ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε χαμηλό 13 μηνών ο PMI

Σε χαμηλό 13 μηνών ο PMI

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο με τον χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου τουλάχιστον έτους, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της εταιρίας Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών στο 52,7 από το 53,6 του Ιανουαρίου. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στο 53,3.
«Θα είναι τεράστια απογοήτευση δεδομένων των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχουν χρησιμοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι αποπληθωριστικές τάσεις εντείνονται», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα και το συντομότερο δυνατόν. Θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς σε ό,τι αφορά την επιθετικότητά της».
Ο υποδείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό έτους στις 48,6 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 48,9.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών, που αναμενόταν να υποχωρήσει στις 53,3 μονάδες από τις 53,6, διαμορφώθηκε σε χαμηλό 13 μηνών στις 53,0 μονάδες. Ο βασικός δείκτης για την μεταποίηση, που αναμενόταν να υποχωρήσει στις 52,0, διαμορφώθηκε στις 51,0 από τις 52,3 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών στο 51,9 από το 53,4. Οι προοπτικές σημαντικής βελτίωσης τον επόμενο μήνα είναι περιορισμένες καθώς οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους. Ο σχετικός υποδείκτης υποχώρησε το 51,6 από το 53,0.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι η αισιοδοξία των εταιριών παροχής υπηρεσιών καταποντίστηκε τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις στην ιστορία της έρευνας, υποχωρώντας στο 61,6.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες από τις 54,5 τον Ιανουάριο.
Η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, εξαιτίας της αδυναμίας στον κλάδο υπηρεσιών που αντιστάθμισε την ισχυρότερη μεταποίηση. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,8 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την συρρίκνωση από την ανάπτυξη.