ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διάσημες γερμανικές εταιρείες που πέρασαν σε ξένα χέρια

Διάσημες γερμανικές εταιρείες που πέρασαν σε ξένα χέρια

Knorr, Uhu, Penaten και Tempo. Ποια από τα προϊόντα αυτά είναι ακόμα γερμανικά; Όλα θα έλεγαν οι περισσότεροι. Κι όμως, πολλές παραδοσιακές γερμανικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί εδώ και χρόνια από ομίλους του εξωτερικού.

Όταν επενδυτές από το εξωτερικό εξαγοράζουν μια γερμανική εταιρεία δεν είναι οι λίγοι οι Γερμανοί που εκφράζουν ανησυχία: Κινδυνεύουν θέσεις εργασίες; Σε ποιους περνά γερμανική τεχνογνωσία; Μια ματιά στην αγορά δείχνει ωστόσο ότι οι εξαγορές γερμανικών εταιριών δεν είναι πια κάτι σπάνιο ή ιδιαίτερο. Ας δούμε με αλφαβητική σειρά μερικές εταιρίες για τις οποίες οι περισσότεροι, και στη Γερμανία, αλλά και αλλού νομίζουν ότι βρίσκονται σε γερμανικά χέρια:

Beck´s: Η διάσημη ζυθοποιία της Βρέμης εξαγοράστηκε το 2002 από τον βελγικό όμιλο Interbrew, στην οποία ανήκουν οι μπύρες Stella Artois και Hoegaarden, δημιουργούντας τον κολοσσό Anheuser-Busch Inbev. Το κόστος της εξαγοράς υπολογίζεται σε 1,8 εκ. ευρώ.

Leitz: Κανένα γερμανικό γραφείο δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς τα ντοσιέ αυτής της εταιρίας, παρά το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση πρέπει να περιόρισε σημαντικά τις πωλήσεις της. Ήδη στη δεκαετία του ΄90 η γερμανική εταιρία πωλήθηκε στον σουηδικό όμιλο Esselte, ο οποίος στις αρχές της νέας χιλιετηρίδας πέρασε σε αμερικανούς επενδυτές. Πριν από περίπου ένα χρόνο τα ντοσιέ σταμάτησαν να κατασκευάζονται στην Στουτγάρδη, όπως συνέβαινε για πολλές δεκαετίες. Η παραγωγή μεταφέρθηκε για λόγους κόστους εν μέρει στην μονάδα της Esselte στην Κάτω Σαξονία και εν μέρει στο εξωτερικό σε χώρες, όπως την Πολωνία και την Τσεχία.

Απολύτως φυσιολογικές οι εξαγορές γερμανικές εταιριών

Knorr: Οι διάσημοι κύβοι μαγειρικής, τα μείγματα μπαχαρικών και οι έτοιμες σος ανήκουν από το 2000 στην Unilever. Ένα μέρος της παρασκευής παραμένει ωστόσο στη Γερμανία, στις πόλεις Άουερμπαχ της Σαξονίας και Χαϊλμπρόν της Βάδης-Βιρτεμβέργης.
Penaten: H κρέμα ανήκει στα γνωστότερα προϊόντα περιποίησης για μωρά και όχι μόνο. Εδώ και περίπου 30 χρόνια η γερμανική εταιρία από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας πέρασε στον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson, ο οποίος αποφάσισε στις αρχές του 2000 να μεταφέρει την παραγωγή στην Ιταλία και την Γαλλία.
Tempo: Τα χαρτομάντιλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία είναι εδώ και αρκετά χρόνια... σουηδικά. Το 2007 ο όμιλος Svenska Cellulosa (SCA) αγόρασε την γερμανική εταιρία χαρτιών υγείας από την αμερικανική Procter & Gamble και στη συνέχεια σταμάτησε την παραγωγή στην Γερμανία.
UHU: Η ιστορία της διάσημης γερμανική κόλλας ξεκινά το 1886 με την κατασκευή χημικού εργοστασίου από έναν γερμανό φαρμακοποιό στην πόλη Μπιλ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Από το 1994 η εταιρία ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Bolton Group.

Ποια είναι η άποψη των ειδικών για τις εξαγορές; Για τον Τόμας Χαρμς από την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Ernst & Young είναι εντελώς φυσιολογικό γερμανικοί όμιλοι να εξαγοράζονται από ανταγωνίστριες εταιρίες. «Με την εξαγορά εξοικονομείται κόστος, οι εταιρίες αναπτύσσονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να βλέπουμε τις εξαγορές μόνο μέσα από το στενό εθνικό πλαίσιο, λέει ο γερμανός ειδικός και προσθέτει: «Η Beck´s, για παράδειγμα, παραμένει μια γερμανική μπύρα από τη στιγμή που παράγεται στη Γερμανία, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία της.

Κατά την άποψη του Πέτερ Κούλιτς από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Βάδης-Βιρτεμβέργης «η Γερμανία ανήκει στους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης. Πολλές γερμανικές εταιρίες αγοράζουν εταιρίες στο εξωτερικό. Γιατί να μην μπορούν ξένοι όμιλοι να εξαγοράσουν γερμανικούς;».

ΠΗΓΗ DW

Σχετικές ειδήσεις