Το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλάζει και αναβαθμίζει την εμπειρία του ταξιδιώτη

Το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλάζει και αναβαθμίζει την εμπειρία του ταξιδιώτη
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τη νέα του εικόνα παρουσιάζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα το τελευταίο τμήμα της λειτουργικής, αρχιτεκτονικής και εμπορικής παρέμβασης στις περιοχές Εντός και Εκτός Σένγκεν.

Με έμφαση στη λειτουργικότητα, την εξυπηρέτηση, το μοντέρνο σχεδιασμό και τη σύνθεση ελληνικών κλασσικών και σύγχρονων στοιχείων, οι περιοχές εκτός Σένγκεν (9.000 τ.μ.) και εντός Σένγκεν (15.000 τ.μ.) άλλαξαν, με την ολοκλήρωση ενός έργου ύψους 35 εκατ. ευρώ για τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο. Το έργο σχεδιάστηκε «παρακολουθώντας» τις σύγχρονες ανάγκες της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αυτοματοποιημένες διαδικασίες, κεντρικοποίηση ελέγχων ασφάλειας, ενοποίηση των χώρων αγορών, εστίασης και αναμονής) και προσφέρει στους επιβάτες ανανεωμένους χώρους, άνεση, και περισσότερες επιλογές. 

Η πλήρης αναβάθμιση των περιοχών Εντός και Εκτός Σένγκεν περιλαμβάνει:

• Λειτουργικές και αισθητικές αλλαγές στις 2 περιοχές, έκτασης 9.000 και 15.000 τ.μ.

• Κεντρικό έλεγχο ασφάλειας

• Τριπλασιασμό χωρητικότητας ελέγχου καρτών επιβίβασης

• 20% καλύτερη απόδοση των σημείων ελέγχου ασφαλείας

• Ταχύτερη μετεπιβίβαση

• Νέες μονάδες και προϊόντα για τον επιβάτη

• Ενιαίο χώρος αγορών, φαγητού και αναμονής

• Εμπορική περιοχή έκτασης 11.000 τ.μ.

• Επιπλέον καθιστικούς χώρους 2.000 τ.μ.

• 126 καταστήματα (64 retail, 34 εστίαση, 28 υπηρεσίες)

Κεντρικός Έλεγχος Ασφαλείας

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά στη δημιουργία 2 κεντρικών σημείων ελέγχου ασφαλείας στις εισόδους των περιοχών εκτός Σένγκεν (διαβατήρια – ασφάλεια) και εντός Σένγκεν (κάρτες επιβίβασης – ασφάλεια). Η αλλαγή αυτή γίνεται αισθητή ήδη από το χώρο του check-in, καθώς μια πολυγωνική εγκατάσταση χωρίζει τις δύο περιοχές. 

Σε σχέση με τον αποκεντρωμένο έλεγχο που ίσχυε πριν από το έργο, η νέα διαρρύθμιση διαχωρίζει πλήρως τη λειτουργική δραστηριότητα από την αναψυχή στο αεροδρόμιο. Επιτρέποντας στους επιβάτες να «αφήνουν πίσω τους» εξαρχής τη διαδικασία του κεντρικού ελέγχου, τους δίνει πλέον την άνεση να περιηγηθούν στις νέες, αναβαθμισμένες διαδρομές και χώρους των εντός και εκτός Σένγκεν περιοχών, χωρίς πίεση χρόνου. Με το νέο κεντρικό σύστημα, η απόδοση των σημείων ελέγχου έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη υποδομή, ενώ, παράλληλα, σημαντική είναι και η βελτίωση της διαδικασίας μετεπιβίβασης, καθώς οι transfer επιβάτες φθάνουν στην πύλη αναχώρησής τους 10 λεπτά ταχύτερα.

Μετά τον έλεγχο: «Αγορά – Στοά / Δρόμος – Πλατεία»

Αφού ελεγχθούν κεντρικά, οι επιβάτες -και στις 2 περιοχές- εισέρχονται στους αναβαθμισμένους χώρους, οι οποίοι με ανανεωμένη αισθητική και μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις και προσδοκίες των Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών. Με νέα ταυτότητα, περισσότερες ελληνικές αναφορές και στόχο μια ξεχωριστή και άνετη εμπειρία, έξυπνα σχεδιασμένες διαδρομές υποδέχονται το κοινό σε ένα περιβάλλον που προσκαλεί για γνωριμία και εξερεύνηση.

• Με έμπνευση από την κλασσική Ελλάδα, στην περιοχή εκτός Σένγκεν δημιουργήθηκαν 3 διακριτές εμπορικές ζώνες, σε μια διαδρομή που ξεκινά από την «Αγορά», θυμίζει εμπορικά καταστήματα της Αθήνας καθώς διασχίζει την ενδιάμεση «Στοά» και, στο τέλος της «βόλτας στην πόλη», ολοκληρώνεται στην «Πλατεία» (κομβικό σημείο για τις πύλες αναχώρησης), όπου συνδυάζονται αγορές, φαγητό και αίσθηση χαλάρωσης πριν από την πτήση.

• Αντίστοιχα, η περιοχή εντός Σένγκεν, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή ελκυστικών προτάσεων, εικόνων και εμπειριών. Παραπέμποντας σε μια «βόλτα στη σύγχρονη πόλη», οι επιβάτες ξεκινούν από την «Αγορά», διασχίζουν τον πολυσύχναστο «Δρόμο», περιηγούνται στην «Ελληνική Γειτονιά» για να καταλήξουν στην «Πλατεία», όπου έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη γαστρονομική ποικιλία με έμφαση στις ελληνικές γεύσεις, απολαμβάνοντας και δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στο χρόνο παραμονής τους. Αξίζει κανεις να παρατηρήσει την εντυπωσιακή πρισματική κατασκευή φωτισμού πάνω από το χώρο της «Πλατείας».

PHOTO GALLERY