ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κροατία: Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία πτώχευσης εταιρειών

Κροατία: Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία πτώχευσης εταιρειών

Εταιρείες με παγωμένους (τραπεζικούς) λογαριασμούς για διάστημα άνω των 120 ημερών, στην Κροατία, θα υπάγονται αυτόματα σε καθεστώς πτώχευσης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο νόμο περί πτώχευσης νομικών προσώπων, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Επίσης, η μη καταβολή του μισθού για διάστημα άνω των τριών μηνών και η υπερχρέωση των εταιρειών αποτελούν βάση για την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, η οποία θα διεξάγεται ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, που ισχύει τα τελευταία 18,5 χρόνια και τροποποιήθηκε συνολικά επτά φορές. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να εξασφαλιστεί ταχύτερη, περισσότερο αποτελεσματική και διαφανής διαδικασία πτώχευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Κροατίας (FINA), συνολικά 22.754 επιχειρήσεις είχαν παγωμένους λογαριασμούς (στοιχεία Ιουνίου 2015).

Το 86,3% εξ αυτών είχαν παγωμένους λογαριασμούς για περισσότερες από 120 μέρες και τα χρέη τους ανέρχονταν σε 19,2 δισεκατομμύρια κούνα. Αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούσαν, συνολικά, 10.139 εργαζομένους.

Σχετικές ειδήσεις