ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τσαμάζ για το ΟΤΕ History: Η τηλεόραση πρέπει να έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο

Τσαμάζ για το ΟΤΕ History: Η τηλεόραση πρέπει να έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο

«To ΟΤΕ HISTORY, ξεκίνησε ως σκέψη πριν από ενάμιση χρόνο, έγινε όραμα και σήμερα πραγματικότητα. Στόχος να μάθουν οι νέοι, τα παιδιά μας την ιστορία της Ελλάδας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του καναλιού.

Το κανάλι βγαίνει στον αέρα μεθαύριο Παρασκευή και θα έχει επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Πρώτη εκπομπή θα είναι η εκπομπή από το Α έως το Ω (παραγωγή του ΟΤΕ ΤV) με αναφορές σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Πρώτος σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι προορισμοί, όπως η Φλώρινα, ο Βόλος, η Τήνος, το Πήλιο, η Κρήτη, ο Πειραιάς, τα Ιωάννινα και η Αθήνα. Θα προβάλλει, ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, ιστορία και μυθολογία από την αρχαιότητα έως σήμερα, πολιτισμό, τέχνες , παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Το πρόγραμμα θα απαρτίζεται από εκπομπές παραγωγής ΟΤΕ ΤV, ξένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα από διεθνή δίκτυα και κανάλια όπως το National Geographic, το Discovery Channel καθώς και ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής από πολιτιστικά ιδρύματα και άλλους φορείς, ανεξάρτητους παραγωγούς κα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΤΕ δήλωσε πως η δημιουργία αυτού του καναλιού είναι το επιστέγασμα του ΟΤΕ TV. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εντυπωσιακή ανάπτυξή του, σημειώνοντας πως σήμερα έχει φθάσει αισίως πάνω από 446 χιλιάδες συνδρομητές, όταν το 2010 είχε ξεκινήσει με 50 χιλιάδες συνδρομητές. "Η αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια αντιστοιχεί σε 100 χιλ. συνδρομητές το χρόνο, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αλλά όχι με αυτούς τους ρυθμούς, μιας και η αγορά έχει ωριμάσει αρκετά", σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει ο όμιλος για το συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, «είναι πολύ υψηλές» επισημαίνοντας πως «δεν προσδοκούμε κέρδη. Ελπίζουμε πως θα ανεβάσουμε την τηλεθέαση αλλά όχι για να βγάλουμε κέρδη. Πιστεύουμε ότι η τηλεόραση πρέπει να έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο».
Ερωτηθείς αν στα σχέδια της διοίκησης είναι η δημιουργία και άλλων θεματικών καναλιών απάντησε ότι θα πρέπει να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα του OTE Ηistory ώστε να ληφθούν στην επόμενη διετία οι όποιες αποφάσεις.
Πάντως το 2016 ναι μεν θα συνεχιστούν οι επενδύσεις για την συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ, σύμφωνα με την διοίκηση, αλλά θα είναι και «η χρονιά βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη». Ειδικότερα, θα υπάρξουν μια σειρά νέες υπηρεσίες που θα βασίζονται πάνω σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, μέσω της νέας υβριδικής πλατφόρμας (με υπηρεσίες replay TV, υπηρεσίες video on demand, εγγραφή προγραμμάτων σε σκληρό δίσκο, περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας κ.α..). Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι διαθέσιμες με το internet κάθε παρόχου. Από την 1η Φεβρουαρίου τα καταστήματα θα διαθέτουν το νέο αποκωδικοποιητή ενώ από τον Απρίλιο θα υπάρξει σταδιακή αναβάθμιση του συστήματος για όλους τους συνδρομητές." Όσον αφορά την πρόταση εξαγοράς της NOVA από τον Όμιλο, ο κ. Τσαμάζ απάντησε πως «έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, δεν υπάρχει ενδιαφέρον πια, οι συνθήκες έχουν αλλάξει».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβολή τέλους στους υπολογιστές και τα tablet ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική «πειρατεία», ο κ. Τσαμάζ αφού είπε πως ο φόρος σε μέσα που προάγουν την ενημέρωση και την επιμόρφωση σίγουρα δεν βοηθάει, πρόσθεσε πως θα «πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις και μετά να το συζητήσουμε».