθούν, είπε ο Βόλουνγκ. Αυτό σημαίνει πιο ξεκάθαρη νομοθεσία για τις πληρωμές και περισσότερα κίνητρα για να αποπληρώνουν στην ώρα οι δανειολήπτες τα χρέη τους, είπε.

Στη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι εταιρίες και οι δανειολήπτες μπορούν να βασίζονται σε ξεκάθαρα και ισχυρά νομικά πλαίσια, η ανεργία είναι χαμηλή και η οικονομική ανάπτυξη ισχυρή, εξήγησε ο Βόλουνγκ. Μια γερμανική επιχείρηση περιμένει κατά μέσο όρο 17 ημέρες για να πληρωθεί από έναν πελάτη της, την ώρα που ο αντίστοιχος χρόνος για μια ιταλική εταιρία φθάνει τις 80 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Intrum.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι περίπου 8 εκατ. ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα προσλάμβαναν περισσότερους εργαζομένους εάν πληρωνόντουσαν γρηγορότερα από τους πελάτες τους.
«Οι καθυστερημένες πληρωμές είναι σημαντικό πρόβλημα για τις εταιρίες» είπε ο Βόλουνγκ, προσθέτοντας ότι το να υπάρχει μια σταθερή ταμειακή ροή είναι «μάλλον πιο σημαντικό από το είναι τα επιτόκια στο 1% ή στο 0,5%».

Σχετικές ειδήσεις