ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι περιλαμβάνει ο Οδηγός χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία

Τι περιλαμβάνει ο Οδηγός χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία

Οδηγός για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη.

Ο οδηγός εκδόθηκε για να αποτελέσει ένα χρηστικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς να αξιοποιήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρουν, όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά ταμεία και προγράμματα. Κωδικοποιεί, όσο το δυνατόν πιο απλά, τη διάρθρωση και τις λειτουργίες των ευρωπαϊκών ταμείων και απευθύνεται σε όλους τους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, όπως οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις Start-Up, αγρότες ή αλιείς, που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα κοινοτικά ταμεία, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων τους.
«Είναι αλήθεια, ότι η αξιοποίηση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, πάσχει από υπερβάλλουσα γραφειοκρατία και έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή την αδυναμία, που δυστυχώς είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας, προσπαθούμε να καλύψουμε με την παρούσα έκδοση, που ευχόμαστε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και χρήσιμο οδηγό για τους ενδιαφερόμενους φορείς» όπως αναφέρει στο χαιρετισμό του για την συγκεκριμένη έκδοση ο κ. Παπαδημούλης.
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημειώνει: «μετά από 5 χρόνια εφαρμογής σκληρών, άδικων και αναποτελεσματικών πολιτικών λιτότητας, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ένα σχέδιο εξόδου από την ύφεση. Το σχέδιο που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις βιώσιμες επενδύσεις, που παράγουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς συνθήκες, κοινωνική ασφάλιση και αμοιβές. Βασικά στοιχεία αυτού του σχεδίου είναι: αφενός, η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, μέσω ενός ορθολογικού και σε βάθος επανασχεδιασμού των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων της επόμενης περιόδου από την Πολιτεία και αφετέρου η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων από τους ενδιαφερόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς».
Τον οδηγό μπορούν να τον βρουν οι ενδιαφερόμενοι, σε ηλεκτρονική μορφή, στον παρακάτω ιστότοπο:
https://papadimoulis.files.wordpress.com/2015/06/odigos-june2015_web.pdf.
Στις 32 σελίδες του οδηγού υπάρχουν πληροφορίες, πώς να κάνει κάποιος σωστά την αίτησή του και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά κονδύλια. Εκδήλωση, για την παρουσίαση του "Οδηγού Χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για περιφέρειες, δήμους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιχειρήσεις", θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Παπαδημούλη τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015, και ώρα 12.00, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8 & Ξενοφώντος).
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Θα παρευρεθούν, επίσης, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιμελητηριακού κόσμου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, ΕΣΕΕ, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και νεοφυείς Επιχειρήσεις, Start-Up.

Σχετικές ειδήσεις