Η IPM έλαβε άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την ΤτΕ

newsbomb

Η IPM έλαβε άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την ΤτΕ

Η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από επιχειρηματικά δάνεια και πιστώσεις στην Ελλάδα, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις, έγινε η Independent Portfolio Management (IPM), θυγατρική της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Alvarez & Marsal.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η IPM έλαβε άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η IPM θα παρέχει τις υπηρεσίες της στις Ελληνικές τράπεζες καθώς και σε επενδυτές (εταιρείες private equity και credit funds) που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες.

Ως πλατφόρμα διαχείρισης, η IPM θα εστιαστεί σε χαρτοφυλάκια δανείων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων των οποίων ο κύκλος εργασιών ξεπερνά το 1 εκατ. Ευρώ. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ευρωζώνη, που αντιστοιχεί περίπου στο 45% και ύψους 108 δισ. Ευρώ, ενώ οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα ΝΡΕs κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019. Η ενεργή διαχείριση και η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αναφέρει η εταιρεία.

Σε δηλώσεις του, ο Bryan Marsal, συνιδρυτής της A&M, τόνισε πως: «Η ΙΡΜ διευρύνει την παρουσία μας και τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα, και ενισχύει τη στρατηγική μας για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών στη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Οι υπηρεσίες της ΙΡΜ προσθέτουν αξία στη διαχείριση δανείων στηρίζοντας πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης των δανειοληπτών, κινητοποιώντας ταυτόχρονα το διεθνές δίκτυο της Α&Μ και την πρόσβασή μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ως πλατφόρμα διαχείρισης δανείων στην Ελλάδα, η ΙΡΜ θα επωφεληθεί της πολυετούς εμπειρίας της A&M στη διαχείριση επισφαλών στοιχείων ενεργητικού (distressed assets). Μελλοντικά, ενδέχεται να εξετάσουμε την ανάπτυξη παρεμφερών υπηρεσιών και σε άλλες αγορές, ανάλογα με τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες».

Τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλοu της IPM αναλαμβάνει ο Μάριος Κολιόπουλος, Managing Director και επικεφαλής της A&M στην Ελλάδα, ενώ ο Cyrus Ardalan, πρώην Αντιπρόεδρος της Barclays και Senior Advisor στην A&M θα τοποθετηθεί στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΡΜ.

Με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο κ. Κολιόπουλος, δήλωσε: «Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς NPE είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία της πλατφόρμας μας για την διαχείριση δανείων είναι μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή τη κατεύθυνση και εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της χώρας προς τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Η ΙΡΜ διαφοροποιείται λόγω της ανεξαρτησίας της από τους επενδυτές, της αποτελεσματικής, ευέλικτης και επεκτάσιμης δομής της, της δυνατότητας παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίων, συμπεριλαμβάνοντας την εις βάθος ανάλυση χαρτοφυλακίων, τη διαχείριση δανείων καθώς επίσης και τη διαχείριση εξασφαλίσεων επί ακίνητης περιουσίας και REOs. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός θα επιφέρει προστιθέμενη αξία για τις ελληνικές τράπεζες και τους επενδυτές, αλλά και δίκαια αποτελέσματα για τους δανειολήπτες».

Από την πλευρά του, ο κ Ardalan ανέφερε ότι «τo Διοικητικό Συμβούλιο της IPM κατέχει εκτενή διεθνή εμπειρία τόσο στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όσο και σε θέματα διοίκησης, λειτουργικών αναδιαρθρώσεων και διαχείρισης κινδύνων. Καθώς ο τραπεζικός κλάδος εξελίσσεται, νέοι, μη-παραδοσιακοί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η ΙΡΜ μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα αξιοποιώντας, τη διεθνή εμπειρία της A&M και τις σύγχρονες, υψηλού επιπέδου λύσεις που παρέχουμε για την επίλυση των σύνθετων προκλήσεων στον τομέα της διαχείρισης δανείων».

Η A&M, που ιδρύθηκε το 1983, αποτελεί κορυφαία ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών διεθνώς, με έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην επιχειρηματική ανάκαμψη, παρέχοντας τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες της σε εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία τους, να αναπτυχθούν και να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved