ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισηγμένες: Αύξηση λειτουργικών κερδών 10,9% στο εννεάμηνο

Εισηγμένες: Αύξηση λειτουργικών κερδών 10,9% στο εννεάμηνο

Αύξηση 10,9% στα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου και ανήλθαν στα 5,19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση των ισολογισμών 193 εισηγμένων από την ΒETA ΑΕΠΕΥ.

Ο τζίρος των εισηγμένων στο εννεάμηνο μειώθηκε κατά 6%, στα 42,5 δισ. ευρώ.
Πάντως στο τρίτο τρίμηνο τόσο τα λειτουργικά κέρδη όσο και ο τζίρος παρουσίασαν υποχώρηση κατά 6,6% και 12% αντιστοίχως.
Οι εισηγμένες στο εννεάμηνο παρουσίασαν ζημιές 4,27 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να ευθύνονται για αυτή την εικόνα. Εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες, καταγράφονται κέρδη 571 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλονται κατά σχεδόν στο ήμισυ στα διυλιστήρια.
Από τις 83 κερδοφόρες εισηγμένες, 35 αύξησαν τα κέρδη τους, 28 τα μείωσαν, ενώ 20 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές.
Από τις 110 ζημιογόνες εταιρείες, 43 αύξησαν τις ζημίες τους, 50 τις μείωσαν και 17 επέστρεψαν σε ζημιές.
Στο εννεάμηνο, αλλά και στο τρίμηνο ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, η Aegean Airlines, Folli Follie, Jumo και Τέρνα Ενεργειακή. Ισχυρούς ισολογισμούς είχαν επίσης οι εταιρείες: ΟΤΕ, ΟΛΠ, Grivalia Properties, Τιτάν, ΕΛΒΑΛ, Σαράντης και Καρέλιας. Ακόμη αυξημένα μεγέθη παρουσίασαν οι εταιρείες: Μινωϊκές, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης και Σωληνουργεία Κορίνθου. Καλό τρίμηνο παρουσίασαν οι εταιρείες: Fourlis, Quest, ΙΑΣΩ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κανάκης, Intracom, Ελτον Χημικά, Profile, ΓΕΚΕ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Κυριακίδης, Αστήρ και Autohellas.

Σχετικές ειδήσεις