ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ύψη η ζήτηση της βενζίνης - μικρή η αύξηση στα σούπερ μάρκετ

Στα ύψη η ζήτηση της βενζίνης - μικρή η αύξηση στα σούπερ μάρκετ

Κατά 300% αυξήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κίνηση στα βενζινάδικα, ενώ μικρή ήταν η αύξηση της ζήτησης (10%-20%) στα σούπερ-μάρκετ, σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών (ΕΒΝΑ) Άγγελος Τούντας και ο υπεύθυνος υποκαταστήματος μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ.

Και ενώ τα σούπερ-μάρκετ δέχονται στην πλειονότητά τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για πληρωμές από τους καταναλωτές, δεν συμβαίνει το ίδιο στα βενζινάδικα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δέχονται μόνο μετρητά. Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή ζήτηση των προηγούμενων ημερών φαίνεται να «κατακάθεται».

Η εικόνα με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές στα βενζινάδικα, από το Σάββατο, έπειτα από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, είναι σαφώς περιορισμένη, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ΕΒΝΑ Άγγελος Τούντας. Ωστόσο, η αύξηση στη ζήτηση βενζίνης -σε σχέση με τη φυσιολογική ζήτηση- το Σαββατοκύριακο ήταν πάνω από 300%.

Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα επάρκειας, ο κ. Τούντας είναι κατηγορηματικός ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται και ότι αν υπάρξουν κάποιες ελλείψεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις, από αύριο θα έχει ξεπεραστεί και το παραμικρό πρόβλημα.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών στα βενζινάδικα επιχείρησαν, λόγω περιορισμένης ρευστότητας, να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω καρτών. Στο ερώτημα αν τα βενζινάδικα δέχονται αυτόν τον τρόπο πληρωμής, ο κ.Τούντας δηλώνει ότι «υπάρχουν και κάποια βενζινάδικα που δέχονται», αλλά επισημαίνει επί της ουσίας ότι αυτό γίνεται αποδεκτό από λίγα πρατήρια βενζίνης.

Αιτιολογώντας αυτήν τη στάση, ο κ. Τούντας τονίζει ότι ο λόγος που δεν δέχονται κάρτες είναι ότι οι βενζινοπώλες ουσιαστικά θα εισπράξουν τα χρήματα μετά από 10 ημέρες, ενώ οι εταιρείες που τους διαθέτουν τα καύσιμα -και οι οποίες παλαιότερα εισέπρατταν μετά από 5 ημέρες- πλέον συναλλάσσονται μόνο σε μετρητά.

Η κίνηση στα σούπερ-μάρκετ, επίσης από το Σάββατο, είναι αυξημένη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με τα βενζινάδικα. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος υποκαταστήματος μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, η αύξηση κυμαίνεται στο 10%-20%.

Προσθέτει, όμως, ότι ακόμη και αυτό είναι σχετικό, καθώς ούτως ή άλλως η κίνηση στα σούπερ-μάρκετ στο τέλος του μήνα είναι αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες. Πάντως, όπως δηλώνει, η κίνηση το Σάββατο ήταν σαφώς αυξημένη, ενώ σήμερα τα πράγματα είναι πιο ομαλά.

Ιδιαίτερη αύξηση, σημειώνει, παρουσιάστηκε στα προϊόντα μακράς διαρκείας, όπως μακαρόνια, ρύζι και κονσέρβες. Επίσης, τονίζει ότι οι συναλλαγές με κάρτα γίνονται κανονικά αποδεκτές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων