ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H EΣΕΕ ζητά πρόγραμμα διακανονισμού με τη ΔΕΗ έως 100 δόσεις

H EΣΕΕ ζητά πρόγραμμα διακανονισμού με τη ΔΕΗ έως 100 δόσεις

Τον σχεδιασμό ειδικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών προς τη ΔΕΗ και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζήτησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επικαλούμενη δημοσιεύματα για την εκ μέρους της ΔΕΗ παροχή δυνατότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις απ' ότι ισχύει σήμερα και με αισθητά μειωμένη προκαταβολή.

Η ΕΣΕΕ έστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ και την κοινοποίησε και στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη με την οποία σημειώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες από τη θέση του οφειλέτη -πολλές φορές μακροχρόνιου- απέναντι στην ΔΕΗ, ταυτόχρονα όμως συντηρώντας οικογένειες, εργαζόμενους, προμηθευτές, μαζί με το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικά για αυτήν την κατηγορία επιχειρηματιών, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί υπό επεξεργασία πρόγραμμα διακανονισμών που θα ξεπερνά τις σχεδιαζόμενες 40 δόσεις, φτάνοντας ακόμη και μέχρι τις 100, κατ' αναλογία των διατάξεων του νόμου 4321/2015. Μ' αυτόν τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο σε χιλιάδες επιχειρηματιών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσουν έτσι να παραμείνουν ζωντανοί μέσα στην κρίση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερά έσοδα για την ΔΕΗ.
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν από την Διοίκηση της ΔΕΗ και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Στις εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση της έκπτωσης 20%, που καθιερώθηκε πέρυσι και παρατάθηκε για φέτος και ο καθορισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος.
«Οι συγκεκριμένες αυξήσεις, αν τελικά υλοποιηθούν, θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, του εμπορίου, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και τελικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στις επιχειρήσεις από όσα θα έρθουν να λύσουν τα παραπάνω προγράμματα διακανονισμών. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι και στον τομέα αυτόν, οι παρεμβάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ μπορεί εν πολλοίς να καθορίσουν το μέλλον μεγάλου μέρους της επιχειρηματικότητας της χώρας» καταλήγει η επιστολή.