ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

OTE: Καλές επιδόσεις και επενδύσεις 500 εκ. ευρώ φέτος

OTE: Καλές επιδόσεις και επενδύσεις 500 εκ. ευρώ φέτος

Την καλύτερη επίδοση από το 2008 σημείωσε ο ΟΤΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά το οποίο πραγματοποίησε επενδύσεις 367 εκατ.ευρώ.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου


Ο ΟΤΕ που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου παρουσίασε αύξηση 0,3% στα έσοδα του τα οποία ανήλθαν στα 953,5 εκατ. ευρώ από 950,6 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, και η μετοχή του σημείωσε σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο ύψους 9,2% στα 7,7 ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 47,2 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2015, μειωμένα κατά 34,5% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας EBITDA, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Το Β’ τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €318,4 εκατ. σημειώνοντας μείωση 8,0%.

Η διοίκηση του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2015, δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του Broadband, VDSL, TV και 4G.

Ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Μ. Τσαμάζ σημείωσε πως η σταθεροποίηση των επιδόσεων τους ερχόμενους μήνες θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η υψηλότερη φορολογία ενδέχεται να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη. "Ωστόσο, η συνεχής επένδυσή μας στην ανάπτυξη, στην οποία οφείλονται οι επιδόσεις μας, μάς κάνει πιο ανθεκτικούς και μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε την όποια εξωτερική επίδραση στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές μας”, ανέφερε.

Επενδύσεις

Συνολικά για το 2015, οι επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται να ανέλθουν σε 500 εκατ.ευρώ περίπου, χωρίς το κόστος απόκτησης φάσματος.

Το επενδυτικό πρόγραμμα (CAPEX) του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανήλθε σε 367,8 ευρώ από 280,9 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,9%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δαπανών για αγορές φάσματος και τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Capital controls

Σχετικά με την επίδραση των capital controls σημειώθηκε ότι μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, καταγράφηκε τον Ιούλιο σημαντική μείωση στα έσοδα λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή λογαριασμών. Η διοίκηση τόνισε ότι η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί αισθητά, και πως ο Ιούλιος, δεν είναι ενδεικτικός για την πορεία του έτους.

Νέοι συνδρομητές

Το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 35.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 70% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.429.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL του ΟΤΕ, είχαν προσελκύσει πάνω από 122.000 συνδρομητές στο τέλος του τριμήνου.

Στο ίδιο τρίμηνο, καταγράφηκε αύξηση πελατών στις υπηρεσίες τηλεόρασης και στο τέλος Ιουνίου 2015, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 378.000, με την προσέλκυση 11.000 νέων πελατών στο τρίμηνο.

Σχετικές ειδήσεις