ΤΩΡΑ: Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει εδώ και αρκετή…

Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων: Σοκ στα ΑΤΜ - Ποιοι θα δουν «κούρεμα» έως 75%

Τα καθαρά ποσά για τους απόστρατους είναι…

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (19/12), το Υπουργικό Συμβούλιο,…

Καιρός: Λίγα χιόνια σήμερα, ανατροπή δεδομένων για τον καιρό των Χριστουγέννων; (video)

Καιρός: Θα συνεχιστούν τις πρώτες πρωινές ώρες της…

Επιμένει στο «τουρκικό παζάρι» ο Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δίνουν Patriot – Τι θα γίνει τελικά με τους S-400

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Patriot | Ειδήσεις:…

Χαρίτσης: 11 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 στην πραγματική οικονομία

Χαρίτσης: 11 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 στην πραγματική οικονομία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων «που θα αφήνουν αξιόλογο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα», παρουσιάζει με συνέντευξή του στο «Έθνος», ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτήν «ισχυρή ένεση ρευστότητας θα προσδώσουν τα 11 δισ. ευρώ που θα "πέσουν" φέτος στην πραγματική οικονομία».

Ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός συμπληρώνει ότι τα 10 δισ. προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, και το 1 δισ. από τη δημιουργία τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων «για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που θα ενεργοποιηθούν εντός του 2016».

Αυτά αφορούν στην Πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον».

Ο υφυπουργός σημειώνει ότι το ποσόν του 1 δισ. από δημόσιους πόρους θα πολλαπλασιαστεί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ακολουθήσουν δύο ακόμη σημαντικά εργαλεία: Το νέο Ταμείο Υποδομών και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Προσθέτει δε, ότι για την ώθηση της επιχειρηματικότητας στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης συνεχώς διαμορφώνεται το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα με παρεμβάσεις στο θεσμικό και χρηματοοικονομικό πεδίο.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης ανακοινώνει ότι «όλα τα προγράμματα του αναπτυξιακού και κοινωνικού πυλώνα θέτουν στο επίκεντρο τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων». Έως το τέλος του 2016, προσθέτει, θα εκδοθούν προσκλήσεις που σε ποσοστό αντιστοιχούν πάνω από το 50% των κονδυλίων (ποσό 10 δισ. ευρώ), τοποθετώντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Το ποσοστό απορρόφησης θα υπερβεί τον στόχο του 7% που είχαμε αρχικά θέσει, υπογραμμίζει. Και παραθέτει το ποσοστό τού μόλις 1,5% στο αντίστοιχο σημείο υλοποίησης του ΕΣΠΑ το 2009 «σε πολύ ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία», όπως παρατηρεί για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια τη σχετική ρητορική της αντιπολίτευσης «όχι μόνο ανεδαφική αλλά και προκλητική».

Συνοψίζοντας ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι εντός του 2016 θα «πέσουν» συνολικά στην αγορά 6,75 δισ. από την πλήρη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων συν άλλα 3,5 δισ. για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου.