ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Wal-Mart κλείνει 269 καταστήματα παγκοσμίως

Η Wal-Mart κλείνει 269 καταστήματα παγκοσμίως

Η διεύθυνση της αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Wal-Mart ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να κλείσει 269 υποκαταστήματά της σε διεθνές επίπεδο, τα 60 από τα οποία βρίσκονται στη Βραζιλία, απόφαση η οποία πλήττει περίπου 16.000 εργαζομένους της.

Οι ΗΠΑ θα είναι η χώρα η οποία θα πληγεί περισσότερο, αφού εκεί βρίσκονται τα 154 από τα καταστήματα που θα κλείσουν, ανάμεσά τους 102 μικρά πολυκαταστήματα που λειτουργούσαν πειραματικά από το 2011 με την επωνυμία Walmart Express.

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο, η οποία διαχειρίζεται 11.600 καταστήματα παγκοσμίως, από τα οποία τα 4.700 λειτουργούν στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι εγκαταλείπει το πείραμα αυτό, που απευθυνόταν σε ένα κοινό που αντιμετωπίζει έλλειψη χρόνου και δεν θέλει να σπαταλά την ώρα του στα ράφια.

Περίπου 115 καταστήματα θα κλείσουν εκτός των ΗΠΑ, ανάμεσά τους 60 «που είναι ζημιογόνα στη Βραζιλία», εξήγησε η διεύθυνση του αμερικανικού ομίλου. Τα καταστήματα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα αντιπροσωπεύουν το 5% του τζίρου της Γουόλ-Μαρτ.

Θα κλείσουν επίσης ακόμη 55 καταστήματα σε λατινοαμερικάνικες χώρες, ανέφερε η Γουόλ-Μαρτ, υποσχόμενη να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα λεπτομερή στοιχεία ανά χώρα.

Από τους 16.000 εργαζομένους της εταιρείας που πλήττονται, οι 10.000 βρίσκονται στις ΗΠΑ. Στη Βραζιλία, η Γουόλ-Μαρτ διαβεβαίωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της οι οποίοι πλήττονται θα μεταταχθούν σε άλλα υποκαταστήματά της.

Η εταιρεία υποσχέθηκε ότι παρόμοιος θα είναι ο τρόπος που θα ενεργήσει στις ΗΠΑ και ότι θα δώσει αποζημιώσεις όπου είναι απαραίτητο ή θα προχωρήσει στην κατάρτιση υπαλλήλων της που θα μεταταχθούν.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα κατά 20 ως 22 σεντς ανά μετοχή, προέβλεψε η Γουόλ-Μαρτ, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα χρήσης της για το οικονομικό έτος 2015-16 την 18η Φεβρουαρίου.

Η μετοχή της Γουόλ-Μαρτ στη Γουόλ Στριτ υποχωρούσε κατά 1,74% στα 61,96 δολάρια νωρίτερα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.

Η Γουόλ-Μαρτ έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα καταστήματα της γειτονιάς, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Amazon, το οποίο της έχει αφαιρέσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς.