Αντιδράσεις από την ΟΜΥΛΕ για τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Newsroom Newsroom

Αντιδράσεις από την ΟΜΥΛΕ για τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και όταν αυτό γίνει θα δοθεί και για παρατηρήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, ανέφερε στέλεχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι η διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται με διαρκή ενημέρωση προς στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Εξήγησε, επίσης, ότι η σύμβαση αναθεώρησης που είναι σε διαρκή επεξεργασία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ειδική φόρμα στο διαδίκτυο και στην οποία μπορούν να ενημερώνονται μόνο οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες), αλλά και να υποβάλλουν παρατηρήσεις πριν την επικείμενη αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του οργανισμού.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν, ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψηφίους επενδυτές αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο, ενώ αυτοί που συνεχίζουν να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την επένδυση, είναι η κινεζική Cosco και η δανική APM Terminals.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι ο οικονομικός έλεγχος στον ΟΛΠ για τα οικονομικά στοιχεία του 2014 και του πρώτου εξαμήνου και εννιαμήνου του 2015.

Αναφορικά με την εκτίμηση της περιουσίας του Οργανισμού, ήδη εταιρεία συμβούλων έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες περίπου.

Σημειώνεται ότι για να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η σύμβαση παραχώρησης, η οποία με σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια αρχή λιμένος (port authority), που θα ασκεί διοίκηση, και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.

Ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν στον ΟΛΠ από το νέο επενδυτή, θα διατεθεί στη συνέχεια και επιπλέον ποσοστό μέχρι και το 67% συνολικά της επιχείρησης.

Αντιδράσεις από την ΟΜΥΛΕ

Για αυθαιρεσία της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα για τη αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ κάνει λόγο από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι για να γίνει η αναθεώρηση της σύμβασης, όπως ορίζεται και στην προηγούμενη, θα έπρεπε να είναι μια διαδικασία με αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΛΠ και του ελληνικού δημοσίου και με τη δημιουργία διαπραγματευτικών ομάδων από τους εμπλεκόμενους φορείς, ΟΛΠ υπουργείο Οικονομικών και Ναυτιλίας.
Επίσης τόνισε ότι έως σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ δεν έχει ενημερωθεί για τη νέα σύμβαση παραχώρησης, αλλά ούτε και για την έκθεση εκτίμησης που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα το θέσει στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού που όπως ισχυρίστηκε διαρκώς παρακάμπτεται.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δικαιούχους (pics)

02:20

Αρκεί μία topless φωτογραφία της για να σε πείσει να μείνεις μέσα;

02:01

Κορoνοϊός Ιταλία: Ερευνητές νοσοκομείου απομόνωσαν και «φωτογράφισαν» τον ιό (pics)

02:00

Ο Τραμπ έσωσε τη συνεδρίαση στη Wall Street - Ιστορική άνοδος για το πετρέλαιο

01:30

Koρονοϊός: Ο Έλληνας δημοσιογράφος που βάζει τον κόσμο στη θέση του

01:20

#Μένουμε_σπίτι: Δεν φαντάζεστε τι κάνει ο Αποστόλης Τότσικας τώρα που μένει σπίτι (pics)

01:15

Έτσι θα παραμείνεις γυμνασμένος ακόμα και αν νομίζεις ότι γέρασες

01:00

Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη: Είμαστε σε πόλεμο με τον κορονοϊό και χάνουμε κάθε μέρα

00:45

Κορονοϊός: Με διάταγμα Τραμπ εταιρείες - κολοσσοί θα φτιάχνουν αναπνευστήρες

00:32

Αυτό το κορμί μπήκε στο αυτοκίνητο μόνο για να φωτογραφηθεί

00:17

Σήμερα 03/04: Φύσηξε φρέσκος αέρας

00:10

Επιναν καθημερινά νερό με λεμόνι. Μόλις μάθετε τους λόγους θα το ξεκινήσετε αμέσως...

00:09
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved