ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η «αριστερή ανάπτυξη»: 450 εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» έμειναν στο δρόμο!

Αυτή είναι η «αριστερή ανάπτυξη»: 450 εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» έμειναν στο δρόμο!

Στην ανεργία πέρασαν εν ριπή οφθαλμού οι συνολικά 450 εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής», μετά και την απόφαση της εταιρείας να βάλει «λουκέτο», εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει, με τη χαριστική βολή να έρχεται μέσω της επιβολής των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ο «Αλέκος» της γνωστής διαφήμισης σίγησε για πάντα και ακόμη μία ελληνική εταιρεία κήρυξε πτώχευση, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση που ευαγγελίζεται διαρκώς ανάπτυξη ότι με τα λόγια και τους διαπραγματευτικούς παλληκαρισμούς, το ελληνικό επιχειρείν οδηγείται στον Καιάδα.

Η ιστορική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ανήκε στην οικογένεια του Γιάννη και της Παρασκευής Στρούτση και μετρούσε σχεδόν 58 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και δραστηριότητας σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια, παρά τα προβλήματα και την κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών, η εταιρεία κατόρθωνε να επιβιώνει, έχοντας προβεί σε τρεις διαδοχικές αναδιαρθρώσεις.

Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ’ αριθμ. 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, αθώοι εργαζόμενοι έρχονται να πληρώσουν τα «σπασμένα» μιας δήθεν διαπραγμάτευσης από ανθρώπους που πριν από περίπου ενάμιση χρόνο μιλούσαν για αναπτυξιακά σχέδια, για στροφή της οικονομίας και άλλα όμορφα, στο αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Και, δυστυχώς, άλλη μία ελληνική εταιρεία κλείνει. Ίσως η καλύτερη απάντηση στη χθεσινή ατάκα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία, διότι ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει».

Σχετικές ειδήσεις