ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφάλεια κατοικίας: Δικαίωμα ή Υποχρέωση; Ή και τα δύο;

Ασφάλεια κατοικίας: Δικαίωμα ή Υποχρέωση; Ή και τα δύο;

Τι γίνεται με την ασφάλεια κατοικίας; Γιατί συμφέρει σήμερα να είναι όλες οι κατοικίες ασφαλισμένες;

Γιατί απλά σήμερα οι καλύψεις στην ασφάλεια κατοικίας είναι τόσες πολλές και τόσο πλήρεις, που η ασφάλεια γίνεται δικαίωμα κάθε σπιτιού και όχι μόνο υποχρέωση όσων έχουν αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο.

Να θυμίσουμε ότι όταν το ακίνητο δεσμεύεται από δάνειο, είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο. Σε αυτήν την περίπτωση, πολλές φορές οι τράπεζες ζητούν να ασφαλίσουν στην αξία του δανείου. Αλλες ζητούν μεγαλύτερες καλύψεις, όμως πρέπει να θυμάστε ότι η επιλογή της ασφάλειας είναι δική σας και δεν υποχρεούστε να πάρετε αυτήν που προτείνει η τράπεζα.

Κάθε τράπεζα - με τη σύναψη του δανείου - ασφαλίζει ταυτόχρονα και την κατοικία. Έτσι, ο δανειολήπτης πολλές φορές ασφαλίζει την κατοικία του είτε χωρίς να το γνωρίζει μέσω τράπεζας, είτε χωρίς να εξετάσει άλλες εναλλακτικές, πληρώνοντας πολύ περισσότερα χρήματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ασφαλίσετε την κατοικία σας σε οποιοδήποτε φορέα που παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας που προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις συνήθως απαιτεί τις καλύψεις σεισμού και πυρκαγιάς. Το νέο συμβόλαιο που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις καλύψεις αυτές. Ωστόσο ορισμένες τράπεζες απαιτούν επιπλέον καλύψεις, όπως διαρροή/ θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα κ.α.

Η ασφάλεια όμως είναι δικαίωμα όλων μας.

Γιατί ακόμη κι αν δεν έχετε κάποιο στεγαστικό δάνειο, η ασφάλεια κατοικίας κοστίζει τόσο λίγο σε σχέση με τις καλύψεις που προσφέρει που δεν πρέπει καμιά κατοικία σήμερα να μένει ανασφάλιστη.

Η Anytime προσφέρει τόσες πολλές καλύψεις που αλλάζει το νόημα στην παραδοσιακή ασφάλεια κατοικίας που στο μυαλό μας είναι οι καλύψεις για φωτιά και σεισμό. Σήμερα, οι καλύψεις της ασφάλειας κατοικίας Anytime αφορούν μια ευρεία γκάμα μικρών και μεγάλων ζημιών που εξασφαλίζουν την αποζημίωση για ό,τι μπορεί να συμβεί στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι αν δεν έχουμε ασφαλίσει την περιουσία μας πριν από κάποια φυσική καταστροφή, δεν μπορούμε να το κάνουμε εκ των υστέρων. Για αυτό και πρέπει να κινηθούμε στη σωστή χρονική στιγμή, εγκαίρως.

Το σπίτι είναι το καταφύγιό μας, η βάση μας ο χώρος που νιώθουμε πάντα προστατευμένοι και σίγουροι. Ασφαλίζοντάς το αισθανόμαστε κι εμείς πιο ασφαλείς.