ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οινοτουρισμός στη Δυτική Μακεδονία

Οινοτουρισμός στη Δυτική Μακεδονία

Την τελευταία εικοσαετία, ίσως και παραπάνω, έχει γίνει μια επανάσταση στον κλάδο του κρασιού, με εξαιρετικές οινοποιήσεις, σύγχρονα οινοποιεία, νέους παραγωγούς και χιλιάδες πλέον ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.

Ταυτόχρονα αυξήθηκε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τον οίνο, αλλά και για τη γνωριμία τους με τον οινοπαραγωγό, το οινοποιείο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται τα τελευταία.

Οι οινοπαραγωγοί αντιλαμβανόμενοι την επίδραση του κρασιού στις τουριστικές προτιμήσεις των καταναλωτών και την εν γένη ανάπτυξη του αγροτουρισμού άδραξαν της ευκαιρίας προσκαλώντας τους οινόφιλους και μη στα οινοποιεία τους, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας αυτών. Παράλληλα σ’ αυτές τις περιοχές παρατηρήθηκε ανάπτυξη των δύο βασικότερων τουριστικών υπηρεσιών, της διαμονής και της εστίασης.

Η Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζοντας εκπληκτικό ιστορικό ενδιαφέρον τόσο πολιτιστικό όσο και οινικό, είναι μια από τις πρώτες περιοχές που ανέπτυξαν όλες τις παραπάνω υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο που να μιλάμε ίσως για τον καλύτερο οίνο-γαστρονομικό προορισμό στην Ελλάδα.

Από το Βελβεντό και τα Σιάτιστα μέχρι το Αμύνταιο και τη Νάουσα, το καταφύγιο Αρκούδας του Αρκτούρου, τους καταρράκτες της Έδεσσας και τους τάφους του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα, περιοχές όπου διαπρέπει η ερυθρή γηγενής ποικιλία του ξινόμαυρου, δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι προϋποθέσεις που μας αναγκάζουν να μιλάμε για έναν εξαιρετικό οίνο-γαστρονομικό προορισμό.

Εμβληματικά και ιστορικά οινοποιεία όπως το κτήμα Άλφα, το κτήμα Κυρ-Γιάννη, το κτήμα Βογιατζή, κι άλλα πολλά που δεν χωράνε να τ’ αναφέρω εδώ. Εστιατόρια που εκπλήσσουν με την απαράμιλλη ποιότητά τους, διαθέτοντας απίστευτα κελάρια με παλιές εσοδείες σε εξαιρετικές τιμές. Να μην αναφερθούμε σε μερικούς διακεκριμένους σεφ που εγκατέλειψαν το κλεινόν άστυ και μεγαλουργούν στη θαυμάσια ορεινή Δυτική Μακεδονία. Ξενώνες και ξενοδοχεία, με χορταστικά πρωινά από γνήσια παραδοσιακά προϊόντα που δε θ’ αφήσουν κανένα στομάχι διαμαρτυρημένο.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους υπέροχους, χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους, τα υπέροχα τοπία με λίμνες, βουνά και πεδιάδες συνθέτουν έναν προορισμό που δεν πρέπει να απουσιάζει από το πρόγραμμα κανενός.

Σπύρος Τριανταφύλλου, vins oenotourism events