ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μίχαλος: Φορολογικά κίνητρα για συστήματα ηλιοθερμίας

Μίχαλος: Φορολογικά κίνητρα για συστήματα ηλιοθερμίας

Tην παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για την εγκατάσταση συστημάτων ηλιοθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μίχαλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στη γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να παράγουν αξία για την ελληνική οικονομία.
Η βιομηχανία των θερμικών ηλιακών συστημάτων παράγει το σύνολο των προϊόντων της στην Ελλάδα και εξάγει το 50% της παραγωγής της, ενώ διακρίνεται διεθνώς για την τεχνογνωσία και την καινοτομία που διαθέτει.
Όπως είπε, ο κλάδος ενσωματώνει το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός νέου, υγιούς αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να βασιστεί, στη διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο ίδιος είπε: «Ο στόχος αυτός απαιτεί προφανώς γενναίες μεταρρυθμίσεις και στοχευμένα μέτρα, από την πλευρά της Πολιτείας. Απαιτεί κατ' αρχήν μέτρα και πολιτικές, για τη στήριξη των κλάδων οι οποίοι ήδη πρωτοπορούν στην εφαρμογή του νέου μοντέλου:
- παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για την εγκατάσταση συστημάτων ηλιοθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
- αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού
- παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε θέματα εξωστρέφειας και δικτύωσης
Είναι δράσεις στις οποίες οφείλει να επενδύσει η Πολιτεία, όχι μόνο για να ενισχύσει τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, αλλά και για να προωθήσει την εξοικονόμηση πόρων και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα».
Τέλος ανέφερε ότι πέραν όμως των κλαδικών πολιτικών, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις